VeA rektore Rēvalde IZM apstrīd balsojumu par atcelšanu no amata

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ventspils augstskolas (VeA) rektore Gita Rēvalde iesniegusi Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) un Izglītības valsts kvalitātes dienestā (IKVD) sūdzību, uzskatot, ka trešdienas vakarā notikušais balsojums augstskolā par viņas atcelšanu no amata nav bijis likumīgs.

Pati Rēvalde pastāstīja, ka apstrīd Satversmes sapulces organizēšanas kārtību, jo procesā, viņasprāt, bija vairāki pārkāpumi. Viņa sasaukusi augstskolas Senātu un tajā iesniegusi savus iebildumus, bet Senāts tos noraidīja. Pēc rektores vārdiem, viņu ilgstoši iespaido un pret viņu tiek noskaņots augstskolas personāls. «Es neko neesmu pārkāpusi, un tas viss ir politiskais pasūtījums pēc būtības,» uzskata Rēvalde, kuras darbību amatā iepriekš apšaubījusi Ventspils dome.

IZM pārstāve Inta Stīpniece informēja, ka sūdzība ir saņemta un pašlaik ministrija to izvērtē.

VeA informēja, ka augstskolas Senāts VeA Satversmes sapulci izsludināja atbilstoši normatīvajiem aktiem. Satversmes sapulces dalībnieki par klaju necieņu uzskatīja faktu, ka rektore pameta sapulci, ignorēja darba kārtību un nesniedza darbības pārskatu. Pēc VeA paustā, rektore deklarēja, ka viņai nevienam augstskolā ne par ko nav jāatskaitās, nav jāinformē par savu darbību, apsūdzēja sapulces vadītāju par to, ka viņai netiek dots vārds, un, neuzklausot Satversmes locekļu lūgumu sniegt darbības pārskatu, pameta Satversmes sēdes norises telpu.

Augstskola uzsvēra, ka VeA struktūrvienības ar pašvaldību vieno tikai un vienīgi profesionālas, reģiona un pilsētas attīstības intereses, un šo saišu uzskatīšana par negatīvu traucē sadarbībai. VeA norādīja, ka par spīti notiekošajam un Rēvaldes apgalvojumiem, ka no viņas atlaišanas cietīs uzņemšana vai turpmākais darbs, VeA turpina kvalitatīvi strādāt.

Savukārt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs uzskata, ka Rēvalde pati ir atbildīga par situāciju, kurā nonākusi. «Rēvaldes attieksme pret VeA darbiniekiem, mācībspēkiem un sadarbības partneriem, kā arī viņas haotiskais, neorganizētais darba stils un lielā daļā gadījumu nekompetence bija par pamatu Satversmes sapulces lēmumam viņu no amata atcelt,» pauda Lembergs.

Lembergs arī norādīja, ka Rēvalde ir piesegusies ar viņa vārdu, lai novirzītu runas par savu kompetenci, un rektors nevar būt atbilstošs amatam, ja apgalvo, ka augstskolas Senāts un Satversmes sapulce nav vērā ņemami.

Rektori no amata ir tiesīgs atstādināt Ministru kabinets, kam ir jābalso par IZM sagatavotu projektu.

VeA Satversmes sapulcē trešdien aizklātā balsojumā lēma par Rēvaldes atcelšanu no amata. Par nobalsoja 21 no kopumā 27 Satversmes sapulces locekļiem to pamatojot ar uzticības zaudēšanu. Kā galvenos iemeslus vairāki Satversmes sapulces biedri debašu laikā minēja rektores nekorekto rīcību amata pienākumu izpildē, kā arī attiecību bojāšanu ar sadarbības partneriem, no kuriem viena ir pilsētas pašvaldība.

Savukārt no studentu vidus ievēlētie Satversmes sapulces biedri, pārstāvot arī Studentu padomes viedokli, izteica atbalstu saglabāt Rēvaldi amatā, pieminot viņas labvēlīgo attieksmi pret studentiem un vēlmi palīdzēt risināt aktuālas problēmas. Taču pārstāvji izteica arī pārmetumus rektores uzvedībai pēdējā laikā, atsaucoties uz citām sapulces laikā izteiktām un izzinātām problēmām, liecina informācija, kas ir nonākusi ziņu aģentūras BNS rīcībā.

Satversmes sapulcē piedalījās arī pārstāvji no Ventspils pilsētas domes, kas pamatoja, ka viņiem jābūt klāt, jo augstskolai ir jāinformē par domes sniegtā finansējuma izlietojumu, kas netiekot darīts.

Jauns VeA rektores amata pienākumu izpildītājs trešdienas augstskolas sanāksmē vēl netika izvēlēts, kā kandidatūra izskanēja VeA mācību prorektora Kārļa Krēsliņa vārds, noskaidroja BNS.

BNS jau ziņoja, ka Ventspils dome jau ilgāku laiku ir kritizējusi Rēvaldi augstskolas vadītājas amatā. Tādēļ sarunas par finansējumu 2015.gadam netika noslēgtas.

Ventspils pašvaldība aprīlī nolēma veikt auditu par piešķirto līdzekļu izlietojumu VeA. Domes un augstskolas sadarbības līgums paredz kritērijus, kas augstskolai jāizpilda, lai saņemtu pašvaldības finansējumu. Pēc pašvaldības vērtētā, augstskolas darbības rādītājiem ir negatīva tendence.

Ventspils Augstskola ir valsts augstākās izglītības iestāde, kas dibināta 1997.gadā, un sākotnēji tās darbība pilnībā tika finansēta no Ventspils domes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu