IUB izmeklē iespējamus pārkāpumus Jēkabpils domes rīcībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iepirkumu uzraudzības birojs uzsācis administratīvā pārkāpuma lietvedību saistībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīcību, atdodot bez konkursa miljonu vērtu būvobjektu ģenerāluzņēmējam, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Jēkabpils domes sēdē pērn nolēma, ka aizņemsies naudu un par miljonu eiro (1 014 742 eiro) pārbūvēs stadionu pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. Taču bez domes lēmuma un bez iepirkuma procedūras stadiona pārbūvēšanu atdeva ģenerāluzņēmējam - pašvaldības firmai «Jēkabpils pakalpojumi». Tā nesen, paralēli atkritumu apsaimniekošanai, uzsākusi arī būvniecības biznesu.

«Tas ir jautājums administrācijai. Tas objekts bija pietiekami liels objekts, lai to nodotu iepirkumā, un tad redzētu tirgus cenu,» raidījumam «de facto» atzīst Jēkabpils domes opozīcijas deputāts, «Ošukalns» valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs (LZP).

Lēmums par stadiona pārbūvēšanas uzticēšanu pašvaldības pašas uzņēmumam pieņemts šaurākā lokā. Pašvaldības vadītājs to pamato ar steigu līdzekļu apgūšanā.

«Mēs administrācija sanācām kopā, paanalizējām, ņemot vērā, ka bija ļoti saspringti termiņi, ņemot vērā, ka vēl bija 250 000 valsts finansējuma, kuru vajadzēja obligāti līdz gada beigām izlietot, bet futbola federācija, kas bija kā partneris, ļoti kavējās ar tehnisko noteikumu izstrādi (..) valsts jau to neliedz darīt. Un lai saīsinātu procedūru, mēs atdevām, un viņiem tāpat jau jāveic iepirkums,» saka Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs (Jēkabpils reģionālā partija).

Taču konkursi notiek jau par atsevišķiem pakalpojumiem, ne objektu kopumā. Tā šobrīd redzams, ka «Jēkabpils pakalpojumi» par kopumā gandrīz 700 000 tūkstošiem nopircis tādus pakalpojumus kā materiālu piegādi (352 301), tehnikas nomu (200 000), komunikāciju izbūvi (136 657). Šos konkursus vinnējis Salcēviča partijas biedra, domes deputāta Māra Dimanta uzņēmums «Jēkabpils PMK».

«Es tai lemšanā neesmu piedalījies, bet domāju, ka viens no tiem iemesliem varētu būt laika limits naudas apgūšanā un futbola federācijas par seguma ieklāšanu. Konkursi tiek apstrīdēti, un pārstrīdēti, un tāds lēmums acīmredzot no pilsētas vadības tika pieņemts,» saka Dimants.

Par Jēkabpils pašvaldības amatpersonu iespējamiem pārkāpumiem sabiedrība par atklātību «Delna» ziņojusi Iepirkumu uzraudzības birojam, un pēc šī iesnieguma uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība.

«Tagad viņi prasa, kāpēc mēs nodevām. Es tur neredzu problēmu. Juristi sagatavos, akceptēs, mēs to nosūtīsim. Atbildēsim. Vismaz juridiskais dienests saka – priekšsēdētāj, nekāda krimināllieta nav. Vajag tikai paskaidrot, un IUB sapratīs, saka Salcevičs.

«Jēkabpils pakalpojumi» šobrīd ir pašvaldībai pilnībā piederošs uzņēmums. Bet vēl līdz aizvadītā gada maijam gandrīz puse no uzņēmuma piederēja SIA «AKUK», starp kura īpašniekiem ir arī Dz.Zaķa balsu pirkšanas lietā notiesātais uzņēmējs Andris Kozulis. Jēkabpils dome pērn «AKUK» daļas nolēma atpirkt par 350-it tūkstošiem. Arī uzņēmuma vadītājs Jānis Hauka kandidē no Jēkabpils reģionālās partijas saraksta.

Jēkabpils domē būvniecības biznesu labi pārzina – vismaz četri no 13 deputātiem paši ir saistīti ar būvniecības biznesu. Vairāki uzvarējuši arī pašvaldības organizētajos būvdarbu konkursos. Piemēram, «Jēkabpils PMK» pēdējo četru gadu laikā ieguvusi pasūtījumus par aptuveni septiņiem miljoniem eiro. Māris Dimants norāda, ka tā ir neliela daļa, aptuveni 10 procenti no visa viņu kopējā apgrozījuma. Līdzīgus uzsvarus liek arī SIA «Ošukalns» un «Jēkabpils dolomīts» īpašnieks, opozīcijas deputāts Nitišs, kura firmas šīs domes sasaukuma laikā ieguvusi pasūtījumus apmēram trīs miljonu vērtībā. Kas arī ir neliela daļa viņa biznesā. Darbus aptuveni 750 tūkstošu apmērā ieguvis SIA «Hektors», kas pieder Saskaņas deputātam Broņislavam Ivanovskim. Arī viņš uzsver – «Hektors» strādā visā Latvijā, kopā ar lielākajām būvkompānijām.

Jāpiebilst, ka Iepirkumu uzraudzības birojs savu pārbaudi pagaidām vēl nav pabeidzis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu