Neretas novada bāriņtiesa: Atrast zīdainim audžuģimeni ir grūti, bet tas tiek darīts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai arī audžuģimeni zīdainim atrast ir grūti, tas tiek darīts un mazuļi nenonāk sociālās aprūpes iestādē, komentējot Tiesībsarga biroja informāciju, ka novada bāriņtiesas lēmumos norādīti vispārīgi apgalvojumi, ka nav iespējams nodrošināt ārpusģimenes aprūpi audžuģimenē vai pie aizbildņa, apgalvoja Neretas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Jermuša.

Viņa skaidroja, ka audžuģimeņu vecāki visbiežāk strādā, līdz ar to nevar uzņemties rūpes par mazuļiem, taču, meklējot ģimeni, tā beigās tiek atrasta. «Sociālās aprūpes iestādēs, krīzes centros, aprūpe tiek nodrošināta īslaicīgi, ja ir krīzes situācija, bet vēlāk mazuļi nonāk audžuģimenē,» apgalvoja Jermuša. Bāriņtiesas vadītāja atzīst, ka novadā nav bieži gadījumi, kad palīdzība būtu nepieciešama tieši jaundzimušajiem.

Lielākas grūtības atrast audžuģimeni ir bērniem ar īpašām vajadzībām, daļa no kuriem nonāk sociālās aprūpes centros. «Ja bērnam ir īpašas vajadzības, audžuģimenes ne vienmēr gatavas viņu uzņemt, jo trūkst pieredzes un speciālu iemaņu, šādiem bērniem vajadzīga speciālistu aprūpe, ko audžuvecāki nodrošināt nevar,» atzina Jermuša.

Neretas novadā ir trīs audžuģimenes, bet nepieciešamības gadījumā audžuvecāki tiek meklēti arī ārpus novada robežām.

Bāriņtiesas vadītāja nepiekrīt Tiesībsarga biroja paustajam, ka lēmumi par ārpusģimenes aprūpi tiek pieņemti, neizvērtējot situāciju un pamatojot tos vispārīgi. «Katru gadījumu vērtējam individuāli un cenšamies risināt,» skaidroja Jermuša.

Jau ziņots, ka pašvaldības nereti nemaz nemeklē iespēju no ģimenes izņemtiem mazuļiem vecumā līdz diviem gadiem atrast audžuģimeni vai aizbildni, secināts Tiesībsarga birojā.

Latvijā ir 139 bāriņtiesas, 25 no kurām pašlaik pieņēmušas lēmumus par mazuļu ievietošanu valsts sociālās aprūpes centros. Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere uzsvēra, ka daļā no šīm 25 bāriņtiesām lēmums ievietot mazuli bērnunamā pieņemts, pat neizskatot iespēju bērnam nodrošināt alternatīvu aprūpes veidu.

Piemēram, Rīgas bāriņtiesā, kur pieņemts 31 lēmums par mazuļu ievietošanu bērnunamā, 29 gadījumos lēmumos norādīti vispārīgi apgalvojumi, ka nav iespējams nodrošināt ārpusģimenes aprūpi audžuģimenē vai pie aizbildņa. Tādi paši apgalvojumi fiksēti arī Salaspils novada bāriņtiesā, Neretas novada bāriņtiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu