Cēsu lidlaukā Kosmosa dienā palaidīs lieljaudas izmēģinājuma raķeti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien Cēsu lidlaukā īpašā pasākumā visai ģimenei «Kosmosa diena» tiks palaista Latvijas simtgadei veltītā projekta «Pirmie Latvijas 100 km kosmosā» lieljaudas izmēģinājuma raķete, informēja projekta «Pirmie Latvijas 100 km kosmosā» vadītājs Pauls Irbins.

Šis būs pirmais šāda veida Latvijā radītais lidaparāts, kura jauda ļaus sasniegt skaņas ātrumu 1235 kilometri stundā (km/h). Salīdzinoši nacionālās aviosabiedrības «airBaltic» lidmašīnām «Bombardier CS300» maksimālais lidošanas ātrums ir 871 km/h.

«Esam patiesi lepni, ka jau šajā nedēļas nogalē varēsim dod startu Latvijā jaudīgākajam un ātrākajam lidaparātam. Esam smagi strādājuši gan pie šīs raķetes izstrādes, gan arī pie tā, lai iegūtu tiesības lidaparātus ar tik lielu jaudu palaist gaisa telpā. To mums izdosies īstenot tikai tādēļ, ka augustā vairāki misijas dalībnieki veiksmīgi nokārtoja praktiskos un teorētiskos eksāmenus, apliecinot savas padziļinātās zināšanas raķešbūvē, un ieguva starptautisku sertifikātu, kas ļauj strādāt ar lieljaudas raķešdzinējiem. Šīs raķetes starts būs sasniegums ne tikai Latvijas, bet pat Skandināvijas līmenī, jo izgatavot un palaist virsskaņas raķeti ir milzīgs tehnisks un organizatorisks izaicinājums,» stāstīja Irbins.

Kosmosa dienā tiks dots starts ne tikai Latvijas jaudīgākajam lidaparātam, bet arī norisināsies virkne aktivitāšu ģimenēm ar bērniem, kuras sarūpējis zinātkāres centrs «Zinoo» un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Jau no plkst.14 Cēsu lidlaukā apmeklētājiem būs atvērtas radošās darbnīcas, kurās varēs pašu spēkiem izgatavot un palaist gaisa raķetes.

Tāpat drosmīgākie un pacietīgākie pieredzējušu raķešmodelistu uzraudzībā varēs izgatavot un palaist īstu raķešmodeli. Savukārt bērni, kas zinības apgūst 4.- 6.klasē, varēs piedalīties «Zinoo» un RTU organizētajā Tehniskās jaunrades darbnīcā.

Projekta patronese ir bijusī Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu