Namu apsaimniekotājs Bauskā: Paaugstinot dzeramā ūdens temperatūru, ievērojami augs izmaksas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Julius Kalinskas/15min.lt

Ja dzīvokļos būs jānodrošina 55 grādu ūdens temperatūra, iedzīvotājiem būs jārēķinās ar ievērojamu maksu par ūdeni, kas var izsaukt neapmierinātību, komentējot Veselības ministrijas (VM) rosinātos grozījumus Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumos, pauda Bauskas novada pašvaldības kapitālsabiedrības SIA «Vides serviss» valdes locekle Linda Tijone.

Viņa klāstīja, ka 2013.gadā kāda Bauskas nama ūdensvadā tika konstatēta legionellas baktērija un, lai nepieļautu tās izplatīšanos, pilsētas ūdensapgādes sistēmā paaugstināta ūdens temperatūra, ar ko iedzīvotāji apmierināti nebija, jo palielinājās arī rēķini par saņemto pakalpojumu.

«No katlu mājas tiek padots ūdens 70-75 grādu temperatūrā, daudzdzīvokļu siltummezglos tas ir 55 grādu karsts, bet, kamēr tas nonāk līdz dzīvokļiem, ir liels siltuma zudums,» klāstīja Tijone.

Viņa stāstīja, ka ūdens Bauskā ir ļoti kaļķains, bet temperatūras paaugstināšana vēl vairāk aizkaļķotu sistēmu, tāpat būtu nepieciešami ieguldījumi sistēmas atjaunošanā.

Kā iespējamo risinājumu SIA «Vides serviss» vadītāja piedāvāja regulāru analīžu veikšanu, kas, viņasprāt, izmaksātu lētāk, bet iedzīvotāji būtu informēti par to, ka ūdeni lietot ir droši.

Arī Aizkraukles novada namu apsaimniekošanas uzņēmumā SIA «Lauma A» aģentūrai LETA pauda, ka, lai arī kopējā sistēmā augstu temperatūru varētu nodrošināt, dzīvokļos bieži vien veiktas nelegālas sistēmas pārbūvēs, līdz ar to nevar garantēt, ka dzīvokļos ūdens būs 55 grādus karsts.

Pašlaik, lai nepieļautu legionellas baktērijas izplatīšanos, naktīs ūdens temperatūra ūdensapgādes sistēmā Aizkrauklē tiek paaugstināta līdz 70 grādiem, par ko iedzīvotāji ir brīdināti, jo ar šādu ūdeni pastāv apdedzināšanās risks.

Kā ziņots, ka VM izstrādājusi priekšlikumus Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumos, rosinot noteikt, ka dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir pienākums nodrošināt būvnormatīva par ēku iekšējo ūdensvadu noteikto karstā ūdens temperatūras režīmu un temperatūras kontroles pasākumus. Karstā ūdens temperatūrai izdales vietā, tostarp katrā dzīvoklī, jābūt ne zemākai par 55 grādiem pēc Celsija, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Tāpat ziņots, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs informēja, ka lielākā daļa no saslimšanas gadījumiem ar legionelozi jeb leģionāru slimību šogad konstatēti Rīgā. Šogad kopumā reģistrēti astoņi gadījumi - Rīgā, Jūrmalā, Stopiņos un Aizkrauklē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu