Alūksnē lieto jaunu tehnoloģiju - uzbūvē tiltu, nemainot ezera gultni un krastus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veicot stratēģiski svarīgā Tempļkalna ielas gājēju tilta būvniecību Alūksnē, Madonas reģionālās vides pārvaldes prasība bija - būvniecības procesā nemainīt Alūksnes ezera krastus un gultni.

Kā ilsētas informācijas portālu Aluksne24.lv informē «Gaide Media» projektu vadītāja Gunita Gaid, tilta būvniekiem tas bija liels izaicinājums, kuru tie godam paveica. Tempļakalna ielas gājēju tilts konkursā «Gada labākā būve 2015» nominācijā Inženierbūve ieguva 2.vietu, savukārt konkursā Latvijas Būvniecības gada balva - nominācijā Jauna inženierbūve tiltam tika piešķirta trešā vieta.

Prasība būvniecības procesā nemainīt ezera krastus un gultni tika izvirzīta, jo Alūksnes ezers un tam līdzās esošā teritorija ir uzskatāma par kultūras pieminekļu aizsardzības zonu. Ezerā dzīvo dažādas zivju un vēžveidīgo sugas, kā arī aug ūdens augi, un, aizskarot ezera krastus vai gultni, visticamāk, tiktu nodarīts kaitējums ezera ekosistēmai. Tādēļ Latvijā tradicionāli pielietoto tehnoloģiju tilta būvniecības procesā veidot smilšu uzbērumus nebija iespējams pielietot," skaidro Alūksnes pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Tempļkalna ielas gājēju tilta būvniecību veica uzņēmuma SIA «Tilts» komanda. Atbildīgais būvdarbu vadītājs, inženieris Kirils Loškarjovs atklāj, lai uzbūvētu tiltu, tika izveidota vairāk kā desmit metru gara, tehnoloģiski sarežģīta iekārta ar uzbīdīšanas mehānismu. Ar tās palīdzību bija iespējams tilta konstrukciju pārbīdīt pāri ezeram, tādēļ nebija nepieciešams ezerā veikt uzbērumus vai rakšanas darbus.

Ļoti svarīgs funkcionāls un estētisks elements ir arī tilta LED apgaismojums. Arhitekts, konkursa «Gada labākā būve 2015» žūrijas loceklis Uģis Bratuškins stāsta: «Žūrijas komisija tiltu pirmo reizi redzēja un vērtēja tad, kad jau bija iestājusies krēsla, un tiltu varēja novērtēt visā tā krāšņumā. Tempļkalna ielas gājēju tilta tektoniski vizuālo risinājumu var uzskatīt par tradicionālu, taču LED apgaismojums to padara laikmetīgu. Tilta apgaismojuma risinājuma būtiska kvalitāte ir gaismas krāsu maiņa, kas ļauj ik brīdi tiltu ieraudzīt citā tonalitātē. Tiltam izmantotie gaismas elementi ir toleranti pieskaņoti tilta konstrukcijai, tāpēc dienas laikā tie ir tikpat kā nemanāmi, vizuāli netraucē. Savukārt tumšajās diennakts stundās tilta apgaismojums ir ne tikai krāšņs dekoratīvs akcents, tam ir arī svarīga funkcionāla nozīme – ceļš pār tiltu ir labi pārskatāms, tādēļ drošs un parocīgs gājējiem un riteņbraucējiem.»

Tilta agaismojuma projektēšanu un izveidi veica uzņēmums «ArkiLED», kas jau ir veidojis apgaismojumu vairākiem Latvijā nozīmīgiem arhitektoniskiem objektiem, piemēram, VID ēkai.

Šajā vasarā Tempļkalna ielas gājēju tiltam tika izveidota arī apskaņošana. Sanita Adlere stāsta: «Alūksnes pašvaldība vēlējās radīt romantisku noskaņu, tādēļ muzikālais noformējums tika veidots, apvienojot dažādus skaņdarbus un papildinot ar dabas skaņām. Mūzika lieliski saskan ar apkārtējo vidi, kur mājo daudz ūdens putnu un līdzās ir romantiski parki.»

Tilta mūzika skan darba dienās plkst.12.00, plkst.13.00 un plkst.14.00 un vakarā ik stundu no plkst.19.00 līdz vieniem naktī. Savukārt brīvdienās mūziku var baudīt katru stundu no plkst.12.00. dienā.

Vietējie iedzīvotāji un arī tūristi Alūksnē apmeklē tiltu, lai uz tā vērotu saulrietu un baudītu gaismas un mūzikas spēli. Tempļkalna ielas gājēju tilts šajā vasarā ir kļuvis par vienu no iecienītākajiem tūrisma objektiem Alūksnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu