Cēsīs austs īpašs Latvijas karogs, kas apceļos tautiešus pasaulē (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien, 15.decembrī, Rīgas pilī aizsākta jauniešu iniciatīva "Latvijas karoga ceļš", lai ceļā uz valsts simtgadi tautiešus pasaulē apceļotu īpašs valsts karogs un vēstījumu grāmata. Tajā ikviens, kurš izjūt piederību Latvijai, būs aicināts ierakstīt vēlējumu valstij simtgadē. Karoga ceļojums būs sirsnīga, kopīgi veidota dāvana Latvijas valstij un vienlaikus stāsts, ko nodot nākamajām paaudzēm. Īpašo karogu, kas ceļos pie tautiešiem ārvalstīs, smalkvilnā audusi tekstilmāksliniece Dagnija Kupča Cēsīs, un šādi karogi ir tikai astoņi.

Kā pilsētas informācijas portālu Cesis24.lv informē Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare, pirmo ierakstu vēstījumu grāmatā izdarīja Latvijas valsts simtgades svinību patrons, Valsts prezidents Raimonds Vējonis un jaunieši no Latvijas valsts simtgades Jauniešu rīcības komitejas "Svētku rota".

Dodot ceļa vārdus īpašajai grāmatai, Valsts prezidents akcentēja valsts karoga simbolisko nozīmi: "Valsts karogs uzrunā ikvienu un ir ikvienam saprotams. Tā krāsas Latvijai ir palīdzējušas liktenīgos vēstures brīžos. Tas ir visu Latvijas cilvēku karogs, lai kurā pasaules malā mēs būtu. Tāpēc runāsim ar lepnumu par savu zemi, ko veido visi godprātīgie, labie un talantīgie Latvijas ļaudis. Visi, kuri gatavi mīlēt un strādāt, un stiprināt mūsu valsti. Izmantosim laikmeta un likteņa dotās iespējas katram, cik vien mūsu spēkos, strādāt savu darbu Latvijai un būsim lepni par savu zemi!"

"Latvijas karoga ceļš" ir Latvijas un ārvalstīs dzīvojošo jauniešu iniciatīva, ideja, kas radās 2015.gada pasaules jauniešu nometnē "2X2" Ratniekos, kopīgi diskutējot un kaļot plānus par to, kā varētu svinēt Latvijas valsts simtgadi, kā to varētu padarīt tuvāku pasaules latviešiem, ko kopīgu un simbolisku jaunieši varētu uzdāvināt Latvijai tās simtgadē.

"Karoga ceļojums apkārt pasaulei simbolizē latviešu kopības sajūtu, uzticību Latvijas valstiskumam, savstarpējo atbalstu un draudzību, kas piešķir īpašu rokrakstu ik lietai, ko mēs darām! Piederība Latvijai ir ne tikai ģeogrāfiski apliecināma, bet tā izpaužas mūsu sirdī, attieksmē, vērtībās, dzīves veidā un jo īpaši mūsu darbos," uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde.

Īpašo karogu, kas ceļos pie tautiešiem ārvalstīs, smalkvilnā audusi tekstilmāksliniece Dagnija Kupča Cēsīs, un šādi karogi ir tikai astoņi. Ceļasomu, kurā vairāku gadu garumā Latvijas karogs un vēstījumu grāmata apceļos kontinentus, veidojuši Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studenti un pasniedzēji. Vēstījumu grāmatu ādas apstrādes darbnīcā "Balva" darinājušas Zanda Cera un Irēna Ikale, paldies arī kaligrāfei Kristiānai Jansonei.

Karogs kopā ar vēstījumu grāmatu vēl šogad vispirms dosies uz Austrāliju, kur Melburnā notiks Latviešu kultūras dienas un Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums. Plānots, ka karoga ceļojums noslēgsies 2018.gada nogalē Dienvidamerikā - Brazīlijā, Novodesā un pēc tam tas atgriezīsies Latvijā, glabāsies Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.

Jauniešu iniciatīvu "Latvijas karoga ceļš" īsteno Latvijas valsts simtgades rīcības komiteja "Svētku rota" sadarbībā ar Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroju. Galvenie sadarbības partneri karoga ceļam ir portāls latviešiem pasaulē Latviesi.com, Pasaules brīvo latviešu apvienība, Eiropas latviešu apvienība, Amerikas latviešu jaunatnes apvienība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu