ASV medijs iztaujā rēzekniešus par attiecībām ar Krieviju, NATO un karu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

ASV medija «NBC News» žurnālists Aleksandrs Smits viesojās «Latgales sirdī» Rēzeknē, kur izvaicāja vietējos iedzīvotājus. Daži Rēzeknes iedzīvotāji uztraucas, ka Trampa retorika, tai skaitā viņa siltās attiecības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, varētu iedrošināt Kremli iejaukties vai pat iebrukt. Tāpat viņi satraucas, ka Krievija pēc Krimas okupācijas nākamo soli varētu spert Baltijas virzienā, raksta žurnālists.

«Protams, ka mēs par to uztraucamies. Beidziet, tā ir mūsu valsts!» saka 21 gadu vecā mārketinga studente Elīna Zujāne. «Ja kaut kas noies greizi, mēs atrodamies ļoti tuvu Krievijas robežai, tāpēc būsim pirmie, kas no tā cietīs.»

Savukārt 20 gadus vecā jurisprudences studente Dagnija Volodjko uzskata, ka Trampam Latvija ir vienaldzīga. «Ideja, ka kaut kas varētu notikt saistībā ar Krieviju, mani uztrauc, jo tas var notikt jebkurā brīdī… Tas būtu tik vienkārši. Trīs sekundes, un viņi būtu šeit.»

Rietumu analītiķi apgalvo, ka šīs divas studentes savos vērtējumos par Krievijas apdraudējumu Baltijas valstīm nekļūdās.

Kamēr daudzi Rēzeknes iedzīvotāji apgalvo, ka latvieši un krievi satiek labi, citi tam nepiekrīt, sakot, ka pastāv spriedze. Reizēm tā izpaužas piedzērušu cilvēku kautiņos vai acu bolīšanā veikalos, kad kāds «atļaujas» runāt krieviski. Lielākā daļa vietējo piekrīt, ka Latvijas valdība situācijas risināšanā nepalīdz.

«Mēs esam kā monēta ar divām pusēm,» saka 33 gadus vecais uzņēmējs Vjačeslavs Dubovskis. «Mūsu attiecībās ar Krieviju ir potenciāls. Taču ir arī draudi.»

Taču ir arīdzan cilvēki, kuri no Krievijas nebaidās. 19 gadus vecais latgaļu students Āris Šperga ir viens no šiem ļaudīm. «Mēs esam gatavi karam. Mēs zinām, ka kādudien tas notiks, Latvija kļūst par karalauku,» viņš saka, piebilstot, ka Latvijas valdība pret viņiem esot «vienaldzīga» un ka labprātāk «atbalstītu Krieviju, nevis NATO». «Jebkurā gadījumā – Tramps mūs noteikti neaizsargās.»

Tiesa, visi «NBC News» žurnālista aptaujātie Rēzeknē mītošie krievu tautības cilvēki uzskata, ka Maskavas iejaukšanās ir maz ticama. Lai arī daudzi atbalsta Putinu, viņi noliedz, ka darbotos kā «piektā kolonna» un priecātos par iebrukumu.

Arī 50 gadus vecā krieviete Ludmila, kura strādā tirgū, piekrīt, ka Krievija neiebruks. «Krievijai mēs neesam vajadzīgi, jo esam maza valsts. Krievijai jau ir viss, un Igaunija, Latvija un Lietuva tai nav vajadzīgas. Man nepavisam nav bail.»

36 gadus vecais miesnieks Vladimirs, kurš ir pa pusei latvietis, pa pusei krievs, piemetina: «Ja būs konflikts, tad tas nebūs Trampa vai Putina dēļ, bet gan valsts iekšējo attiecību dēļ. Jo kāds varētu nokaitēt šīs divas etniskās grupas – latviešus un krievus.»

ASV medijs iztaujā rēzekniešus par attiecībām ar Krieviju, NATO un karu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu