Septembrī Alūksnes ezerā norisināsies starptautiskas kuģu modeļu sacensības (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

3. un 4.septembrī Alūksnes ezerā notiks starptautiskas sacensības kuģu modeļiem, pilsētas informācijas portālu Aluksne24.lv informēja Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Druvis Mucenieks.

Lai pārrunātu sacensību gaitu, Alūksni apmeklēja Latvijas kuģu modeļu sporta federācijas (LKMSF) prezidents Edgars Korsaks – Mills, kurš tikās ar Kultūras un sporta nodaļas vadītāju Sanitu Eglīti un sporta darba organizatoru Vilni Veļķeri.

Kā informēja LKMSF prezidents, šīs būs sestās starptautiskās sacensības, ko rīko viņa pārstāvētā federācija. Alūksnes ezers par piemērotu vietu sacensību norisei izvēlēts pēc Edgara klases biedra ieteikuma. "Pārsvarā šādas sacensības tiek organizētas Pierīgā, taču šogad pirmo reizi izvēlējāmies kādu no posm organizēt tālākā reģionā.. Alūksne atrodas stratēģiski izdevīgā punktā sacensību dalībniekiem no Krievijas un Igaunijas," par Alūksnes ezera izvēli sacensību norisei stāsta E. Korsaks – Mills.

Plānots, ka sacensībās Alūksnē piedalīsies aptuveni 60 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Polijas. Sacensības būs arī Baltijas un Eiropas čempionātu posms.

Sacīkstēs piedalās radio vadāmi kuģu modeļi, kas pārvietojas ūdenī pa M veidā izveidotu un ar boju palīdzību atzīmētu trasi. Tiem var būt divu veidu dzinēji - benzīna un ekodzinēji, kuri darbojas ar baterijām. Jaudīgākie kuģu modeļi spēj attīstīt ātrumu līdz pat 100 km/h. Tā kā šis ir tehniskais sporta veids, tad tajā svarīgas ir inženierzināšanas un tehniskie risinājumi. Veidojot šādu kuģa modeli, korpusu gatavo pats kuģa modeļa vadītājs, savienojot savu radošumu ar fizikas zināšanām, savukārt dzinējs un mikroshēmas parasti tiek pirkti vai pasūtīti internetā.

Radio vadāmo kuģu modeļu sacensības Latvijā tiek iedalītas trīs lielās sekcijās, kuras katra iedalās vēl vairākās sekcijās, atkarībā no modeļu specifikācijas, izmēra un tehniskajām prasībām. M sekcija paredzēta radio vadāmajiem modeļiem ar elektromotoru. FSR sekcijā ietilpst radio vadāmie modeļi ar iekšdedzes dzinēju, savukārt kopiju sekcijā ietilpst modeļi, kas neizmanto radio vadāmo sistēmu un dzinēju. Vienā sacensību klasē sacenšas līdz 12 kuģu modeļiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu