Par Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmo vietnieku ievēl Igoru Prelatovu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē par jaunā domes priekšsēdētāja Riharda Eigima pirmo vietnieku ievēlēts Igors Prelatovs (Mūsu partija).

Par Prelatova ievēlēšanu amatā balsoja deviņi, bet pret nobalsoja pieci opozīcijā esošie deputāti.

Pirmā vietnieka amatam tika izvirzīti Aivars Zdanovskis, Prelatovs un Helēna Soldatjonoka (Latgales partija), taču Zdanovskis un Soldatjonoka savas kandidatūras atsauca.

Jau ziņots, ka šodien tika sasaukta kārtējā Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēde, lai ievēlētu Eigima vietniekus.

Eigima vadītajā koalīcijā ir apvienojušies seši Latgales partijas un trīs no «Mūsu partijas» saraksta ievēlēti deputāti. Neviens no šiem trim no «Mūsu partijas» ievēlētajiem deputātiem nav šīs partijas biedrs, tostarp pats Eigims joprojām darbojas Latvijas Zemnieku savienībā.

Arī pirms šodien plānotās sēdes jaunā koalīcija savus kandidātus priekšsēdētāja vietnieka amatiem neatklāj, taču ticams, ka pie šāda amata tiks kādreizējais domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija).

Kā ziņots, sestdien, 2.septembrī, Daugavpilī notika varas maiņa - no amata tika gāzts «Saskaņas» pārstāvis Andrejs Elksniņš, bet viņa vietā ievēlēts Eigims, kurš bija viens Elksniņa gāšanas iniciatoriem un kurš pirms vairākiem gadiem jau vadīja Latvijas otru lielāko pilsētu.

Vispirms sestdienas rīta pusē Daugavpils pilsētas domes deputāti nolēma no domes priekšsēdētāja amata atbrīvot Elksniņu. Elksniņa un partijas «Saskaņa» cerētie pārsteigumi nenotika un par Elksniņa gāšanu no amata nobalsoja visi seši Latgales partijas deputāti, ka arī trīs deputāti no «Mūsu partijas» saraksta. Savukārt pret Elksniņa gāšanu bija visi pieci «Saskaņas» deputāti, un šo lēmumu neatbalstīja arī tobrīdējā domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska («Mūsu partija»).

Pirms balsojuma izteikties vēlējās tikai Elksniņa atbalstītāji, savukārt viņa gāzēji no runām atturējās. Deputāte Jankovska teica, ka grib dzirdēt pamatojumu, kādēļ Elksniņam tiek izteikta neuzticība. Viņas vērtējumā, Elksniņš ir jauns politiķis, kuram ir daudz labu ideju pilsētas attīstībai.

Pēc balsojuma par Elksniņa gāšanu, kurā viņa atturējās, Jankovska aģentūrai LETA izteicās, - ja būtu paredzējusi, ka izveidosies šāda situācija, partijas valde varētu būtu pieņēmusi citu risinājumu. «Mēs nopietnāk attiektos pret to, ar ko ejam uz vēlēšanām un kādi cilvēki ir mūsu sarakstā,» sacīja Jankovska, acīmredzot kritizējot Eigimu un vēl divus domniekus, kuri tika ievēlēti no «Mūsu partijas» saraksta, taču nav tās biedri, un kuri tagad ir gāzuši Elksniņu.

Savukārt Lāčplēsis aģentūrai LETA paziņoja, ka gan pirms, gan pēc vēlēšanām uzskatījis, ka Elksniņš nevar būt pilsētas mērs. «Viņš ir apliecinājis, ka netiek galā ar savu pienākumu izpildi. Tas, ka viņš tik āri zaudēja citu pašvaldības deputātu atbalstu, man ir pārsteigums. Meli un propaganda ir īstais Elksniņa darba stils, kas ne pie kā laba nenoved,» izteicās politiķis.

Pāris stundas vēlāk tika sasaukta vēl viena domes ārkārtas sēde, kurā pilsētas mēra krēslā nonāca Eigims. Lai arī Eigims vārdos bija paudis apņemšanos veidot plašu koalīciju, kurā varētu iesaistīties arī «Saskaņas» deputāti, par Eigimu nobalsoja desmit deputāti, bet visi pieci «Saskaņas» pārstāvji balsoja pret.

Balsojumā par Eigimu nobalsoja arī Jankovska. Lai arī viņa un Eigims tika ievēlēti no viena saraksta, Jankovska līdz balsojumam vairāk bija atbalstījusi gāzto «Saskaņas» pārstāvi Elksniņu un paudusi neizpratni par Eigima rīcības motīviem.

Tūlīt pēc Eigima ievēlēšanas domes priekšsēdētāja vietnieka amatu zaudēja «Saskaņas» pārstāvis Valērijs Kononovs. Par viņa atbrīvošanu nobalsoja deviņi jaunās koalīcijas deputāti, pieci «Saskaņas» pārstāvji bija pret, savukārt tobrīd vēl vicepriekšsēdētāja Jankovska balsojumā atturējās. Eigims skaidroja, ka šis bija politisks lēmums.

Balsošana par Eigimu tomēr neļāva nosargāt domes priekšsēdētāja vietnieces amatu arī Jankovskai, kura tika atbrīvota ar deviņām balsīm «par» un sešām balsīm «pret».

Eigims, komentējot sestdienas politiskās norises, atzina, ka notikušais ir ļoti smagi pilsētai, deputātiem un iedzīvotājiem. Profesionālam politiķim, kāds esot Elksniņš, neesot vajadzējis uzkurināt pilsētu, bet gan cienīgi aiziet.

Komentējot skeptiskos izteikumus par jaunās koalīcijas ilglaicību, Eigims apgalvoja, ka, strādājot Saeimā, esot iemācījies, ka nekad nedrīkst teikt, ka kaut kas ir uz ilgu vai visiem laikiem. Arī Daugavpilī viss būšot atkarīgs no deputātu sastāva un koalīcijas darba.

Kā paziņoja Eigims, viņš joprojām cerot, ka ar laiku koalīcijā apvienosies visi 15 Daugavpils domes deputāti, bet emocijas «paliks otrajā plāksnē». Politiķiem pamatā ir jādomā nevis par sevi, bet gan par savu pilsētu, paziņoja jaunais mērs.

Savukārt Elksniņš, pēc domes sēdes tiekoties ar saviem atbalstītājiem, solīja, ka «Saskaņas» pieci deputāti strādās šajā domē, iesniegs lēmumprojektus, cīnīsies par pilsētas interesēm parlamenta līmenī, kā arī «dos pa pirkstiem» korumpantiem.

Pašreizējā koalīcija, pēc Elksniņa domām, ir atradusi trīs saskarsmes punktus - viņus vienojot bailes no izmainām pilsētā, Eigima parādsaistības un Lāčplēša bailes par tiem pārkāpumiem, kurus iepriekšējos divos mēnešos esot atklājusi līdzšinējā koalīcija. Kā šādas shēmas viņš nosauca koģenerācijas shēmas siltumapgādes sistēmā, kuras esot koruptīvas visas valsts līmenī, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas shēmas, ka arī iepirkuma dokumentu pazušanu domē.

24.augustā Daugavpils pilsētas domes deputāti ārkārtas sēdē neatbalstīja pašvaldības vadītāja Elksniņa rosināto domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Riharda Eigima («Mūsu partija») atbrīvošanu no ieņemamā amata.

Daugavpils domē ir 15 deputātu vietas. Sešas ir līdzšinējiem opozicionāriem Latgales partijai, piecas pašreizējā mēra Elksniņa pārstāvētajai «Saskaņai», bet četras - «Mūsu partijai».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu