Daugavpils Universitāti reorganizēs par Austrumlatvijas universitāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns / LETA

Daugavpils Universitāti (DU) nākamajā gadā reorganizēs par Austrumlatvijas universitāti, šodien lēma augstskolas Satversmes sapulce.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja DU rektors Arvīds Barševskis, lemjot par augstskolas attīstību, pieņemts lēmums reorganizēt DU, mainot tās nosaukumu. Taču ar nosaukuma maiņu pārmaiņas augstskolā nebeigsies, sacīja rektors, uzsverot, ka augstskolai ir ambīcijas kļūt par vienu no efektīvākajām valsts augstskolām.

Viņš uzsvēra, ka līdz nākamā gada martam augstskolai iekšēji jāvienojas par to, cik lielā mērā tā spēj reorganizēties. Barševskis skaidroja, ka mērķis ir «totāli mazināt iekšējo birokrātiju», taču tas notiks «tik tālu, cik viss kolektīvs spēs vienoties».

«Ir vesela virkne pašu pieņemtu normatīvo iekšējo regulējumu un darbu, kas traucē normālu lēmumu pieņemšanu,» viņš uzsvēra, piebilstot, ka augstskolā ir arī dažādas daļas, kuru funkcijas daļēji varētu novirzīt zemāka līmeņa, bet lielākām struktūrām, tādējādi ietaupot līdzekļus.

Barševskis uzsvēra, ka jau nākamajā nedēļā katrā augstskolas fakultātē sāksies sarunas par iespējamiem risinājumiem. Patlaban tiek apsvērts DU veidot divus akadēmiskos centrus - dabaszinātņu, kā arī humanitāro un sociālo zinātņu, tajos apvienojot piecas fakultātes un divus institūtus.

«Pēc aprēķiniem administrācijā varētu izbrīvēties prāvs resurss, un šos līdzekļus varētu novirzīt pasniedzējus motivējoša atalgojuma celšanai. Būtu jauna atalgojuma sistēma,» teica rektors. Viņš sacīja - ja izdotos īstenot «revolucionāru variantu», tad ietaupījums būtu lēšams aptuveni 600 000 eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka DU tiek pievienots Latvijas Hidroloģijas institūts, kā arī Daugavpils Medicīnas koledža, DU vēlas turpināt sarunas ar izglītības iestādēm reģionā par iespējamo labprātīgo apvienošanos, kļūstot par universitātes aģentūrām. «Gribam kļūt ne tikai par Latgales, Sēlijas, bet visas Austrumlatvijas universitāti, kas ļoti cieši sadarbojas ar pašvaldībām un uzņēmumiem, kā arī diskutēt par citu institūciju labprātīgu integrāciju,» teica Barševskis.

Viņš uzsvēra, ka, iestādēm apvienojoties, tām ir iespēja straujāk attīstīties, ko parādīs arī, piemēram, pievienojamā Medicīnas koledža. «Tas varētu citiem kalpot kā pilotprojekts, kas uzskatāmi parādītu, ka konsolidācija var nest labvēlīgu rezultātu,» pauda rektors.

Vienlaikus augstskolas reorganizācija formāli paver iespēju Barševskim kandidēt uz reorganizētās izglītības iestādes rektora amatu, ņemot vērā, ka šogad iztecēs viņa otrais, proti, pēdējais rektora amata termiņš, ko drīkst ieņemt pēc kārtas vienā augstskolā. Barševskis skaidroja, ka, šādai iespējai pastāvot, viņu varētu izvirzīt rektora amatam, taču, ja reforma neizdosies, tas viņa darbībai «varētu pārvilkt krustu».

Par augstskolas reorganizāciju vēl jālemj Ministru kabinetam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu