Daugavpilī sagaidāma sīva cīņa par mēra krēslu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns / LETA

Daugavpilī sagaidāma sīva cīņa par mēra krēslu, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Pašreizējais Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) atzina, ka uz nākamajām Daugavpils domes vēlēšanām dosies ar paveikto darbu bagāžu un idejām jauniem izaicinājumiem.

Galveno akcentu turpmākajos četros gados «Latgales partija» Daugavpilī plāno vērst uz uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstību. Viens no prioritārajiem investīciju projektiem Daugavpilī būšot lidostas veidošana. Iecerēts turpināt arī izglītības, sociālās un veselības aprūpes sfēru tālāku attīstību un pilnveidošanu. Paredzēta jaunu sporta un satiksmes infrastruktūras objektu būvniecība, kā arī rūpniecisko zonu un pašvaldības uzņēmumu sniegto pakalpojumu attīstība, stāstīja Lāčplēsis.

«Attiecībā uz sadarbību ar citiem politiķiem un politiskajiem spēkiem «Latgales partija» negrasās mainīt savus kritērijus un ir gatava strādāt ar tiem, kuru darbības prioritāte ir pilsētas attīstība, pilsētnieku dzīves un pašvaldības darba uzlabošana. Savukārt, ja ir slēptas intereses atsevišķu biznesa grupu interešu lobēšanā vai destruktīva darbība, ar šādiem cilvēkiem mums nebūs pa ceļam,» skaidroja Lāčplēsis.

Ņemot vērā, kādi resursi tiek iesaistīti priekšvēlēšanu kampaņā Daugavpilī, mēģinājumi pārņemt varu pilsētā būšot nopietni, Lāčplēsis atzina intervijā Latvijas Radio. Politiķis izteicās, ka tiekot pirktas avīzes, portāli, televīzijas. Galvenie interesenti un šā procesa virzītāji, pēc Daugavpils mēra domām, esot tie, kas vēlas privatizēt Daugavpils siltumapgādes uzņēmumu.

Bijusī Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Rita Strode šajās pašvaldību vēlēšanās startēs partijas «Gods kalpot mūsu Latvijai» sarakstā. «Sabiedrībai pašlaik ir vajadzīga stabilitāte. Šim nolūkam cilvēkiem ir nepieciešams labi apmaksāts darbs. Tikai tādā veidā mēs varēsim arī atsaukt mājās uz ārzemēm peļņas darbos aizbraukušos darbspējīgos reproduktīva vecuma cilvēkus. Var solīt vēlētājiem sociālās garantijas un daudz citu labumu, bet nevajag aizmirst, ka ir vajadzīgi cilvēki, kuri ar saviem samaksātajiem nodokļiem to visu nodrošinās. Pretējā gadījumā nebūs nekā,» uzsvēra Strode.

Pašvaldība pati nevar radīt darbavietas, bet tā var sekmēt investoru piesaisti, kas tās radīs. Turklāt investori ir vajadzīgi tādi, kas rada labi apmaksātas darbavietas izglītotiem jauniem cilvēkiem, nevis tikai tīko pēc lēta darbaspēka, uzskata bijusī pašvaldības vadītāja un uzsver, ka cilvēkiem ir jābūt iespējai nodrošināt jumtu virs galvas, izskolot bērnus, vajadzības gadījumā samaksāt par medicīniskajiem pakalpojumiem un kādu reizi gadā atļauties arī atpūsties.

Runājot par pašreizējo Daugavpils pilsētas pašvaldības vadību, Strode atzina, ka viņas vīzija par to, kā šis darbs būtu darāms, atšķirīga. «Es negribētu apgalvot, ka mana pieeja ir labāka vai tagadējā - sliktāka, bet mūsu komanda strādātu citādāk - mūsdienīgāk, efektīvāk, ātrāk, arī demokrātiskāk. Mūsu komanda ir radusi uzticēties speciālistiem, jo domes vadītājs, deputāts vai politiķis nevar būt vienlīdz zinošs visās jomās, un man šķiet, ka kategoriski uzskatīt savu viedokli par vienīgo pareizo nav korekti,» skaidroja Strode.

Daugavpils domes vēlēšanās «Gods kalpot mūsu Latvijai» sarakstā startēs arī 9. Saeimas deputāts Vitālijs Aizbalts un bijušais Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Ivars Šķinčs.

No Zaļo un zemnieku savienības (ZSS) ievēlētais Saeimas deputāts, bijušais Daugavpils mērs Rihards Eigims plāno startēt pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī, bet, atsaucoties uz «zināmiem apsvērumiem», pagaidām nekonkretizē partiju.

Kā aģentūrai stāstīja Eigims, «pašvaldību vēlēšanas nav Saeimas vēlēšanas, cilvēkus tajās mazāk interesē, kurš kurā sarakstā startē», bet tā vietā vēlētāji balsojot par konkrētām personībām. Bijušais Daugavpils mērs atzina, ka viņa mērķis pašvaldību vēlēšanās ar savu sarakstu ir iegūt piecas vietas Daugavpils pilsētas domē.

Runājot par prioritātēm, bijušais pašvaldības vadītājs atzina, ka īpašu uzmanību plāno veltīt jaunu darbavietu izveidei pilsētā, līdzīgi kā iepriekš atbalstot jaunu uzņēmumu ar 30 - 40 darbavietām izveidi Eiropas Savienības struktūrfondu, kā arī valsts finansējuma piesaistei un apguvei. Savukārt Daugavpils lidostas attīstības projekts esot «beidzot jāliek mierā».

Pēc Daugavpils mēra amata pretendenta domām, pašreizējā pilsētas pašvaldības vadība strādā «tā, kā māk, kaut ko viņi dara un kaut kas viņiem arī sanāk», bet uz citu fona šis darbs esot lēns un cilvēki no pilsētas turpinot aizbraukt. Eigims uzskata, ka ir vajadzīga jauna komanda, kas strādās operatīvāk un jautājumus risinās citādāk.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas startam Daugavpils domes vēlēšanās gatavojas arī ZZS. Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, kurš tiek minēts, kā viena no šā saraksta «lokomotīvēm», atzina, ka pagaidām gan vēl neesot izlēmis, vai startēšot vēlēšanās. Viena no pazīstamākajām šā saraksta pārstāvēm Daugavpils domes vēlēšanās būs 8.Saeimas deputāte, bijusī Daugavpils pilsētas domes deputāte, Daugavpils Būvniecības tehnikuma direktore Ināra Ostrovska.

No Sociālā taisnīguma partijas saraksta iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Daugavpils domē ievēlētais pašreizējais Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe nākamajās pašvaldību vēlēšanās startēs partijas «No sirds Latvijai» sarakstā.

Dzalbe pastāstīja, ka Sociālā taisnīguma partija ir iekļāvusies partijā «No sirds Latvijai» un likvidējusies, un viņš šajā partijā pilda priekšsēdētājas vietnieka pienākumus. Partija uz vēlēšanām dodas ar nodomu turpināt pilsētas attīstību, kas vērsta uz jaunu darbavietu radīšanu un sociālās nevienlīdzības mazināšanu. «No sirds Latvijai» iestāsies par bērnu tiesībām un bērnu interesēm ģimeniskā vidē, kā arī centīsies panākt bezmaksas ēdināšanas ievešanu izglītojamajiem visiem 14 apmācību gadiem pašreizējo desmit vietā.

«Ja tiksim ievēlēti pašvaldībā, pēc vēlēšanām būsim gatavi sadarboties ar tiem politiskajiem spēkiem, kas iestāsies par kārtību pašvaldības uzņēmumos, neveidos tajos koruptīvas shēmas, mēģinot pelnīties uz iedzīvotājiem sniedzamo pakalpojumu rēķina, un iestāsies par iedzīvotāju labklājības pieaugumu,» skaidroja mēra amata kandidāts.

«Saskaņas» pārstāvis Andrejs Elksniņš, kurš izvērsis Daugavpilī aktīvu priekšvēlēšanu kampaņu un tiek minēts kā vēl viens Daugavpils mēra amata kandidāts, atzina, ka par vēlēšanām pagaidām runāt esot pāragri, jo vēl ir arī daudz citu darbu. Sniegt plašāku informāciju par savu piedalīšanos vai nepiedalīšanos vēlēšanās Elksniņš piekrita pēc 14.aprīļa, kad būs sākusies sarakstu iesniegšana.

Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Aleksandrs Mirskis, kas šaurākās aprindās tiek minēts kā vēl viens Daugavpils mēra kandidāts no partijas «Alternative», arī atrunājas ar solījumiem vēlāk sniegt informāciju par saviem un partijas plāniem pašvaldību vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu