Skandālu ap Jelgavas bērnunamu bijušās audzēknes saista ar vēlēšanu tuvošanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Medijos izskanējušo informāciju par iespējamiem pārkāpumiem Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā bijušās bērnunama iemītnieces saista ar vēlēšanu tuvumu.

«Nekad nekas tāds nav noticis. Nevar būt, ka pēkšņi sākuši sist un gaļu stūķēt mutē,» aģentūrai LETA par iespējamo vardarbību pauda viena no iemītniecēm bērnunamā Atvērto durvju dienā, kas notika šonedēļ.

«Es domāju, ka tas ir izdevīgi kādam augstāk stāvošam. Vēlēšanas tuvojas un kādam gribas sacelt ažiotāžu. Līdzīgi pirms gadiem bija ar aprūpes centru «Ziedkalne», arī runāja par garīgi slimu cilvēku izmantošanu,» pauda cita jauna sieviete, kura pastāstīja, ka ir apmeklējusi bērnunamu arī Ziemassvētkos, kad bērni tika apdāvināti, audzinātāja bērnus iesaistījusi rotaļās un citās aktivitātēs.

«Jelgava ir maza, mēs zinām, kas notiek. Ja tu nevandīsies pa naktīm, nekas nebūs. Man ir vidējā profesionālā, augstākā izglītība. Tas ir, tikai pateicoties audzinātājām. Es biju stāvoklī, kad dzīvoju bērnunamā. Mans dēls dzīvoja daudz labāk, nekā mans otrais bērns tagad. Mums tika pirktas visdārgākās bērnu putras, pamperi, drēbes. Otram bērnam brīžiem humpalās pērku, bet te pirka veikalā,» turpināja bijusī audzēkne.

Arī citas bijušās bērnunama audzēknes pauda, ka nekad nav redzējušas, ka tiktu pielietota vardarbība, arī pašas to izjutušas nav.

«Mēs nedzīvojām slikti. Arī pēc tam mums tika iedoti dzīvokļi, kurus ne visi citi var atļauties,» klāstīja viena no jaunajām sievietēm.

Aģentūra LETA novēroja, ka bijušās bērnunama iemītniece kopā ar iestādes darbiniecēm pavadīja Atvērto durvju dienu pie našķu galda, labprāt komunicēja. Vairākas no viņām bija atnākušas ar saviem mazuļiem.

Jau ziņots, ka bērnu tiesības sargājošajās iestādēs nonākuši septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem Jelgavas bērnunamā, un saistībā ar notikušo ir sākta izmeklēšana, kuras laikā no amata pienākumu pildīšanas atstādinātas trīs audzinātājas.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sākotnēji sāka lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā pret trīs bērnunama darbiniecēm - divām par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu, bet vienai par emocionālu vardarbību pret bērnu. Tomēr pret vienu no atstādinātajām darbiniecēm administratīvā pārkāpuma lietvedība izbeigta.

Kā informēja VBTAI, izvērtējot divas martā un divas aprīlī veiktās bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes rezultātus, inspekcija konstatējusi, ka centrā tiek pārkāptas bērna tiesības uz privāto dzīvi un labvēlīgu sociālo vidi.

Piemēram, VBTAI pārbaudē atklājies, ka centrā tiek izmantotas nepedagoģiskas bērnu disciplinēšanas metodes, ko akceptējuši iestādes darbinieki, piemēram, bērnu likšana kaktā vai pirmsskolas vecuma bērnu likšana gulēt, ja bērns nav klausījis.

Inspekcija arī konstatējusi, ka centram ir arī sadarbības trūkums ar izglītības, tajā skaitā pirmsskolas izglītības iestādēm, proti, nepieciešams izrādīt lielāku iniciatīvu un ieinteresētību par bērna ikdienas gaitām izglītības iestādē, piedalīties vecāku sapulcēs un citos izglītības iestādes pasākumos.

Tāpat VBTAI norāda, ka pārbaudē atklājies, ka apmēram desmit centra bērni dzīvo internātos, arī tie bērni, kuru internātskolas atrodas Jelgavas pilsētā.

Tikmēr Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra darbinieces ir pārliecinātas, ka medijos izskanējusī informācija par notiekošo bērnunamā ir sagrozīta un nepareizi interpretēta, aģentūra LETA noskaidroja sarunās ar aprūpētājām.

Savukārt iestādes vadītāja Maija Neilande ir pārliecināta, ka bērnunamā notiekošais pašlaik tiek atainots tikai negatīvās krāsās, lai gan tā neesot taisnība. «Mēs neesam perfekti, bet ir arī daudz labu lietu,» pārliecināta bērnunama vadītāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu