Pilssalā notiek arheoloģiskie izrakumi (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā jau pēdējos gados ierasts, arī šovasar Alūksnes Pilssalā notiek arheoloģiskie izrakumi, kuros piedalās Alūksnes novada jaunieši, pilsētas informācijas portālu Aluksne24.lv informē Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Druvis Mucenieks.

Darbu vadītājs, arheologs Uldis Kalējs, informē, ka šogad darbi uzsākti 11. jūlijā un tajos iesaistīti arī Alūksnes novada jaunieši, kas viena mēneša garumā arheologa vadībā strādās arheoloģiskajos izrakumos. Pirmajā nedēļā veikti pārsvarā sagatavošanās darbi, piemēram, aizvadītajā gadā dienvidu priekšpils apaļajā tornī izraktās zemes pārsijāšana un materiālu šķirošana. Šobrīd jau ar pilnu sparu darbi notiek torņa priekšpusē, 12x7 metrus lielā laukumā. Arheologs uzsver, ka daļa no izrakumu laukuma kultūrslāņa, visticamāk, pārrakta Pilssalas estrādes celtniecības laikā, jo salīdzinoši lielā dziļumā nākas atrast 20. gadsimta otrās puses pudeļu stikla lauskas un tamlīdzīgus priekšmetus. Tuvāk pašam tornim atrodas "netraucēts" kultūrslānis, kur iespējama dažāda veida konstrukciju atklāšana.

Runājot par šī gada atradumiem, Kalējs min dzīvnieku kaulus, dažādu laiku monētas, no kurām senākās ir no 16.-17.gadsimta, kā arī citi atradumi. Pētot kultūrslāni dziļāk, palielinās iespēja atrast ko senāku. Viņš norāda, ka izraktajai zemei sanāk trīskārša pārbaude, pirmajā posmā to veic jaunieši, kas strādā izrakumu laukumā ar lāpstām un citiem instrumentiem. Otrajā posmā izrakto zemi pārvieto uz sietiem, kur to izsijā. Pēdējo pārbaudi veic ar detektora palīdzību jau izsijāto gruvešu kaudzē.

Arī šovasar darbos aktīvi iesaistās desmit Alūksnes novada jaunieši. Viens no jauniešiem, kas vasarā izvēlējies strādāt, ir Rihards Niks Raudiņš. Viņš stāsta, ka darbs arheoloģiskajos izrakumos ir smags, tomēr nu jau izdevies pie tā pierast, bet prieku sagādā brīži, kad izdodas kaut ko atrast. "Pārsvarā esmu atradis kaulus, bet gadījās uziet arī vecas šķēres," stāsta jaunietis. Rihards Niks uzskata, ka jauniešiem vasarā jācenšas atrast darbs, lai iegūtu pieredzi un nopelnītu paši savu naudu. Arheoloģiskajos izrakumos vasarā strādā arī alūksnietis Ernests Olders, kurš atklāj, ka šajā darbā nav nonācis nejauši, jo viņu ļoti interesē vēsture. Viņš neizslēdz iespēju, ka nākotnē varētu kļūt par arheologu. Par jauniešu darbu vasarā Ernests saka: "Darbs ir dzīves pamats un bez tā mēs neko nevaram panākt." Arī Ernestam strādājot arheoloģiskajos izrakumos gadījies uziet kaulus un patmonētas.

Plānots, ka arheoloģiskie izrakumi Alūksnes Pilssalā šogad notiks līdz septembrim.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu