«Saskaņai» neizdodas gāzt Eigimu no Daugavpils mēra amata

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē otrdien pēc ilgām debatēm neizdevās opozīcijā esošās «Saskaņas» mēģinājums gāzt Rihardu Eigimu («Mūsu partija») no Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja amata.

(Pievienota 3.-8. rindkopa.)

Par Eigima atbrīvošanu no ieņemamā amata nobalsoja visi četri domes sēdē klātesošie «Saskaņas» deputāti, deviņi deputāti balsoja pret un viens deputāts atturējās.

Neuzticības balsojumu rosinājušie deputāti jautājumu sesijā interesējās par to, kādas Eigimam būs prioritātes, pildot Daugavpils mēra pienākumus, kādas būs pašvaldības nākamā gada budžeta prioritātes, vai, kā tika solīts priekšvēlēšanu kampaņas gaitā, katru gadu tiks paaugstinātas darba algas pašvaldības darbiniekiem. Jautāts tika arī par bezmaksas ēdināšanas nodrošināšanu skolu un bērnudārzu audzēkņiem, par to, kā plānots intensificēt Eiropas Savienības struktūrfondu finansējamo projektu realizāciju, vai tiks turpināta pašvaldību aptieku izveide, kā arī virkne citu jautājumu.

Atbildot uz jautājumiem, Eigims norādīja, ka viena no prioritātēm patlaban ir pašvaldības nākamā gada budžeta izveide, no kā lielā mērā būs atkarīga arī daudzu citu vēlētājiem doto solījumu izpilde. Patlaban jau ir izveidota budžeta darba grupa un darbs pie tā sagatavošanas ir sācies. Starp prioritātēm joprojām esot arī ES projektu īstenošana, sociālā sfēra, sports un medicīna.

Brīvpusdienu skolās un darba algas pieauguma nodrošināšana pašvaldības darbiniekiem lielā mērā būšot atkarīga no budžeta iespējām. Darba grupa tikšot izveidota arī saistībā ar ES atbalstīto projektu īstenošanu, kura noteikšot prioritāros projektus.

Runājot par pašvaldības aptiekām, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis (Mūsu partija) norādīja, ka tas ir apspriežams un risināms jautājums, kā arī piebilda, ka pašvaldības aptieku atvēršana trijos Daugavpils mikrorajonos, kur to pagaidām nav, - Križos, Gajokā un Cietoksnī - nebūs iespējama bez pašvaldības dotācijas.

Atbildot uz Elksniņa jautājumu, kā pašreizējais Daugavpils mērs Eigims un bijušais pilsētas galva Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) pēc priekšvēlēšanu kampaņas laikā izteiktajiem savstarpējiem smagajiem apvainojumiem tagad plāno strādāt koalīcijā, Eigims atzina, ka viss, kas bijis līdz 3.jūnijam, ir beidzies 4.jūnijā un viņš tagad strādājot ar visiem deputātiem, jo par viņiem savas balsis ir atdevuši pilsētas iedzīvotāji, kā arī norādīja, ka arī pats Elksniņš savas priekšvēlēšanu kampaņas gaitā «daudz ko» ir runājis.

Elksniņš izteica pieņēmumu, ka Eigims, iespējams, nepietiekami labi pārzina pilsētas saimniecību, nespēs pienācīgi pārstāvēt pilsētas intereses valsts līmenī, kā arī brīdināja, ka šādu rīcību viņam nepiedos vēlētāji.

Savukārt koalīcijas deputāte Helēna Soldatjonoks (Latgales partija), neizturot vairāk nekā stundu ilgušo opozīcijas un koalīcijas deputātu savstarpējo ecēšanos, paziņoja, ka atsakās no deputāta darba apmaksas par šo sēdi.

Ar pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi un skatīt jautājumu par jaunievēlētā domes priekšsēdētāja Eigima rīcībspēju un atbilstību ieņemamajam amatam domē vērsās pieci opozīcijā esošās «Saskaņas» deputāti.

Pieprasījumā bija norādīts, ka Eigima ievēlēšanā tika pārkāptas likuma «Par pašvaldībām» 21.panta un Daugavpils pilsētas pašvaldības nolikuma 73.punkta prasības. Eigims esot atteicies atbildēt uz deputātu jautājumiem un rīkot sēdē debates, skatot jautājumu par sevis paša ievēlēšanu. Par notikušo ir lūgts atzinums arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK).

Turklāt pieprasījuma autoriem esot radušās bažas par Eigima rīcībspēju, kad viņš «no vienas puses nesaprot to, kas viņam kā sēdes vadītājam tiek jautāts, no otras - to, ko pats bija pateicis».

Eigims otras Latvijas lielākās pilsētas mēra amatā tika ievēlēts sestdien, kad no šā amata tika gāzts Andrejs Elksniņš «Saskaņa». Lai arī Eigims vārdos bija paudis apņemšanos veidot plašu koalīciju, kurā varētu iesaistīties arī «Saskaņas» deputāti, sestdien Daugavpils domes otrajā ārkārtas sēdē par Eigimu nobalsoja desmit deputāti, bet visi pieci «Saskaņas» pārstāvji balsoja pret.

Domes ārkārtas sēdē pēc garām diskusijām tika ievēlētas arī domes pastāvīgās komitejas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu