Ventspilniece Ligita: Mani bērni ir aizceļojuši projām, jo nespēja atrast darbu tieši Ventspilī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinot diskusiju par bezdarba situāciju Ventspilī, «Latvijas faktu» pērnā gada nogalē veiktā socioloģiskā aptauja atklāj, ka trešdaļu ventspilnieku (32%) uztrauc jaunu darba vietu radīšana Ventspilī, norādot to kā vienu no galvenajām domes darba prioritātēm.

It īpaši šo problēmu akcentē jaunieši. 39% aptaujāto ventspilnieku vecumā no 18 līdz 24 gadiem bezdarbu un darba vietu trūkumu nosaukuši par vienu no aktuālākajām problēmām Ventspilī. Tiesa, vienlīdz aktuāla šī problēma ir arī citām iedzīvotāju grupām darbspējīgā vecumā - no 35 līdz 44 gadiem šī problēma uztrauc 38% aptaujāto un vecuma grupā no 55 līdz 64 gadiem – jau 46% jeb teju pusi.

Jāmin, ka Ventspils domes pārstāvji šonedēļ savā paziņojumā medijiem balstās uz valsts Nodarbinātības valsts aģentūras datiem – uzstājot, ka kopējais bezdarbs pilsētā janvāra sākumā ir 6,7%, kas ir mazāks nekā vidējais bezdarba līmenis valstī. Tad kā var izskaidrot, ka trešdaļa iedzīvotāju un atsevišķās vecuma grupās pat puse ventspilnieku uzskata bezdarbu un jaunu darba vietu radīšanu par vienu no galvenajām problēmām pilsētā?

Pretēji pilsētas pašvaldības paustajam apgalvojumam, ka «pilsētā viss ir kārtībā», patiesība ir daudz skaudrāka. Iedzīvotāji paši vai viņu tuvinieki, draugi, kaimiņi un paziņas saskaras ar bezdarba problēmu pilsētā, un šo cilvēku skaits patiesībā ir pietiekami liels, lai sabiedrības prātā tas kļūtu par vienu no būtiskākajiem jautājumiem. Valsts iestāžu, kā Nodarbinātības valsts aģentūras oficiālā statistika var neatspoguļot patieso situāciju, jo daudzi ventspilnieki šo darba vietu trūkumu risina, aizbraucot no pilsētas un strādājot Rīgā, Liepājā vai pat Lielbritānijā un Īrijā.

Foto: Publicitātes foto

Arī ekonomikas zinātņu doktors un ilggadējs Latvijas Universitātes mācībspēks Gunārs Vaskis, kas padziļināti pētījis nereģistrētās nodarbinātības problēmu valstī, atzīst, ka «reģistrētais bezdarbs» nav «faktiskais bezdarbs». Reģistrētā bezdarba līmenis NVA atšķiras no faktiskā tāpat kā reģistrēto satiksmes līdzekļu ātruma pārsniegšanas gadījumu skaits CSDD atšķiras no faktiskā ātrumu pārkāpumu skaita reālajā dzīvē. Laulībā dzīvojošo pāru skaits atšķiras no reģistrēto laulību skaita. NVA dati norāda uz Ventspils NVA filiālē reģistrēto bezdarbnieku skaitu konkrētajā brīdī, kas nekādi neatspoguļo reālo situāciju Ventspilī.

Foto: Publicitātes foto

Par bezdarbu kā problēmu runā arī Ventspilī sastaptie iedzīvotāji.

Jau pusgadu darba meklējumos ir studente Sabīne, kura ir sākusi studijas par pirmsskolas, sākumskolas audzinātāju, un viņa stāsta: «Nemeklēju gadījuma darbu, meklēju to, kas man interesē, un tā, kas man interesē, šeit ir ļoti maz. Meklēju darbu, piemēram, bērnudārzā, bet pagaidām neko nevaru atrast. Protams, ja neizdosies atrast darbu šeit Ventspilī, apsveru iespēju meklēt to citur, piemēram, Rīgā.»

Foto: Publicitātes foto

Kāds cits jaunais ventspilnieks, 21 gadu vecais Mihaels Akimovs, kas darba meklējumos ir jau divus mēnešus, saka: «Ja neatradīšu darbu šeit Ventspilī, plānoju doties uz ārzemēm darba meklējumos.»

Foto: Publicitātes foto

Ventspilnieks Sandis Rudņiks ir nesen atgriezies no Austrijas, jo tur izbeigtas darba attiecības, kā rezultātā viņš centies saņemt Ventspilī bezdarbnieka pabalstu, tomēr tas viņam atteikts, tādēļ viņš ir spiests doties atpakaļ. Par saviem radiniekiem viņš stāsta: «Sieva pašreiz ir mājsaimniece un audzina bērnu, iepriekš arī strādājusi ārzemēs. Mans brālis, kurš arī iepriekš dzīvojis šeit Ventspilī, bijis spiests pamest valsti darba meklējumos ārpus tās robežām Īrijā.»

Foto: Publicitātes foto

Ventspilnieks Oskars Zariņš stāsta par māsas darba pieredzi šeit: «Māsa strādāja Ventspilī, pārcēlās uz Rīgu. Strādāja Ventspils Augstskolā, Ventspils domē, tomēr Rīgā viņai piedāvāja labāku darbu un labāku atalgojumu.»

Foto: Publicitātes foto

Kāda kundze Ligita, kura pašreiz nestrādā, jo guvusi kājas traumu, uz jautājumu par dzīvi Latvijā un Ventspilī izsakās šādi: «Mani bērni ir aizceļojuši projām, jo nespēja atrast darbu tieši Ventspilī, un es esmu palikusi šeit viena. Viņi meklēja, tomēr bez panākumiem. Nespējot savu dzīvi sakārtot šeit, aizbrauca prom.»

Arī uz ielas sastaptā jaunā māmiņa Iveta uz jautājumu, vai ir apmierināta ar dzīvi Ventspilī, izsakās: «Nosacīti. Pirms audzināju bērnu, strādāju tirdzniecības sfērā, bet par darba meklēšanu varu teikt, ka man paveicās. Viss ļoti atkarīgs no izglītības un vēlmes atrast darbu.»

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu