Grausta vietā Nākotnes ciemā par 16 938 eiro izveidots kalns

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Nojaucot ilggadēju graustu un ieguldot 16 938 eiro, Glūdas pagasta Nākotnes ciemā izbūvēts sešus metrus augsts kalns ziemas prieku baudīšanai, informēja Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Pagājušā gadsimta 80.gadu nogalē kolhozā «Nākotne» tika sākta vidusskolas ēkas būvniecība. Likvidējot kolhozu, kā arī valstī esošās ekonomiskās situācijas dēļ ēkas celtniecības darbi netika pabeigti, ēka palika bez jumta seguma. Vairāk nekā 25 gadu garumā dabas apstākļu ietekmē ēka kļuva par bīstamu objektu, kas piesaistīja bērnu un pusaudžu uzmanību.

Tāpēc, plānojot pašvaldības 2016.gada budžetu, tika aktualizēta nepieciešamība demontēt bīstamos graustus dažādās Jelgavas novada teritorijās, tostarp arī Glūdas pagastā, skaidroja Kaņepone.

«Lai sakārtotu demontētās ēkas apkārti, kurā jau gadu desmitiem glabājās ar zāli un krūmiem apaugušas būvmateriālu atliekas, padarītu to izmantojamu sporta aktivitātēm ziemas periodā, tika uzbērts «Skolas» kalniņš. Tagad šis kalniņš neapšaubāmi ir augstākā vieta Nākotnes ciemā. Kalna pamatā izmantotas demontētās ēkas betona plāksnes, tām pa virsu sabērti sasmalcināti būvgruži un savesta pamatīga kārta ar melnzemi. Esmu gandarīta, ka mums izdevies realizēt šo ideju, tagad sniegotajās dienās pēc skolas bērniem ir iespēja azartiski nodarboties ar sportiskām aktivitātēm,» stāsta Glūdas pagasta pārvaldes vadītāja Silvija Zīberte.

Nepabeigtās vidusskolas ēkas demontāžas darbi tika sākti pērn jūnijā, tie izmaksāja 48 300 eiro. Sadrupinātais materiāls tika izmantots ne tikai kalna izveidošanai. Lielāko tā daļu, 5000 kubikmetru, saskaņojot ar Valsts vides pārvaldi, izlīdzināja uz pašvaldības ceļiem, kopumā uzlabojot astoņu grants un grunts ceļu posmu segumu.

«Skolas» kalniņa izveides izmaksas ir 16 938 eiro. «Ja šo jautājumu analizē no finanšu aspekta, tad jebkurā gadījumā būvgružu pārstrāde, smalcināšana sīkākās frakcijās un izvešana būtu finansiāli izdevumi. Citu graustu nojaukšanas gadījumā tā arī tiek darīts,» skaidroja Kaņepone.

Viņa pauda, ka ideja par kalna izbūvi bija pārdomāts un cilvēcisks priekšlikums no pagasta pārvaldes puses, jo «Glūdas pagasts ir pats «plakanākais» un līdzenākais teritoriālais apgabals Zemgalē».

Plānots, ka vasarā teritorijas labiekārtošanas darbi turpināsies - tiks uzbērta papildus melnzeme un veikta apzaļumošana. Pagasta pārvalde lūdz iedzīvotājus izteikt savus priekšlikumus «Skolas» kalna teritorijas labiekārtošanai, lai šajā vietā varētu izveidot pievilcīgu sporta un atpūtas zonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu