Jēkabpilieši bijušo garāžu pārvērš Pasaku muzejā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kopš pagājušā gada Jēkabpils Mākslas skolas teritorijā darbojas leļļu muzejs «ButaFORIJA», kurā mazākie apmeklētāji var pavadīt laiku dažādu pasaku tēlu valstībā. Ēkā, kurā vēl nesen bijusi ar dažādiem veciem priekšmetiem piekrauta garāža, tagad saimnieko Alvas zaldātiņš, Simpsonu ģimene, kā arī Ansītis un Grietiņa.

Jēkabpils pusē pazīstamais leļļu meistars Jurijs Abramenko ideju par pasaku muzeja veidošanu izauklējis, kad iestājusies «škrobe» par to, ka pilsētā nav vietas, kuru parādīt bērniem. Vienmēr visas bērnu ekskursijas braukušas pilsētai garām – uz Preiļos esošo mākslinieces Jeļenas Mihailovas izveidoto Miniatūro karaļvalsti.

Idejas radošā grupa – mākslas skolas direktors Ziedonis Bārbals, skolotāja Daina Eglīte un leļļu meistars Abramenko – apvienojuši idejas, apskatījušies, kā strādā līdzīgas vietas Igaunijā, Zviedrijā un Lielvārdē, un jau 2016. gadā muzeju varēja apmeklēt pirmie bērni. Interesenti ieradušies pat no kaimiņvalstīm.

Abramenko ir dzimis Sibīrijā, Omskas apgabalā, kurp bija deportēti viņa vecāki. Pēc atgriešanās no Sibīrijas vecāki dzimtajā Saldus pusē dzīvot nevarējuši un nonākuši Jēkabpilī. Abramenko darbojies ceļojošā teātrī, mākslas skolā un strādājis ar bērniem. Aizraušanās ar lellēm bijusi liela kaislība - «trāpījis» Krievijā pie Vladimira Ordina [kas strādāja ar Krievijas slaveno leļļu meistaru Sergeju Obrazcovu. Pirmā lelle, kuru uztaisījis, bijusi marionete.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

«Izteicu savu ideju, ka būtu interesanti, ja bērns nevis uz plaukta paskatās kādu pasaku, bet ieiet iekšā – maksimāli, cik var atļauties. [Pasaku] tēls ir aktieris – tu jūties kā citā dimensijā. Tā bija galvenā doma. Speciāli aizbraucam uz «Junibakenu» Stokholmā [plaši pazīstams leļļu pasaku muzejs], lai papētītu, kā pie viņiem strādā izklaides daļa,» sarunā ar TVNET stāsta Abramenko.

Pērn idejas autori nolēmuši pamēģināt, vai būs interese no apmeklētāju puses, un vēruši vaļā jaunā muzeja durvis. Tas nelicis vilties, un jau pirmajā «ButaFORIJAS» darbības gadā muzeju apmeklējuši aptuveni 1,5 tūkstoši bērnu. Šogad muzejs darbu sāk maijā ar dažādiem jauniem papildinājumiem, kā, piemēram, Simpsonu kausu – daļēji sportisku aktivitāti.

«Plānojam pārņemt visu ēku, taisīt maziņu «Junibakenu». Esošo telpu piesātināsim ar jauniem tēliem – Pūku, vilku no multfilmas «Nu pagaidi». Tie ir tādi nedaudz aizmirsti tēli, vecākiem par tiem ir nostalģija,» atzīst Jēkabpils leļļu mākslinieks.

Nākotnē iecerēts apgūt telpas bēniņus un veidot dronu parku, lai uzrunātu jauniešus. Abramenko stāsta, ka objekti, kuriem droni lidotu cauri, būtu pasaku tēli, lai neizietu no kopnoskaņas. Tāpat Abramenko sācis pārrunas ar līdzīgiem projektiem Igaunijā un Lietuvā, lai izveidotu sava veida klasteru, kura ietvaros muzeji informētu cits par citu, apmainītos ar bukletiem.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

«Dažreiz cilvēki, ģimenes zvana un jautā – kur vēl var aizbraukt? Mēs tādā veidā varam piedāvāt gatavus maršrutus, kurus orientēt uz bērnu izklaidi,» skaidro Abramenko.

Jautāts par muzeja izmaksām, Abramenko norāda, ka tikuši ieguldīti aptuveni trīs tūkstoši eiro savas naudas. Galvenokārt nauda tiek tērēta telpu labiekārtošanai un leļļu izgatavošanas materiāliem. Abramenko ikdienā arī izgatavo lelles dažādiem leļļu teātriem un atzīst – kopā ar «ButaFORIJU» tas ir darbs līdz vēlai naktij, bez brīvdienām.

«ButaFORIJĀ» apmeklētājus sagaida alvas zaldātiņš, tālāk apmeklētājus pieņem arī karalis un princese Zeltīte. Bērni var pavadīt laiku Rūķu mājā, izmēģināt veiksmi Robina Huda mežā, doties uz Raganas ķēķi, princešu istabu, Simpsonu māju un Leļļu paradīzi – vietu, kur lelles nonāk, kad tās izmet saimnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu