Āboliņš aicinās Lielvārdes domes priekšsēdētāju atkāpties no amata

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lielvārdes novada domes deputāts un bijušais priekšsēdētājs Jānis Āboliņš, kurš savulaik parakstīja 200 miljonu vekseli, otrdien ārkārtas sēdē aicinās tagadējo pašvaldības vadītāju Imantu Balodi atkāpties no amata.

Āboliņš teica, ka «domes priekšsēdētājs [Balodis] un deputāti, kuri balsoja par finanšu gada pārskatu, vadības ziņojumā norādīja, ka Lielvārdes novada dome ir uzņēmusies parādsaistības 200 miljonu apmērā. Uz šo brīdi šis fakts nav apstiprinājies, līdz ar to es uzskatu, ja nebūtu šāda vadības ziņojuma zaudējumi [kas Lielvārdei radušies saistībā ar vekseļa lietu] nebūtu un situācija būtu pavisam savādāka».

Deputāts Balodim sēdē iecerējis uzdot tiešu jautājumu - vai viņš neplāno atkāpties no priekšēdētāja amata. «Viņš bija tas, kurš veidoja šo vadības ziņojumu, tas, kurš iesniedza vadības ziņojumu domē. Es domāju, ka viņam vajadzētu izvērtēt savu rīcību un es domāju, ka viņam vajadzētu atkāpties no amata,» teica Āboliņš.

Viņš norādīja, ka informāciju par savu aicinājumu priekšsēdētājam atkāpties no amata ir izsūtījis arī citiem domes deputātiem un šobrīd gaida viņu atbildi. Viņam nepieciešama četru deputātu atbalsts, lai tiktu sasaukta cita ārkārtas domes sēde, kurā varētu skatīt arī jautājumu par neuzticības izteikšanu Balodim. Āboliņš gan norādīja, ka šobrīd vēl citu deputātu atbalstu nav saņēmis.

Āboliņš uzsvēra, ka pats vismaz šī sasaukuma laikā neplāno kļūt par domes priekšsēdētāju, bet pēc nākamajām vēlēšanām viņš pieļauj iespēju kandidēt, atkarībā no tā, kādi būs citi kandidāti.

Otrdienas domes sēde paredzēta plkst.16. Tā kā sēde ir slēgta, informācija par tajā skatāmajiem jautājumiem netiek atklāta.

Jau ziņots, ka atzinumā, kas saņemts no auditoru firmas «Deloitte Latvia», norādīts - Āboliņa parakstītais dokuments nav uzskatāms par saistošu, izņemot situāciju, ja uzrastos jauni fakti vai pierādījumi. Vienlaikus vekselis Lielvārdes pašvaldībai ir radījis zaudējumus nerealizētu projektu veidā, kā arī naudā līdz 10 tūkstošiem eiro, kas iztērēta audita veikšanai, lai noteiktu vekseļa juridisko statusu, iepriekš uzsvēra Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Balodis.

Bijušais Lielvārdes domes priekšsēdētājs pauda, ka Balodis ir atzinis, ka vekselim nav juridiska spēka un principā nekāda ietekme nevar būt, un pašvaldībai zaudējumi nav radušies veiktā audita dēļ. Āboliņš uzskata, ka zaudējumi pašvaldībai radušies tāpēc, ka Lielvārdes domes priekšsēdētājs sastādīja uz balsošanu dokumentu, ar kuru pašvaldība ir apliecinājusi, ka ir uzņēmusies šādas saistības, lai gan nekas par to neliecināja.

«Līdz ar to šobrīd arī auditoru kompānija ir apstiprinājusi to, ko es visu laiku esmu teicis gan pirms pusgada, gan arī tad, kad tika balsots par šo te vadības ziņojumu. Es norādīju, ka šī informācija neatbildīs patiesībai, un šim te parakstītajam dokumentam nav juridisku seku. Neviens neklausījās, domes priekšsēdētājs pieņēma savu lēmumu virzīt dokumentu tālākai apstiprināšanai,» pauda Āboliņš.

Viņš arī informēja, ka iepriekšējā ārkārtas domes sēdē Finanšu ministrijas pārstāvji jautājuši, kāpēc dome apstiprināja saistības, par kurām nav pārliecības un par kurām nevar sniegt savu slēdzienu. Tajā brīdī domes priekšsēdētājs izlēma piesaistīt citu auditoru kompāniju, lai viņi iedod savu slēdzienu, kas ir tāds kā Āboliņš jau iepriekš esot norādījis.

Jau ziņots, ka Āboliņš, neievērojot normatīvo aktu noteikumus par pašvaldību aizņēmumu ņemšanu un dokumentu noformēšanu, 2015.gada 24.novembrī vienpersoniski Lielvārdes novada pašvaldības vārdā parakstīja vekseli par 200 miljoniem eiro. Tādējādi bija bažas par riskiem pašvaldības darbības nodrošināšanai vekselī noteiktajā maksāšanas termiņā - 396.dienā pēc dokumenta parakstīšanas, kas ir 2016.gada decembrī, un noilguma termiņā, kas ir trīs gadi pēc maksāšanas termiņa.

Vekselis parakstīts ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju «Riverside HK Ltd». Nauda bijusi domāta nevis kā kredīts, bet gan depozīts Lielvārdes pašvaldības vajadzībām, lai vēlāk varētu piesaistīt līdzekļus attīstības projektu realizācijai. Ģenerālprokuratūra Finanšu ministrijas iesniegumu ar aicinājumu izvērtēt Āboliņa rīcību KNAB nosūtījusi pagājušā gada decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu