Atsevišķas Sēlijas pašvaldības plāno uzturēt mazākās pamatskolas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Jaunjelgavas un Viesītes novada pašvaldības Sēlijā plāno uzturēt mazākās pamatskolas.

Jaunjelgavas novada Sunākstes pamatskolu šajā mācību gadā apmeklē 34 skolēni, taču pašvaldība pašlaik nedomā par tās slēgšanu vai reorganizāciju, aģentūru LETA informēja novada domes priekšsēdētāja neatbrīvotais vietnieks Voldemārs Kurtišs (V).

«Kur skolu izceļ ārā, tur beidzas dzīvība,» pašvaldības nostāju pamatoja domes pārstāvis, skaidrojot, ka pašvaldība turpinās uzturēt izglītības iestādi, jo izdevumi neesot lieli.

Skolēni no Sunākstes varētu apmeklēt Daudzeses pamatskolu, kas atrodas apmēram 16 kilometru attālumā, lēsa Kurtišs, taču valsts pēc pašvaldības lūguma nav noasfaltējusi ceļu no Sunākstes līdz Daudzesei.

Par Rites pamatskolas slēgšanu pašlaik nedomā arī Viesītes novadā. Novada domes priekšsēdētājs Alfons Žuks («Viesītes novads - mūsu mājas») aģentūru LETA informēja, ka pamatskolas posmā skolā zināšanas apgūst 45 skolēni, vēl 15 bērni mācās pirmsskolas izglītības programmā.

«Salīdzinot ar pagājušo gadu, skolēnu skaits skolā nav samazinājies. Salīdzinot skolu uz citu bijušā Jēkabpils rajona fonā, tā ir septītā mazākā, jo ir skolas, kur ir 16, 17 skolēni,» klāstīja Žuks.

Tuvākajos gados reorganizācija skolā nav plānota, taču, ja skolēnu skaits kritīsies, tajā varētu atstāt tikai sākumskolu vai pirmsskolas izglītības programmu.

Ritei tuvākās skolas atrodas Neretas un Aknīstes novadā.

Taču pašvaldība plāno atvērt internātu novada centrā, lai bērni no attālākām novada vietām varētu apgūt izglītību Viesītē. Tāpat internāts būs nepieciešams tiem bērniem, kas pašlaik apgūst izglītību Salas novada Biržu internātpamatskolā, jo, internātskolai nonākot pašvaldības aprūpē, Viesītes novads visdrīzāk nevarēs segt Salas novadam izdevumus par saviem skolēniem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad mazākajā skolā Latvijā mācās astoņi skolēni, savukārt lielākajā izglītības iestādē skolēnu skaits ir 201 reizi lielāks, proti, 1610 skolēni.

Mazākais skolēnu skaits šogad fiksēts Ozolu sākumskolā Valkas novadā. Sešās sākumskolas klasēs šajā skolā mācās astoņi skolēni. Otrā mazākā skola ir Priekuļu sākumskola, kurā mācās deviņi bērni. Tikpat izglītojamo ir arī Launkalnes sākumskolā.

Desmit mazāko izglītības iestāžu vidū ir septiņas sākumskolas, kā arī trīs pamatskolas, kur deviņās klasēs mācās no 16 līdz 18 skolēniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu