Sapinušies ķēdēs, iegrimuši dubļos. Pensionāre dēļu būdā dzīvoja kopā ar suņiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

«Desmitiem suņu! Līdzko mēs tos aizvācam, tā viņa paņem vietā citus. Un tā kopš kolhoza laikiem,» par pensionāri Dainu, kuras pieci suņi pirms pāris dienām nogādāti dzīvnieku patversmē «Mežavairogi», sašutis stāsta Vecumnieku novada Stelpes pagasta pārvaldes vadītājs Elmārs Jukonis. Sociālos tīklus aplidoja vēsts par Stelpes pensionāri, kura kopā ar pieciem ķēžu mudžeklī piesietiem suņiem dzīvoja nojumītē, kuru pat par šķūni nevar nosaukt. Turklāt pirms dažiem gadiem sievietei jau atsavināti un iemidzināti septiņi suņi. Viss velti – viņa atkal tikusi pie dzīvniekiem.

Mīlu vairāk par visu...

Tagad Daina ir slimnīcā, jo, dzīvojot dēļu būdā, saslimusi ar plaušu karsoni. Neviens nezina, no kurienes viņa Stelpē uzradās kolhozu laikos. Viena – bez ģimenes un tuviniekiem. Jau toreiz viņa turēja vairākus suņus. Baroja, bet tas arī viss – suņi bija mežonīgi. Nekādas pārrunas nelīdzēja: viņa mīl dzīvniekus vairāk par visu pasaulē, un viss – dariet ko gribat. «Mums par viņu un vēl viņas suņiem jārūpējas,» klausulē kliedz pagasta saimnieks, kurš tieši šobrīd dodoties uz slimnīcu pie Dainas. «Nekāda strādātāja jau nebija. Kad gāja pensijā, darba stāžu 10 gadus nevarēja salasīt.» Kundzei, kurai ir pāri 70 gadiem, piešķirts trūcīgās personas statuss. Sieviete atrodas pastāvīgā sociālo dienestu uzraudzībā. Jukonis saka, ka

pirms vairākiem gadiem pagasta darbinieki paši «dabūjuši pa biksēm», jo sūdzējušies, ka sieviete lauka vidū tur vairākus suņus.

«Atbrauca dienesti, konstatēja, ka suņi ir labi baroti, atrodas svaigā gaisā. Pateica mums: «Viņa var turēt tik suņu, cik vēlas. Likums skaitu nenosaka»,» stāsta Jukonis. Pirms dažiem gadiem Dainai pagasts piešķīra nelielu vienistabas dzīvoklīti – istabu un virtuvi. Dzīvoklī sieviete esot turējusi suņus. Nolaidusi to līdz šausmīgam stāvoklim un pārcēlusies uz paštaisītu dēļu būdu.

Sapinušies pamatīgās ķēdēs, dubļos līdz ausīm – tādā stāvoklī pašvaldības darbinieki atrada Dainas suņus. Arī pati sieviete nebija daudz labākā stāvoklī. «Mežavairogu» profilā Facebook rakstīts:

Dīvāns, lupatu kaudze, lai draudzīgajai kompānijai nesalst.

«Istabiņā dzīvoja viena grūsna kučele. Tā jau saka: kāds saimnieks, tāds suns. Saimniece cilvēkus necik augstu nav vērtējusi - lamājās uz nebēdu, likdama visiem saprast, ka prātiņš vairs nav kā sendienās. Un suņi tādi paši - dzīvo, ienīzdami visu pasauli.» «Mānija, nevis mīlestība. Nu ko lai mēs darām,» paskaidro Jukonis. Kundze runājot adekvāti, bez pazīmēm, kas varētu liecināt, ka viņai būtu vajadzīga psihiatra palīdzība. «Runātāja viņa liela, tikai līdz darīšanai netiek,» saka pārvaldes vadītājs. Šobrīd sociālie darbinieki tīrot Dainas dzīvokli, lai viņa tajā varētu atgriezties. Arī turpmāk turēt suņus neviens viņai aizliegt nevar.

Foto: TVNET lasītājs

Nāksies iemidzināt

Lieli, mazi, bezšķirnes – visi pieci suņi, kas ievietoti «Mežavairogos», ir paveci un nav socializēti, skaidro patversmes vadītāja Danuta Priede. «Suņi nekad nav tikuši audzināti un nav saņēmuši adekvātu aprūpi. Cerību, ka tie mainīsies, ir maz. Dzīvnieki visu mūžu ir turēti pie ķēdes. Lai gan, visticamāk, tie nav pareizi baroti, tomēr barojums ir labs.» Jautāta, kāds liktenis gaida šos suņus, Priede atbild: «Neesam burvji, darīsim, ko varēsim.

Noteicošais turpmākajā suņa liktenī ir nevis vecums, bet tā mentālais un emocionālais stāvoklis. Ja suņi atvērsies, ļausies komunikācijai, tiem varēs atrast saimnieku.

Ja ne, dzīvniekus nāksies iemidzināt.» Priede saka, ka turēt suni, kurš dzīvo pastāvīgā stresā, neļauj pieiet tam klāt, ir spīdzināšana. Šajā gadījumā labāk dzīvnieka ciešanas izbeigt, to iemidzinot. «Mums patversmē ir ne mazums suņu, kas pārsnieguši piecu gadu vecumu, bet lielākā daļa cilvēku tādus uzskata par veciem. Vecos suņus negrib ņemt. Tie, kuri klaigā, ka par katru cenu vajadzīga suņa rehabilitācija, varētu atbraukt un palīdzēt sunim iziet šo rehabilitāciju,» saka Priede.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu