Salaspils novada dome vērsīsies ST par VARAM atcelto lēmumu izveidot pastāvīgās komitejas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Salaspils novada dome ārkārtas sēdē lēmusi vērsties Satversmes tiesā saistībā ar vides un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) rīkojumu atcelt domes lēmumu izveidot pastāvīgās komitejas, informēja domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V).

«Domes lēmuma darbības apturēšanu var uzskatīt par vēlmi tiešā veidā ietekmēt un autoritatīvā formā panākt, lai domes deputāti katrs individuāli atsakās no savām deputāta tiesībām brīvi, neatkarīgi un demokrātiskā balsojumā izteikt savu gribu, un pieņem lēmumu pretēji savai gribai, politiskajiem apsvērumiem un personīgajai attieksmei. Tā rezultātā tiek pārkāptas un ierobežotas domes un domes deputātu Satversmē garantētās tiesības,» uzskata domes priekšsēdētājs.

Pēc viņa domām šobrīd ir izveidojusies situācija, kad ministrs tiešā veidā iejaucas pašvaldības domes darbā un faktiski pieprasa, lai tiek nodrošināts katra domē ievēlētā deputāta konkrēts balsojums, būtiski ierobežojot deputātu brīvo izvēli un tiesības brīvi pausts savu attieksmi un uzskatus.

«Neapstrīdot ministra rīkojumu Satversmes tiesā, tiktu atzīts un pieņemts, ka ministram ir juridiskas un morālas tiesības atcelt jebkuru domes lēmumu, un brīvās un demokrātiskās vēlēšanās ievēlēta deputāta gribai, uzskatiem un politiskajai pārliecībai nebūtu nekādas nozīmes,» izteicās Čudars.

Viņš arī apliecināja, ka ārkārtas sēdē dome nelēma par izmaiņām pastāvīgajās komitejās.

Kā ziņots, Gerhards apturējis gan Salaspils domes, gan Jūrmalas domes lēmumu par pastāvīgo komiteju sastāvu.

VARAM 6.jūlijā saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

Čudars uz VARAM lēmumu reaģējis, arī vēršoties Ģenerālprokuratūrā. «Esmu lūdzis ģenerālprokuroram veikt pārbaudi par to, vai Gerharda darbībās ir konstatējamas noziedzīgas nodarījuma pazīmes, kas paredzētas Krimināllikuma 317. panta pirmajā daļā - Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm,» iepriekš teica Čudars.

Attiecībā uz Jūrmalu VARAM lūgusi pašvaldību pārskatīt domes pastāvīgo komiteju sastāvu, tomēr dome paudusi, ka komiteju ievēlēšana notika atbilstoši normatīvajiem aktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu