Pētījums: Jūrmalā vidusskolas posms būtu saglabājams tikai trīs skolās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Jūrmalā vidusskolas 10-.12.klašu posms būtu saglabājams tikai trīs izglītības iestādēs, ieteikts pētījumā «Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā».

Pētnieki secinājuši, ka liela daļa Jūrmalas iedzīvotāju strādā vai citādi ir cieši saistīti ar Rīgu, turklāt šī parādība spilgti izpaužas arī skolas izvēles ziņā - vismaz 250 vidusskolēnu no Jūrmalas mācās kādā no Rīgas skolām, turklāt atšķirībā no citām Pierīgas pašvaldībām Jūrmalā vērojama mērena depopulācija.

Šo iemeslu dēļ esošais vidējās izglītības iestāžu skaits nav ekonomiski pamatots, pat ņemot vērā apstākli, ka Jūrmalai, kur pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem iedzīvotāju skaits ir nedaudz zem 50 000, netiek piemērots Latvijas lielajām pilsētām noteiktais skolēnu skaita paaugstinātais kritērijs (no 2023.gada 225 vidusskolēni, kas atbilst trijām pilnām paralēlklasēm katrā vecuma grupā).

Autori aicina vidusskolas posmu saglabāt tikai trīs skolās. Tā kā jau kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem liels iedzīvotāju skaits koncentrēts pilsētas austrumdaļā - Kauguros, autori aicina attīstīt šeit esošo Valsts ģimnāziju (OCE indekss 60,7%) un Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskolu (48,8%).

Ļoti zemā OCE indeksa dēļ Mežmalas vidusskolu pētījumā piedāvāts reorganizēt par sākumskolu (OCE indekss 13,6%, kas viens no zemākajiem rādītājiem Latvijā starp vispārizglītojošajām vidusskolām).

Pilsētas nosacītajā centrālajā daļā - Pumpuros, Jaundubultos un Majoros - atrodas trīs vidusskolas, visas ar viduvējiem vai pat zemiem OCE indeksa rādītājiem, no kurām autori aicina saglabāt Pumpuru vidusskolu, kam ir augstāks OCE indekss (45,9%) un lielāks vidusskolēnu skaits.

Zemā OCE indeksa (28,6%) un mazā vidusskolēnu skaita dēļ Jaundubultu vidusskola būtu jāreorganizē par sākumskolu (pamatskolas posmā tikai 81 skolēns), bet Majoru vidusskola (OCE indekss 41,6%) - par pamatskolu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu