Ventspils novadā nākamnedēļ desantēsies ASV jūras kājnieki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Ventspils novada Vārves pagastā otrdien, 6.jūnijā, notiks starptautisko jūras spēku mācību «Baltops» viesu diena, kuras laikā ASV jūras kājnieki desantēsies no kuģa «USS Arlington».

Pasākumu apmeklēs NATO jūras komponenta komandieris, ASV 6.flotes komandieris viceadmirālis Kristofers Greidijs, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, ASV vēstnieces Latvijā vietniece Šarona Hadsone-Dīna, kā arī citas augstas ārvalstu un Latvijas amatpersonas.

Apmeklējot militārās mācības, viesi novēros ASV jūras kājnieku desantēšanās operāciju krastā ar amfībijām no ASV desanta kuģa «USS Arlington». Mācību operācijā piedalīsies arī Zemessardzes 46.kājnieku bataljona zemessargi.

No šā gada 1. līdz 16.jūnijam Jūras spēku flotiles vadītā Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra (Baltron) un Jūras spēku flotiles taktiskā līmeņa štābs piedalās vienās no lielākajām jūras mācībām «Baltops», kas ASV vadībā Baltijas jūrā notiek kopš 1972.gada.

Starptautiskajās mācībās, kuras šogad notiek jau 45.reizi, Latvijas bruņoto spēkus pārstāv Jūras spēku flotiles kuģis «Varonis», kas vienlaikus tiek izmantots kā «Baltron» štāba platforma un Mīnu kuģu ekskadras kuģis «Rūsiņš» kā štāba platforma Jūras spēku flotiles taktiskā līmeņa štābam. Mācību laikā «Baltron» ekskadras štābu, kurā savus pienākumus pilda Latvijas un Lietuvas virsnieki, ir pastiprināts ar pretmīnu speciālistiem no Polijas un Zviedrijas.

«Baltops» ir ikgadējas mācības, kas norisinās Baltijas jūrā, sniedzot iespēju NATO un reģionālajiem partneriem stiprināt savstarpējo spēku savietojamību, trenējoties veikt kombinētus taktiskos manevrus dažādos mācību scenārijos. Šogad mācībās piedalās Sabiedroto un partnervalstu gaisa, jūras un sauszemes spēki no 14 valstīm - ASV, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Francijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Vācijas, kā arī NATO partnervalstīm - Somijas un Zviedrijas. Latvija mācībās «Baltops» piedalās kopš 1996.gada.

Mācībās piedalās 4000 karavīru, 50 kuģu un zemūdeņu, un vairāk nekā 50 gaisa kuģu. Mācību mērķis ir veicināt sadarbību un savietojamību, stiprināt spējas strauji reaģēt, izmantojot visu spēku veidu spējas, kā arī demonstrēt sabiedroto un partnervalstu apņēmību nodrošināt stabilitāti un, ja tas būtu nepieciešams, aizstāvēt Baltijas jūras reģionu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu