Novērotāji ziņo par iespējamu pārkāpumu aprūpes centrā «Stūrīši» Talsu novadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Novērotāji sagatavojuši iesniegumu saistībā ar iespējamu pārkāpumu izbraukuma balsošanā Talsu novada Laidzes pagasta sociālās aprūpes centrā «Stūrīši». Tomēr pašlaik nav zināms, vai centra darbinieces pienākumos ietilpa klientu informēšana par partiju sarakstiem.

Tur pēc novērotāju domām, aprūpes centra darbiniece centusies ietekmēt klienta izvēli vēlēšanās.

Savukārt Centrālās vēlēšanu komisijas tvitera kontā pausts nosodījums par novērotāju rīcību. «Citreiz ir skumji par mūsu līdzcilvēku uzvedību vēlēšanu laikā.

Arī pašiem kādreiz var pienākt brīdis, kad vajadzēs palīdzību,»

uzsver CVK pārstāvji.

JKP saraksta līdere Talsu novadā Inga Gluzda aģentūrai LETA pauda viedokli, ka izbraukuma balsošanas laikā centra darbiniece esot nepārprotami mēģinājusi ietekmēt aprūpes centra klienta izvēli. Sociālajā tīklā «Facebook» publicēts JKP novērotāja Ģirta Bērziņa filmēts video, kur aprūpes centra darbiniece klientam skaļi lasa priekšā kandidātu sarakstus un rāda vēlēšanu zīmes. Video dzirdams citas vēlēšanu novērotājas aicinājums nolasīt visu sarakstu nosaukumus, uz ko darbiniece atbild, ka viņa jau tā darot, kā arī turpina saukt citu sarakstu nosaukumus. Novērotāji iebilst pret to, ka darbiniece atliek malā atsevišķi vienas partijas sarakstu, uz ko darbiniece atbild, ka klients esot teicis, ka viņš vēloties tieši šo lapiņu.

JKP pārstāvji aprūpes centra darbinieces rīcībā saskatot nepārprotamu centra klienta balsojuma ietekmēšanu. Vaicāta, vai video redzamais nevarētu būt izskaidrojams ar pārpratumu un apgrūtinātām komunikācijas problēmām starp centra klientu un darbinieci, JKP saraksta līdere tādu iespēju noraidīja - no centra klienta teiktā, šajā video varot saprast, ka viņiem jau iepriekš esot teikts, par kuru sarakstu jābalso.

Talsu novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Imants Adiņš aģentūrai LETA sacīja, ka no publiskajā telpā izskanējušās informācijas viņam esot zināms par šo gadījumu, bet ar sūdzību pašlaik neviens vēl komisijā neesot griezies. Viņš esot pabijis 842.iecirknī, kas izvietots Laidzes brīvā laika pavadīšanas centrā, - šī iecirkņa darbinieki bija devušies izbraukumā uz sociālās aprūpes centrā «Stūrīši». «Iecirknī es nesastapu nevienu novērotāju, un neviens iesniegums arī vēl nav saņemts,» sacīja Adiņš, atzīstot, ka plašāk šo gadījumu pašlaik nevarot komentēt.

Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā ir paredzēti izņēmumi, kad vēlētajam drīkst palīdzēt. Piemēram, likuma 33.pants nosaka, ka, ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj balsot, vēlētāja klātbūtnē pēc viņa mutvārdu norādījumiem atzīmes vēlēšanu zīmē izdara vēlētāja ģimenes loceklis vai kāda cita persona, kurai vēlētājs uzticas. Persona, kura izdara atzīmes, nedrīkst būt attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis. Pašlaik nav zināms, vai šis pants varētu tikt attiecināts uz konkrēto gadījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu