Liepājas teātrī top Annas Zīgleres luga "51.fotogrāfija"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas teātrī sākušies mēģinājumi Lauras Grozas-Ķiberes vadībā, lai 5.novembrī pirmizrādi piedzīvotu Annas Zīgleres luga "51.fotogrāfija". Režisore izrādei devusi žanrisko apzīmējumu – kādas sievietes stāsts, galveno lomu uzticot aktrisei Inesei Kučinskai, pilsētas informācijas portālu Liepaja24.lv informē Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Zīgleres luga sarakstīta 2008.gadā; pavisam nesen tikusi atzīta par labāko jauno lugu, kas 2016.gadā tikusi rādīta kādā no Londonas teātriem. 2015.gada septembrī luga tika iestudēta Vestendā, kurā galveno lomu atveidoja austrāliešu aktrise Nikola Kidmena.

Luga stāsta par reālu vēsturisku personu – angļu zinātnieci – bioķīmiķi Rozalindu Franklinu (1920 – 1958), kura savu mūžu veltījusi, lai atklātu dzīvības noslēpumu – DNS dubultspirāli. Rozalindai, neatlaidīgi strādājot, ir izdevies iegūt 51.fotogrāfiju, kas kļūst par atslēgu vienam no 20.gadsimta lielākajiem atklājumiem un zinātnieces lielo iespēju iegūt Nobela prēmiju.

Lai arī izrādes darbība notiks improvizētā ķīmijas laboratorijā – sava veida izolētā vidē, kurā uzturas ne tikai Rozalinda, bet arī pārējie zinātnieki, tā būs asociatīvi atpazīstama. Kā sola Groza-Ķibere, šī būs izrāde ne tikai par ambīcijām, mērķtiecību un savstarpējo konkurenci skrējienā pēc panākumiem, bet arī par vientulību. Viņa aicina skatītājus neķerties pie ķīmijas zināšanu atsvaidzināšanas, jo zinātniskie jautājumi būs tikai viena no tēmām, kas tiks risināta šajā iestudējumā.

"Anna Zīglere ir ārkārtīgi spējīga dramaturģe, kas sarakstījusi ļoti talantīgu lugu, tās ģenialitāte slēpjas tajā, ka vides ticamības pakāpe ir ļoti augsta, bet tajā pat laikā ķīmija ir padarīta par sava veida mākslu – dialogos, kuros tiek runāts par zinātnisku procesu, ir skaidri saskatāms zemteksts un paralēles ar cilvēku attiecību ķīmiju," papildina režisore.

Izrāde tiek veidota kā psiholoģiska rakstura drāma, meklējot atbildi uz jautājumu, kāpēc ne vienmēr starp ģeniālu prātu un cilvēciskajām kvalitātēm var likt vienlīdzības zīmi. Jo, lai cik arī talantīga būtu Rozalinda, viņas lielākā traģika paradoksāli slēpjas nepārliecinātībā par sevi un nespējā rast sadarbību ar apkārtējiem.

"Beidzot varu strādāt ar Inesi Kučinsku, jo atradu lugu, kas ir īpaši piemērota viņai – Inese ir spēcīga gan formas, gan psiholoģiskā teātra aktrise, kura ir sasniegusi tādu aktieriskā brieduma pakāpi, lai varētu godīgi izstāstīt Rozalindas Franklinas stāstu".

Izrādē piedalās arī aktieri – Egons Dombrovskis, Mārtiņš Kalita, Edgars Ozoliņš, Kaspars Gods, Gatis Maliks, Sandis Pēcis.

Ar režisori pie šī iestudējuma kopā strādā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, komponists Kārlis Auzāns un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu