Lauku ģimenes ārsti streikos, kamēr alga nepieaugs dubultā

Evija Hauka
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

680 lauku ģimenes ārsti 3.jūlijā aizslēgs savu kabinetu durvis un sāks beztermiņa streiku. Ārsti nestrādās tik ilgi, kamēr vadība izpildīs ārstu izvirzītās prasības. «Cik gadu jau valdība sola un meklē finansējumu, bet nekas nemainās. Nauda ir jāatrod,» saka Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Lai gan ārsti nestrādās, prakses būs atvērtas - ārstu palīgi un medmāsas darbu turpinās, savas kompetences ietvaros konsultējot pacientus un sniedzot pacientiem pirmo medicīnisko palīdzību. «Akūtajiem pacientiem aprūpe tiks nodrošināta,» norāda Kozlovska, piemetinot, ka mediķi no savām prasībām neatkāpsies, bet to darīs streiku likuma ietvaros.

Situācija laukos ir īpaši smaga.

Ja turpināsies kā līdz šim, ārstu laukos vienkārši nebūs!

Ģimenes ārsti noveco, bet jaunie vietā nenāk. Dziļā provincē, kur uz kolhozu laikos celto vienīgo ciema veikalu jābrien gumijas zābakos un tajā pašā laikā jādara viss, sākot ar zīdaiņu aprūpi un ginekoloģiju, beidzot ar mazo ķirurģiju, algā saņemot dažus simtus eiro, jaunie ārsti pat nedomā strādāt.

Vidējā lauku ģimenes ārsta alga uz papīra ir 1000 eiro, bet Igaunijas kolēģi saņem 3500 eiro.

Kozlovska uzskata, ka būtu tikai normāli, ja lauku ārsti bruto saņemtu 3000 eiro. Ārsti jau ir piekāpušies – viņi būtu gatavi runāt ar valdību arī par 1800 eiro. «Mēs prasām finansējuma palielinājumu visai veselības aprūpes sistēmai kopumā,» saka daktere.

Lauku ārsti izdeg. Viņi savu dzīvi un līdzekļus ir ieguldījuši darbā, bet var cerēt uz nedrošām vecumdienām un niecīgu pensiju.

Latvijā ir 80 ģimenes ārsti, vecāki par 70 gadiem. Ja viņi aizietu pensijā, bez ārsta aprūpes paliktu 122 000 pacientu.

«Tas ir eksistences jautājums. Lauku ārstam ir lielākas izmaksas – internetā medicīnu nevar apgūt, ir jābrauc papildināt zināšanas uz Rīgu. Laukos ārsta dzīvesbiedram ir problēmas atrast darbu. Nevar lāpīt tikai caurumus, jo pretējā gadījumā būs tikai maksas ārsti un tā būs politiķu atbildība. Laucinieki izmirs vai aizbrauks,» stāsta ārste.

Asociācija uzskata, ka vienam ģimenes ārstam jāapkalpo 1500 reģistrēto pacientu. Patlaban vidējā ģimenes ārsta un māsas slodze tiek rēķināta uz 1800 pacientiem, lai gan ģimenes ārsta praksē vidēji valstī pērn bija reģistrēti tikai 1530 pacienti. Tas nozīmē to, ka ģimenes ārstam atalgojums tiek maksāts par nepilnu slodzi. Asociācija atbalsta modeli, kas paredz, ka ģimenes ārsta praksē būs divas māsas vai ārsta palīgi, vecmāte un citi atbalsta komandas locekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu