«Troņu spēles» Jēkabpilī. Kāpēc jēkabpilieši par siltumu maksā nenormāli dārgi? (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jēkabpilī jau izvērsušās vietējās «troņu spēles». Daļa jēkabpiliešu iebilst pret «domei pietuvinātu firmu – monopolistu» un «iedzīvotāju naudas izšķērdēšanu». «Mēs esam šokā par to, ka tas notiek pie mums Jēkabpilī,» saka uzņēmējs Andrejs Žukovs. Par monopolistu nosauktā uzņēmuma vadītājs Aigars Nitišs saka, ka oponenti faktus ir sagrozījuši.

Kas tad īsti notiek Jēkabpilī?

TVNET redakcija saņēma vēstuli, kurā pausts sašutums par augstajām apkures cenām. Tajās tiek vainots domes deputātam Aigaram Nitišam (Latvijas Zaļā partija) piederošais siltumenerģijas piegādātājs SIA «Ošukalns», kas nesamazina cenu un gūst milzu peļņu. Nitišs – domes deputāts jau četrus sasaukumus un pazīstams uzņēmējs - uzskata, ka paustie fakti ir sagrozīti un augstajā apkures tarifā vainojams pats siltumapgādes pakalpojuma sniedzējs PSIA «Jēkabpils siltums».

Lai nu kā, bet Jēkabpilī ir visdārgākā apkure starp lielajām pilsētām un viena no dārgākajām Latvijā. Tarifs sasniedz pat 56,20 eiro par megavatstundu.

«Tā ir domei pietuvināta firma, kas uzvar iepirkumu konkursos,» par SIA «Ošukalns» saka uzņēmējs Andrejs Žukovs. Arī skandalozā «zelta» tualete par teju 100 tūkstošiem eiro esot bijusi saistīta ar šo uzņēmumu. Uzņēmējs saka, ka daudzu jēkabpiliešu vārdā varot teikt:

mēs neesam apmierināti ar šo situāciju. Tas ir šokējoši, kas notiek pie mums - Jēkabpilī!

Pēc viņa domām, «Ošukalns» vainojams tajā, ka ziemā jēkabpiliešu maciņi tiek krietni patukšoti.

Nelielā divu istabu dzīvoklītī ziemā par siltumu jāmaksā 120 eiro un vairāk. «Nepareizi, ka cilvēki maksā nodokļus un pretim saņem šādu attieksmi...» Piemēram, vasarā esot dārgi jāmaksā par karsto ūdeni. Daudzi no tā labprāt atteiktos, bet tas neesot iespējams. Jautāts, kāpēc jēkabpilieši neizmantoja neseno iespēju vēlēšanās nomainīt pašvaldības deputātus, viņš atbildēja, ka «Ošukalns» esot liels uzņēmums – varbūt darbinieki balsojuši par savu priekšnieku.

Jēkabpilieši, kas pārmet pārmērīgi augsto cenu par apkuri, uzskata, ka SIA «Ošukalns» piegādā siltumu «Jēkabpils siltumam» par maksimālo iespējamo tarifu, lai gan aprēķini un kompānijas rīcība liecina, ka varētu to piegādāt arī lētāk. Nitišs sev adresētos pārmetumus noraida un skaidro, ka «Ošukalns» nav galvenais siltuma ražotājs pilsētā, tāpēc nevar ietekmēt jēkabpiliešiem sniedzamā siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifu. Uzņēmums no kopējā pilsētas patērētā siltuma apjoma saražo mazāk nekā trešdaļu, pārējo siltumu ražo SIA «Jēkabpils siltums» katlumājas.

Tikmēr oponenti ir pārliecināti, ka kompānija, kas pagājušo gadu noslēdza ar 640 tūkstošu eiro peļņu un ir viena no vislabāk pelnošajām kompānijām valstī, lauvas tiesu ienākumu gūst no obligātās iepirkuma komponentes par koģenerācijā saražoto elektroenerģiju, šķeldas un skaidu piegādi «Jēkabpils siltumam», kā arī siltumenerģijas pārdošanas šim pašam uzņēmumam, tātad sociāli jutīgās jomās, kas tieši atsaucas uz iedzīvotāju maciņiem.

Saskaņā ar SIA «Ošukalns» gada pārskata datiem pērn uzņēmuma peļņa bijusi 640 tūkstoši eiro, bet pēdējos desmit gados vidējā gada peļņa bijusi 1,323 miljoni eiro, lielāko peļņu sasniedzot 2012.gadā, kad tā bija 2,638 miljoni eiro.

«Jā, patiesi – uzņēmums SIA «Ošukalns» ir strādājis ar labiem peļņas rādītājiem.»

Tikai šiem skaitļiem nav nekādas saistības ar uzņēmuma saražoto un pilsētai pārdoto siltumenerģiju,

komentē Nitišs – SIA «Ošukalns» valdes priekšsēdētājs. Siltumenerģijas pārdošanas apgrozījums pēdējos desmit gados veido tikai vidēji 2,7 procentus gadā no kopējā apgrozījuma. «Saistīt kopējos peļņas rādītājus ar siltumenerģijas piegādi pilsētai nav korekti,» saka Nitišs. Uzņēmums pamatā nodarbojas ar mežizstrādi, kokapstrādi, nekustamajiem īpašumiem, ceļu būvi.

Kurš ietaupa?

Oponenti turpina pārmest, ka «Ošukalns» nerūpējas par bezdarba nomocītās pilsētas iedzīvotāju maksātspēju.

«Ošukalna» vadītājs tam nepiekrīt - viss esot otrādi.

«Jēkabpils siltums», iepērkot siltumenerģiju no SIA «Ošukalns», esot ietaupījis gandrīz miljonu eiro. «Pirms šā perioda «Jēkabpils siltums» ražoja dārgāku siltumenerģiju, izmantojot dabasgāzi, bet tagad, iepērkot lētāku siltumenerģiju, kura saražota «Ošukalna» koģenerācijas stacijā, radies būtisks finanšu ietaupījums.»

Oponenti uzskata, ka «Ošukalns» rīkojas «sociāli neatbildīgi». Kā apliecinājums tiek minēts fakts, ka vienmēr, kad samazinājusies gāzes cena un «Jēkabpils siltums» savos gāzes katlos saražojis lētāku siltumenerģiju, «Ošukalns» bez vilcināšanās arī nolaidis cenu, pat nemēģinot bilst par kādiem zaudējumiem vai biznesa neizdevīgumu.

Šī kompānijas rīcība apliecina, ka tā bez problēmām var piegādāt arī lētāku siltumenerģiju, taču izliekas to neredzam un turpina piegādāt par maksimālo iespējamo cenu,

raksta jēkabpilieši.

Nitišs paskaidro: «Siltumenerģijas cenas piesaisti dabasgāzes cenai paredz starp SIA «Jēkabpils siltums» un SIA «Ošukalns» jau pirms daudziem gadiem noslēgtais un ar Jēkabpils domi saskaņotais līgums. «Ošukalns» pienācīgi izpilda savas līgumsaistības, tostarp attiecībā uz savas daļas saražotā siltuma piegādes cenas samazināšanu krītošas gāzes cenas gadījumā.»

Vēstules autori norāda, ka šogad un pērn dome lēma par «Jēkabpils siltuma» pamatkapitāla palielināšanu, ieguldot pamatkapitālā pašvaldības jeb iedzīvotāju naudu. Pamatkapitāla palielināšana bija nepieciešama, jo uzņēmumam nepietika līdzekļu, ar ko norēķināties ar piegādātājiem, tostarp ar SIA «Ošukalns» par piegādāto dārgo siltumenerģiju. Oponenti domā, ka līdzekļi tālāk nonāca siltumtīklu uzņēmuma piegādātājiem, kuru vidū ir arī domes deputātam piederošā SIA «Ošukalns». Savukārt Nitišs norāda, ka pamatkapitāla palielinājumam nebija nekāda sakara ar samaksu siltumenerģijas piegādātājiem. Palielinājums ticis novirzīts granulu katla uzstādīšanai sociālās mājas un dzīvojamās mājas apsildei un SIA «Jēkabpils siltums» katlumājas dūmeņa remontam.

Jautājums par siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifu jēkabpiliešiem ir uzdodams pašam siltumenerģijas pakalpojumu sniedzējam, nevis siltumenerģijas ražotājam,

kurš to tikai nodod pašvaldības kapitālsabiedrībai, kas sniedz centralizētās siltumapgādes pakalpojumus, saka Nitišs. Šobrīd norit jauna siltuma tarifa plāna izstrāde, un plānotais tarifs noteikti nepieaugs.

Mēs neko nezinājām...

«Mēs strādājam ar iepriekšējās domes darbiem un nevaram tagad atbildēt par tarifu,» saka Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP). Viņš nesen amatā nomainīja Leonīdu Salceviču (Jēkabpils reģionālā partija), kurš domi vadīja 20 gadus. Salcevičs TVNET apliecināja, ka nav iesaistīts konfliktā. Savukārt Ragainis sola, ka tiks meklētas iespējas samazināt tarifu. Kā vienu no iespējamiem iemesliem, kāpēc jēkabpiliešiem par siltumu jāmaksā tik daudz, viņš minēja pilsētas izvietojumu divos Daugavas krastos.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu