Ventspils novada pašvaldības budžetā plānotie izdevumi par € 9 miljoniem pārsniedz ieņēmumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ventspils novada pašvaldības 2017.gada konsolidētajā pamatbudžetā plānotie ieņēmumi ir 13,58 miljoni eiro, bet paredzētie izdevumi sasniedz 22,65 miljonus eiro.

Starpību deviņu miljonu eiro apmērā plānots segt, izlietojot pamatbudžeta līdzekļu atlikumu gada sākumā un ņemot aizņēmumu Valsts kasē, informēja Ventspils novada pašvaldībā.

Pamatbudžeta plānotie ieņēmumi ir 13 584 298 eiro, bet izdevumi - 22 652 396 eiro. Izdevumu pārsniegšanu par 9 068 098 eiro un aizņēmumu pamatsummas atmaksu 872 298 eiro apmērā 2017.gadā paredzēts segt no pamatbudžeta līdzekļu atlikuma gada sākumā, kas veido 1 414 991 eiro, un aizņēmuma no Valsts kases 8 550 500 eiro apmērā, kas plānots pašvaldības infrastruktūras projektu realizēšanai un Eiropas Savienības (ES) līdzfinansēto projektu ieviešanai.

Kā atzīst Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS), plānojot 2017.gada budžetu, bija izvirzīts uzdevums visu nozaru līmenī nodrošināt vienmērīgu attīstību. Pēc viņa teiktā, budžets ir saimnieciski pārdomāts un finanšu līdzekļi tajā sabalansēti gan infrastruktūrai, gan projektu un dažādu novada izaugsmes pasākumu īstenošanai, gan ES fondu ieguldījumu nodrošināšanai, kā arī cilvēkresursiem - kolektīvu atbalstam un bērnu un jauniešu nodarbinātības projektiem.

Vislielākā izdevumu pozīcija pamatbudžetā ir teritoriju un mājokļu apsaimniekošana, kam paredzēti 6 345 465 eiro jeb 28% no visiem budžeta izdevumiem. Šajā pozīcijā paredzēts izlietot līdzekļus gan no pašvaldību budžeta, gan aizņēmumu veidā no Valsts kases, realizējot infrastruktūras sakārtošanas projektus.

Nozīmīgu izdevumu daļu 5 427 379 eiro apmērā jeb 24% no visiem budžeta izdevumiem aizņem ekonomiskās darbības funkcionālā kategorija. Šajā pozīcijā plānots izlietot līdzekļus ES projektu īstenošanai, gan līdzfinansējot tos no pašvaldības budžeta, gan izmantojot aizņēmumu Valsts kasē, gan saņemot ES finansējumu. Piemēram, šogad paredzēts turpināt ieguldījumus skolu ēdināšanas bloku sakārtošanā, finansēt skolu sporta laukumu atjaunošanu, izglītības iestāžu ēku renovāciju un pagastu teritoriju labiekārtošanu. Līdzekļi paredzēti ES līdzfinansēto ieguldījumu projektu ieviešanas nodrošināšanai – lauku ceļu sakārtošanas programmai visos novada pagastos, piekrastes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšanai Tārgales un Jūrkalnes pagastā, pašvaldības infrastruktūras sakārtošanai uzņēmējdarbības attīstībai u.c.

Nozīmīga budžeta izdevumu daļa ir izglītības nozare, kam paredzēti 5 695 846 eiro jeb 25,1% no plānotajiem kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, tai skaitā mērķdotācijām pedagogu algām, kas veido lielāko daļu no izglītībai paredzētajiem izdevumiem. Skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai visos pagastos budžetā paredzēti 261 665 eiro. Skolēnu nodarbinātībai vasaras mēnešos pašvaldības budžetā atvēlēti 23 685 eiro, tai skaitā 7000 eiro - no sociālā dienesta budžeta. Mācību līdzekļu iegādei izglītības iestādēs paredzēti 80 806 eiro, tai skaitā 25 242 eiro - no valsts mērķdotācijām.

Atpūtai, sportam un kultūrai 2017.gadā plānoti 1 012 006 eiro. Vairāk līdzekļu paredzēts kultūras pasākumu rīkošanai, bibliotēkas krājumu palielināšanai un novada sportistu atbalstam.

Sociālajām vajadzībām no Ventspils novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem plānoti 1 301 304 eiro jeb 5,7% no izdevumu kopējā apjoma. Šogad saglabātas visas līdzšinējās sociālās palīdzības iespējas. Turpināsies sadarbība ar biedrību «Latvijas samariešu apvienība», deleģējot tai pakalpojuma «Aprūpe mājās» funkciju, savukārt, nodrošinot sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanu, turpināsies sadarbība ar nodibinājumu «Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām «Cimdiņš«».

Autoceļa fondā paredzēti 487 113 eiro ieņēmumi. Izdevumi plānoti pašvaldības autoceļu un ielu ikdienas uzturēšanai, tehnisko projektu izstrādei pašvaldības autoceļu rekonstrukcijai ar ES līdzfinansētajiem līdzekļiem un apgaismojuma programmas realizēšanai. No dabas resursu nodokļa ieņēmumiem visos pagastos rezervēti līdzekļi konteineru īrei lielgabarītu atkritumu savākšanas akcijām ciemu centros. Zivju fonda budžetā plānoti līdzekļi laivu nolaišanas vietas izveidei Usmas ezerā.

Lai gan 2016.gadā ir palielināti komunālo pakalpojumu tarifi, komunālās saimniecības izdevumi joprojām ir lielāki par ieņēmumiem, tādēļ pašvaldības dotācija komunālo pakalpojumu nodrošināšanai 2017.gadā ir 206 079 eiro. Budžetā paredzētas dotācijas pašvaldības SIA «Ugāles nami» ūdens un kanalizācijas sistēmas sakārtošanai Ugālē un Užavas pagasta siltumapgādes sakārtošanas projekta sākšanai. Pašvaldības 2017.gada budžetā rezervēti līdzekļi 22 180 eiro apmērā «Ugāles namu» pamatkapitāla palielināšanai.

Pašvaldības galvenais ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ko 2017.gada budžetā plānots saņemt 6 129 599 eiro apmērā, kas veido 45,1% no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2017.gadā prognozēti 1 121 600 eiro apmērā, kas ir 8,3% no plānotajiem pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu