Vēlētāju aptauja: Ventspilī arī šoreiz vairākumu ieguvusi Lemberga vadītā «Latvijai un Ventspilij»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ventspilī pašvaldību vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu kārtējo reizi ir guvusi pašreizējā pilsētas mēra Aivara Lemberga vadītā partija «Latvijai un Ventspilij», par kuru nobalsojuši 60% pilsētas balsstiesīgo iedzīvotāju, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem (exitpoll), kuru veica Latvijas Televīzija, nacionālā informācijas aģentūra LETA un Rīgas Stradiņa universitāte ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

Trīs politisko spēku - «Vienotības», nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības - apvienotais saraksts guvis 23,45% atbalstu, bet «Saskaņa» - 5,64%, liecina aptaujas rezultāti.

Tas nozīmē, ka «Latvijai un Ventspilij» pašvaldībā varētu pārstāvēt deviņi deputāti, trīs partiju apvienoto sarakstu - trīs, bet «Saskaņu» - viens domnieks.

Pēc vēlētāju aptaujas rezultātiem, 5% barjeru Ventspilī varētu nebūt pārvarējusi partija «Alternative», kura ieguvusi 3,27% balsu, «No sirds Latvijai» ar 2,91% balsu, «Brīvība» ar 2,91% vēlētāju atbalstu un «KPV LV» ar 1,82% vēlētāju atbalstu.

Kopumā pie vēlēšanu iecirkņiem Ventspilī tika aptaujāti 810 vēlētāji. No tiem derīgas atbildes sniedza 550, bet neatbildēja 244 aptaujātie. Vēl 16 aptaujātie atzina, ka vēlēšanām reģistrējušies, bet derīgu balsi nav nodevuši.

Pašvaldību vēlēšanu iepriekšējās balsošanas dienās Ventspilī nobalsoja 2278 jeb 9,37% balsstiesīgo.

Arī iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2013.gadā Ventspilī uzvarēja «Latvijai un Ventspilij» saraksts ar 69,44% vēlētāju balsu, tāpat domē iekļuva «Reģionu alianse» un Reformu partijas saraksts ar 10,97% atbalstu, kā arī «Vienotība», par kuru nobalsoja 7,98% vēlētāju.

Kā aģentūrai LETA sacīja SKDS direktors sociologs Arnis Kaktiņš, vērtējot vēlētāju aptaujas rezultātus, būtu jāņem vērā vairāki svarīgi faktori. «Pieredze liecina, ka vēlētāju aptaujas pilnīgi precīzi nesaskan ar vēlēšanu rezultātiem,» skaidroja sociologs.

Viens no cēloņiem esot salīdzinoši lielais vēlētāju skaits, kuri atteicās atklāt savu balsojumu. Jo lielāks ir neatbildējošo skaits, jo piesardzīgāk jāpieiet rezultātu drošticamības vērtēšanai, akcentēja Kaktiņš.

Pēc viņa teiktā, otrs faktors, kas ietekmē rezultātu ticamību, ir to balsstiesīgo īpatsvars, kuri nodeva savas balsis iepriekšējās balsošanas dienās, jo viņu simpātijas var būt sadalījušās arī nedaudz atšķirīgās proporcijās nekā šodien balsojušo.

«Vēlētāju aptaujas rezultāti lielākā daļā lielo pilsētu atstāj intrigu, kurš īsti būs uzvarētājs un cik lielā mērā,» teica Kaktiņš. Viņš gan atzina, ka Ventspils šajā gadījumā varētu būt izņēmums, tāpat arī Valmiera. Šajās pilsētās aptaujas rezultāti vedina domāt, ka pie varas saglabāsies esošie politiskie spēki, norādīja sociologs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu