Eksperte: Pašvaldību referendumi būtu labs veids, kā nonākt pie risinājuma asu vietējo strīdu gadījumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Gadījumos, kad starp dažādām pašvaldības iedzīvotāju grupām vai pašvaldības domes iekšienē izceļas ass strīds par kādu jautājumu, vietējais referendums būtu labs veids, lai nonāktu pie risinājuma, sacīja domnīcas «Providus» pētniece Iveta Kažoka.

Atskatoties uz konferences «Kurzemes un Zemgales pašvaldību pārvaldība» laikā notikušo diskusiju, Kažoka sacīja, ka tika diskutēts par trīs jautājumiem, kas bija svarīgi daudzām pašvaldībām - pašvaldību referendumiem, vietējo presi, kā arī informācijas apmaiņu starp dažādu pašvaldību aktīvistiem.

«Starp diskusijas dalībniekiem bija salīdzinoši liela vienprātība, ka asu strīdu gadījumos starp dažādām pašvaldības iedzīvotāju grupām vai pašvaldības domes iekšienē, referendums būtu labs veids, kā nonākt pie risinājuma. Diemžēl, Saeimā šis likumprojekts jau ilgāku laiku ir iestrēdzis,» norādīja eksperte.

Runājot par vietējo presi, Kažoka atzina, ka vietējās preses vājums ir būtisks apgrūtinājums labām pārmaiņām pašvaldībās. «Ne visās pašvaldībās ir vietējie mediji, kas spējīgi sarīkot neitrālas priekšvēlēšanu diskusijas ar dažādiem kandidātiem, kas ir spējīgi izvērtēt padarītos vai nepadarītos darbus un būt objektīvi gan pret domes vadību, gan opozīciju, gan citiem politiskajiem spēkiem, un šis vietējo mediju vājums ir būtisks apgrūtinājums labām pārmaiņām pašvaldībās,» sacīja eksperte, piebilstot, ka diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka vietējie mediji ir jāstiprina.

Attiecībā uz labās pieredzes apmaiņu starp dažādu pašvaldību aktīvistiem Kažoka norādīja - lai arī vietējo aktīvisms Latvijā ir salīdzinoši reta parādība, parādās aizvien vairāk veiksmes stāstu, par kuriem būtu svarīgi uzzināt arī citu pašvaldību iedzīvotājiem.

Kā ziņots, vakar Saldus Mākslas skolā notika konference «Kurzemes un Zemgales pašvaldību pārvaldība», kurā tika prezentēts arī domnīcas «Providus» pētnieču Kažokas un Līgas Stafeckas pētījums par Latvijas pašvaldību varas līdzsvarojumu un varas kontroles mehānismiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu