Valmiera kļūs par daļu no Eiropas gastronomijas reģiona (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai stiprinātu Gaujas Nacionālo parku kā tūrisma galamērķi un parādītu gan sev, gan viesiem, cik neparasti un bagāti esam, četras pašvaldības - Rīga, Sigulda, Cēsis un Valmiera, izveidojušas Rīgas - Gaujas gastronomijas reģionu, kur kopā ar uzņēmējiem popularizēt gastronomijas tūrismu, pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Latvijā daba ir ne tikai skaista, bet arī "garšīga". Katrā gadalaikā dabas servētais "šķīvis" ir citādāks krāsas, garšas un pat vitamīnu ziņā. Arī iešana dabā Latvijā ir kas īpašs. Nav daudz vietu, kur rudenī sastapsiet lielus un mazus sēņu "detektīvus", kuri šī garduma krāsaino cepurīti spēj pamanīt zem tikpat krāsainām lapām. Savukārt vasarā gan skaistus pļavas ziedus, gan nezāles mēs sasienam buntēs, lai ziemā tās pārvērstu garšīgā tējā un pat veselību stiprinošās zālēs. Šādu piemēru ir daudz, ar tiem jālepojas. Tūrisms nav tikai skaistas ainavas vai atpūtas vietas. Tas ir arī konkrētajās vietās atrodamo garšu iepazīšana.

Lai atgādinātu par reģiona gastronomijas daudzveidību, izvēlēts koncepts "Ar dabu šķīvī" (Wild at palate), uzzinot par dažādiem gastronomijas tūrisma virzieniem, meklējot, pētot, baudot Latvijas dabas garšas un iepazīstot mūsu valsti no vietām, kur šīs dabas bagātības aug un dzīvo līdz to apstrādei un nonākšanai iedzīvotāju rokās.

Jāpiemin, ka viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir izglītošana par reģionā pieejamajiem resursiem un to izmantošanu. Būs aizraujošas meistarklases, krāsaini tirdziņi, kur apgūt senču paražas dabas dāvanu saudzīgai izmantošanai. Savu artavu sniegs arī jaunā "kalve" - topošie pavāri.

Rīgas - Gaujas reģiona partneri ir izstrādājuši ceļvedi un mājaslapu (www.rigagauja.lv), kur interesenti var sekot līdzi plānotajām norisēm, atrodot sev saistošāko. Piemēram, būs garšu "amatnīcas", kurās varēs izzināt labāko Latvijas šefpavāru gudrības. Valmierā un Valmiermuižā notiks gadskārtu tirdziņi, kuros varēs uzzināt par konkrētajā gadalaikā Latvijā pieejamajiem ēdamajiem gardumiem un to pārvēršanu veselīgā un skaistā maltītē. Tāpat darbosies tradīciju vēstneši, lai senču gudrības par dabas cienīšanu saistošā veidā (piemēram, ar dažādām rotaļām) nodotu nākamajām paaudzēm. Būs pat gastronomisko filmu festivāls, Restorānu nedēļas, Maģiskā nakts, kurā tiks "iekustinātas" sajūtas, seminārs par ārstniecības augiem, savvaļas kulinārais festivāls un vēl daudz citu interesantu notikumu.

Gastronomisku baudījumu dažāda veida pasākumos varēs gūt arī Valmieras pilsētas svētku laikā, kas 2017.gadā norisināsies no 28.līdz 30.jūlijam.

Kustības "Eiropas gastronomijas reģioni" mērķis ir apvienot dažādus Eiropas reģionus, kuros vietējais ēdiens ir daļa no kultūras un vēstures, un kopīgiem spēkiem sekmēt gastronomijas tradīciju un ēdienu dažādības saglabāšanos. 2017.gadā šo titulu kopā ar sadarbības partneriem ieguvis Rīgas - Gaujas reģions. Tā ir iespēja, attīstot gastronomijas tūrismu, stiprināt Gaujas Nacionālo parku kā tūrisma galamērķi un parādīt gan sev, gan viesiem, cik neparasti un bagāti esam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu