Avārija, Naudēļu ceļš, steidzami ātros! 113 dispečers nesaprot, kurp jābrauc, zvanītāji ārdās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix
References: API SITE

«Naudēļu ceļš! Es tev teicu, b**ģ, Naudēļu ceļš,» telefonā, teju valdoties, kliedz vīrietis. Pēc mirkļa viņš jau nespēj valdīt emocijas, un sarunu ar neatliekamās medicīniskās palīdzības operatoru iekrāso rupji lamuvārdi un kliedzieni. Tomēr nesavaldīgo runātāju var saprast, jo viņš cenšas paskaidrot, kur tieši Jaunpiebalgas novadā notikusi avārija, kurā cietis cilvēks. Pirms pusgada notikušās sarunas ar 113 dispečeru ieraksts aplidojis sociālos tīklus. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) sācis iekšējo pārbaudi, lai novērtētu dispečera rīcības atbilstību izsaukumu pieņemšanas algoritmam.

Naudēļu ceļu zina visi

Ierakstā dzirdams, ka vispirms cilvēks piezvana uz «112», kur dispečers noskaidro, ka notikusi avārija, ugunsdzēsēji nav vajadzīgi, un savieno zvanītāju ar NMPD dispečeru. Un tad sākas... Zvanītājs satraukti cenšas paskaidrot, kur notikusi autoavārija. Tikmēr dispečers rāmi jautā: «Kurā ielā?» Zvanītājs skaidro, ka jābrauc uz Naudēļiem. Dispečers mierīgi turpina izjautāt zvanītāju, no kuras puses jābrauc, cik kilometru. Zvanītājs satraukti skaidro, ka «vietējie ātrie» sapratīs, lai pasaka tiem. Dispečers mierīgā, lēnā balsī turpina iztaujāšanu.

Tad nu zvanītājs neiztur un leksikai pievieno rupjus krievu lamuvārdus.

Pievienojas otrs cilvēks, kurš uzstājīgi pieprasa, lai tūlīt ierodas «ātrie». «Es tevi, idiot, nositīšu, b**ģ,» viņš ārdās. Dispečers par to neliekas ne zinis un turpina birokrātisko sarunu. Viņš jautā, vai cietušais ir pie samaņas un cik viņam gadu, uz ko zvanītājs brēc: «Tu vēl paprasi, kādas viņam bikses!?»

Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs TVNET skaidro, ka gadījums ir sens, par avāriju viņš neko nezina. Kur atrodas Naudēļu ceļš, viņš uzreiz nevarēja pateikt. «Ja vietu norāda «pie mājas, akas vai akmens», ir grūti orientēties. Es reiz gadījos avārijas vietā. Bija ļoti grūti izskaidrot, kur atrodamies,» stāsta Šāvējs. Zosēnu pagasta padomē un Jaunpiebalgas pašvaldībā apstiprina, ka Naudēļu ceļu te zina visi.

Skaidro, kas noticis

NMPD šobrīd veic iekšējo pārbaudi par zvanu, kura laikā dispečeram cietušie nevar paskaidrot, kur atrodas Naudēļu ceļš Jaunpiebalgas novadā, kur notikusi avārija ar cietušajiem, aģentūru LETA informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša. Savukārt Valsts policijā aģentūra LETA noskaidroja, ka minētais nelaimes gadījums noticis pagājuša gada oktobrī. Līdz ar to sīkāka informācija par cietušajiem un negadījuma apstākļiem būs pieejama pirmdien. Bukša norādīja, ka operatīvajiem dienestiem šobrīd nav tādas tehnoloģijas, kas zvana laikā automātiski noteiktu zvanītāja atrašanās vietu. Viņa paskaidroja, ka var rasties situācija, ka tuvākā NMPD brigāde ir aizņemta citā izsaukumā, tādēļ uz negadījuma vietu nākas sūtīt citu tuvāko brīvo brigādi, kura ikdienā var arī nestrādāt negadījuma teritorijā.

Bukša aicina tālruņos lejupielādēt un ārkārtas dienestu izsaukšanai izmantot Latvijā izstrādātās mobilās lietotnes, kas reizē ar zvanu ļauj nosūtīt arī atrašanās vietas koordinātes,

piemēram, lietotne «eVeselībasPunkts» neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanai vai Valsts policijas lietotne «Mana drošība» visu ārkārtas dienestu izsaukšanai. Ja tālrunī ir funkcija, kas uzrāda atrašanās vietas GPS koordinātes, tad dispečeram iesakām nosaukt šos datus un viņš, tos ievadot kartē, var redzēt precīzu zvanītāja atrašanās vietu un nekavējoties nosūtīt brigādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu