KNAB redzeslokā nonākuši Ventspils un Ogres pašvaldību tēriņi pirmsvēlēšanu aģitācijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) redzeslokā nonākuši Ventspils un Ogres pašvaldības iepirkumi, kas, iespējams, ir pretrunā ar priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem, informēja KNAB.

Birojs atbilstoši savai kompetencei pievērsīs uzmanību šiem gadījumiem, uz kuriem norādījusi biedrība «Sabiedrība par atklātību «Delna»», jo saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu administratīvo resursu izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem ir aizliegta. Tāpat šis likums paredz atbildību par administratīvo resursu izmantošanas ierobežojumu neievērošanu.

Vienlaikus KNAB vērš uzmanību, ka valsts un pašvaldību resursi ir jāizmanto lietderīgi. Turklāt finanšu līdzekļi un manta, kas izlietota prettiesiski, pārkāpjot Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma noteiktos administratīvo resursu izmantošanas ierobežojumus priekšvēlēšanu aģitācijā, ir piekritīga valstij.

Atbildīgajai amatpersonai vai darbiniekam, kurš ir nodarījis valsts pārvaldības kārtībai tādu kaitējumu, kas novērtējams mantiskā izteiksmē un atbilst aizliegtā veidā izlietoto finanšu līdzekļu vai mantas apmēram, ir pienākums atlīdzināt nodarītos zaudējumus, norādīja KNAB pārstāve Laura Dūša.

Jau ziņots, ka biedrība «Sabiedrība par atklātību «Delna«» saskata iespējamus pārkāpumus trīs Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā publicētajos pašvaldību iepirkumos, kas varētu būt pretrunā ar priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem.

Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem biedrība vērš uzmanību uz trīs iepirkumiem, norādot, ka no to nolikumiem noprotams, ka «Ogres un Ventspils pašvaldības meklē mediju kanālus, kas atspoguļotu aktuālos pašvaldību notikumus un veiksmes stāstus».

«Tas, ka šāda veida iepirkumi tiek organizēti pirmsvēlēšanu periodā, rada nopietnas aizdomas, ka pie varas esošie politiskie spēki vēlas izmantot nodokļu maksātāju naudu, lai tieši vai netieši ietekmētu vēlētājus. Varas partiju ekskluzīvo iespēju izmantošana, reizē veicina nevienlīdzīgu politisko partiju konkurenci,» uzsver «Delna».

«Delna» norāda, ka IUB mājaslapā publicēti trīs iepirkumi: «Ventspils informācijas izveidošana un izvietošana ziņu interneta portālos 2017.gadā», kur pasūtītājs ir Ventspils pilsētas dome, Ogres novada pašvaldības iepirkums «TV sižetu izveide un raidīšana televīzijā», kā arī iepirkums «TV sižetu izveide un raidīšana televīzijā 2017.gadā», kur kā pasūtītājs norādīta Ogres novada pašvaldības aģentūra «Ogres namsaimnieks».

Abas pašvaldības pārmetumus noraida. Ventspils pašvaldība skaidroja, ka iepirkums par Ventspils informācijas izveidošanu un izvietošanu ziņu interneta portālos, ir saistīts ar Ventspils tūrisma piedāvājuma popularizēšanu. Ventspils mērs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»), reaģējot uz «Delnas» sniegto informāciju, nodēvēja to par politiski motivētu paziņojumu. Pēc Lemberga domām, uz «Delnas» «politisko angažētību» norādot tas, ka organizācijas biedru vidū esot vairāki politiķi, piemēram, Lolita Čigāne (V) un Atis Lejiņš (V), «politiķu radinieki un citi ar politikas procesiem saistīti cilvēki».

Ogres novada pašvaldības un Ogres novada pašvaldības aģentūra «Ogres namsaimnieks» izsludinātie iepirkumi par TV sižetu izveidi un pārraidīšanu, kuros biedrība «Sabiedrība par atklātību «Delna»» saskatījusi iespējamu prettiesisku resursu tērēšanu pirmsvēlēšanu aģitācijai, esot saistīti ar iedzīvotāju informēšanu un notikumu atspoguļošanu, aģentūrai LETA šonedēļ skaidroja abu iestāžu pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu