Varas mainu Daugavpilī atbalsta Eiroskeptiķi un Lindermana domubiedri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šonedēļ beidzās Saskaņas aktīvā politiķa Andreja Elksniņa mēra karjera Daugavpilī. Par jauno mēru kļuva Rihards Eigims, kurš noslēdza vienošanos ar savu pirmsvēlēšanu niknāko konkurentu Latgales partijas vadītāju Jāni Lāčplēsi. Eigims ne tikai nodeva Elksniņu, bet arī partijas vadītāju, no kuras saraksta uz domi kandidēja. Taču Eigimu atbalsta kāds cits politisks spēks. Tā ir Eiroskeptiķu partija. Eiroskeptiķi bija tie, kas sestdien stājās pretī Saskaņas aktīvistiem Daugavpils domē, lai atbalstītu Eigimu.

Par Daugavpils mēru pirms diviem mēnešiem kļuva Saskaņas Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš, par vietnieku Rihards Eigims no ZZS. Sadarboties abi bija solījuši saviem vēlētājiem.

To, ka amats būs jāzaudē, Elksniņš bija sapratis jau augusta vidū, kad mediju telpā parādījās ziņas, ka Latgales partijas vadītājs Jānis Lāčplēsis solījis balsot par Eigimu viņa partijas LZS šefam Augustam Brigmanim. Šos notikumus esot veicinājis kāds darījums ar Eigima bijušās sievas uzņēmumam atņemto nekustamo īpašumu. To izsolē bija nopirkusi ietekmīgai Daugavpils uzņēmējai Jeļenai Pankevičai piederošā Dautkom TV. Pankevičas mediju grupa konsekventi atbalsta Latgales partiju.

Elksniņš savu vietnieku Eigimu sāka publiski saukāt par korumpantu, ar rīkojumu ierobežoja viņa pilnvaras un šonedēļ uz ārkārtas domes sēdi aicināja ierasties pilsētniekus.

Andrejs Elksniņš, bijušais Daugavpils domes priekšsēdētājs (Saskaņa)

Man ir jāatdzīstas jums, ka es nestrādāšu Daugavpils pilsētas domē ar cilvēkiem, kuri mēģinās izmantot mani, kuri mēģinās izmantot manus kolēģus, kuri mēģinās izmantot jūs, visu pilsētu, visus iedzīvotājus, savu personīgo interešu un vajadzību apmierināšanai.

Ieradās vairāki simti daugavpiliešu un ne tikai. Kopā ar Saeimas deputātu Ivanu Ribakovu ieradās arī Saskaņas atbalstītāji no Rēzeknes.

Domes sēdē situācija kļuva bīstama. Sanākušie uzvedās agresīvi. Bija aicinājumi nosargāt mēra krēslu ar varu. Arī ārpus domes sienām Elksniņa atblastītāji bija gatavi uzbrukumam tiem, kas domāja citādi.

Uz domes sēdi ieradās arī Eigima atbalstītāji. Visiem bija vienādi balti krekli ar uzrakstu Pilsoniskā iniciatīva. Tos vadīja Daugavpils aktīvisti Genādijs Peskovs un Igors Bēniņš, viņš arī Eirospektiķu partijas valdes loceklis.

Igors Bēniņš, Daugavpils aktīvists

Ko jūs pārstāvat ? Mēs pārstāvam vispār sabiedrību. Tāpēc, ka politika beidzas 3.jūnijā. Mēs gaidījām pārmaiņas. Bet nesagaidījām pārmaiņas. Divus mēnešus mēs tikai dzirdējām populismu. Kā vienmēr no Saskaņas centra tikai populisms.

Blakus Beniņam visur esošais Peskovs ir Vladimira Lindermana domubiedrs. Abi kopā veidoja partiju Par dzimto valodu. Šī gada vēlēšanās Peskovs bija vienā sarakstā ar Eigimu. Pirms pāris nedēļām ar Eigimu saistīti cilvēki Peskovam palīdzējuši iekārtoties darbā uzņēmumā Daugavpils satiksme. Eigims to nenoliedz. Ar prieku pieņem pateicību no Peskova un atbalstītāju akcijas vadītāja eirospektiķa Beniņa.

Rihards Eigims, Daugavpils domes priekšsēdētājs (ZZS)

Rozes jums pasniedza tāds cilvēks, kurš vada Daugavpils nodaļu politiskajam spēkam Eiroskeptiķi. Vai jūs plānojat sadarbību ar šo politisko spēku ? Jā. A kāpēc ne ? Jūs esat eiroskeptisks ? Nū, nē, es pats nē, bet jums varu pateikt, ka līdz pašvaldības vēlēšanām, nu vot, kas tagad bija, mēs ar viņiem strādājām.

Mēs ar viņiem strādājām, mums bija, mēs runājām par to, vai varbūt viņi dabūja vienu vietu, varbūt mēs varam sadarīt savu koalīciju.

Panācis Elksiņa nogāšanu, Eigims sasauca otru sēdi savai ievēlēšanai. Tajā drošība bija lielāka. Ēkā izvietoja ap 20 pašvaldības policistu, uz ielas dežurēja policijas specvienība. Tomēr tik liela piesardzība vairs nebija nepieciešama. Atnāca vien daži desmiti Saskaņas aktīvistu.

Latgales partija esot nolēmusi neņemt piedāvāto mēra vietnieka amatu. Eigima vietnieki būšot abi pārējie viņa saraksta līdzgaitnieki bezpartejiskie Igors Prelatovs un Aivars Zdanovskis. Vēl nedēļu iepriekš Eigims kopā ar viņiem divas stundas pavadīja Elksniņa vietnieces Līvijas Jankovskas kabinetā, pierunājot balsot par sevi.

Rihards Eigims, Daugavpils domes priekšsēdētājs (ZZS)

Eigima kungs. Andris. Tur ir priekšniece. Ansis mani sauc. Ansis mani sauc. Ai, Ansis, jā. Eigim. Šurp jānāk. Te ir domes telpas, mēra vietnieks, jānāk runāt par.... Ansis, bet tu biji pie Līvijas. Es pie Līvijas iešu obligāti. Aivar, pagaidiet mani. Nu, kā tu cilvēks, a. Pierunājāt kolēģi iet prom no koalīcijas ? Jā. Mēs pieņēmām lēmumu, ka mēs ejam no koalīcijas un būs jauna koalīcija. Kad ? Mēs runājam ar visām partijām, bet šodien mēs pieņēmām lēmumu ar Līvija kundze, ka mēs ejam prom. Ejam prom, bet vēl es teicu, mums paprasīja iet prom. Bija tikai viens jautājums, vai Līvija iet ar mums, vai nē.

Ārkārtas sēdes laikā kļuva skaidrs, ka par Eigimu balsos visi 6 Latgales partijas deputāti un Eigima abi līdzgaitnieki. Jankovskas balss vairs nebija izšķirošā. Un viņu no amata atlaida.

RIHARDS EIGIMS Daugavpils domes priekšsēdētājs (ZZS)

Tas ir politisks lēmums. Paldies jums. Drīkst precizēt, ko nozīmē politiskā lēmums? Tas nozīmē, ka tas ir politiskā lēmums.

Eigims neatklāj, ko grasās mainīt Daugavpils domes darbā un vai viņam vispār ir vīzija. Par to runāšot ar kolēģiem kaut kad vēlāk.

Rihards Eigims, Daugavpils domes priekšsēdētājs (ZZS)

Nu, a par kurām nozarēm jūs gribat atbildēt Daugavpilī ? Nu man vienalga. Man vienalga. Es ieeju šeit no Saeima. un teicu līdz pašvaldības vēlēšanās, ka es biju 7 gadus Saeimā, tagad es eju atpakaļ Daugavpilī un galvenais, ka es gribu strādāt un iedzīvotāji, kā balsoja par mani, vai viņi man ticēt.

Arī ar iepriekšējo niknāko politisko pretinieku Lāčplēsi Eigimam sadarbības problēmu neesot. Viss, kas ticis teikts pēc vēlēšanām vairs neesot svarīgi.

Rihards Eigims, Daugavpils domes priekšsēdētājs (ZZS)

Viss, kas bija līdz pašvaldību vēlēšanām, vajag par šito nedomāt. Bija bija, tagad laiks iet, ir jauna koalīcija, bija, ir jauni deputāti Daugavpils pilsētas domē un visiem vajag padomāt, kā mēs tālāk strādājam.

Skaidra ir arī Latgales partijas vadītāja Lāčplēša motivācija sadarboties ar Eigimu. Tas jādara, lai Daugavpilij dabūtu valsts naudu, ko var sagādāt Eigima pārstāvētais ZZS.

Jānis Lāčplēsis Daugavpils domes deputāts (Latgales partija)

Ir jums kaut kāda vienošanās ar Eigimu, kā jūs sadalīsiet, viņš būs mērs vai kā ? Nē, nu Eigima kungs ir uzņēmies politisko iniciatīvu, domāju, ka viņam ir visas tiesības viņu arī realizēt, vēl jo vairāk, ka šodien pilsētai ļoti sarežģīta situācija, ļoti īsos termiņos jārisina virkne ļoti smagu jautājumu, kurus bez valdības atblasta atrsināt nav iespējams. Tomēr viņš pārstāv premjera partiju, kas daudz ko nozīmē.

Uz vēlēšanām Latgales partija visdrīzāk atbalstīs ZZS. Varbūt arī viņš pats atkal startēs uz Saeimu. Un to visdrīzāk darīs cilvēks, kuram tā arī īsti nesanāca kļūt par Daugavpils pilsētas vadītāju Andrejs Elksniņš.

Andrejs Elksniņš, bijušais Daugavpils domes priekšsēdētājs (Saskaņa)

Vai jūs kandidēsiet Saeimas vēlēšanās ? Patreiz mans mērķis ir strādāt līdz pēdējai minūtei Daugavpils domes vadītāja amatā, es nedomāju, ka jebkāda veida pārrunas par kaut kā jauna izveidošanu būs vieglas, es jūtu un esmu pateicīgs iedzīvotājiem par viņu sniegto atbalstu man šajā amatā. Es domāju, ka laiks rādīs un mēs visu zināsim tuvākajā laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu