Bauskas ietekmes areālā pētnieki iesaka attīstīt četras vidusskolas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Bauskas ietekmes areālā vispārējās vidējās izglītības nodrošināšanai pietiktu ar četrām vidusskolām, secināts pētījumā «Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā».

Pētnieki iesaka Bauskā attīstīt abas esošās vidējās izglītības iestādes - valsts ģimnāziju un 2.vidusskolu. Kopā ar potenciālajiem jaunpienācējiem kopējais pilsētas vidusskolēnu skaits varētu palielināties par vairāk nekā 100, sasniedzot 372 vidusskolēnus. Bauskas skolas varētu piesaistīt skolēnus no reorganizējamās Pilsrundāles, Īslīces, Uzvaras, Skaistkalnes, Misas un Elejas vidusskolas.

Uzvaras vidusskolu strauja iedzīvotāju skaita samazināšanās un nepietiekamā vidusskolēnu skaita pētījumā ieteikts pārveidot par sākumskolu. Paredzams, ka vidusskolas vecuma bērni skoloties varēs kādā no skolām Bauskā - tuvākā izglītības iestāde atrodas 15 minūšu braucienā pa asfaltētu ceļu. Jau patlaban skola ir pārejas posmā no vidusskolas uz pamatskolas statusu, jo tajā ir tikai 12.klase, taču pētījuma autori uzskata, ka jārīkojas radikālāk. Skolēniem no Pāces ciema un tā apkārtnes nokļūšanu Bauskā ērtāku padarītu autoru ieteiktā vietējo autoceļu V1026 un V1043 asfaltēšana.

Arī Bērzos esošo Īslīces vidusskolu ieteikts reorganizēt par sākumskolu, jo vecāko klašu skolēni mācības var turpināt tuvajā Bauskā. Arī šajā izglītības iestādē vidusskolas posmā ir tikai 12.klasē, taču pētnieki aicina lēmumu par skolas statusa maiņu pieņemt ātrāk, jo tuvums Bauskai nedod ekonomisku pamatu arī pamatskolas klašu saglabāšanai.

Relatīvi augstais obligāto centralizēto eksāmenu (OCE) indekss, kas ir 56,5%, nav uzskatāms par argumentu vidusskolas posma saglabāšanai Pilsrundāles vidusskolā, ko pētījuma autori iesaka pārveidot par sākumskolu. Rundāles novada domes ieviestās stipendijas 10.-12.klases skolēnu piesaistei un motivēšanai palikt skolā nav spējušas palielināt skolēnu skaitu. Saskaņā ar izstrādāto modeli vidusskolas vecuma bērni skoloties varēs kādā no skolām Bauskā, arī pašlaik vairāk nekā desmit Rundāles novada vidusskolas vecuma jauniešu mācās Bauskas skolās. Pētījuma autori pauda, ka Svitenes ciema vidusskolēnu nokļūšanu Bauskā krietni uzlabotu autoceļa V1033 posma starp Sviteni un Rundāles pili asfaltēšana.

Pētījumā ieteikts attīstīt vidusskolu Iecavā, jo tajā skolēnu skaits patlaban vēl ir pietiekams vidusskolas posma ar paralēlklasēm saglabāšanai. Turklāt Iecava ir rosīgs ekonomiskais centrs ar vairākiem nozīmīgiem uzņēmumiem, uz kuriem dodas strādāt iedzīvotāji no plašas apkārtnes, tāpēc vidusskolas esamība šeit ir noderīga arī no šī aspekta, secināts pētījumā. Arī nesen atvērtā Mūzikas un mākslas skola ir labs papildinājums Iecavā piedāvātajam izglītības klāstam. Pēc trim gadiem situācija vēlreiz būtu jāizvērtē, vienlaikus ņemot vērā iespēju piesaistīt skolēnus no nākotnē potenciāli reorganizējamās Vecumnieku vidusskolas.

Reorganizējama būtu arī Misas vidusskola, kuras audzēkņi varētu turpināt mācības Vecumnieku vidusskolā. Šiem skolēniem nokļūšanu izglītības iestādē ērtāku padarītu pētījuma autoru ieteiktā autoceļu V1011 un P88 asfaltēšana starp abām apdzīvotajām vietām, jo pašlaik Misa ir lielākais ciems valstī, kas nav pievienots valsts asfaltēto autoceļu tīklam. Tāpat vidusskolēni var izvēlēties kādu skolu Bauskā, meklējot augstāku izglītības kvalitāti un lielāku izglītības un pakalpojumu dažādību.

Lai arī Vecumnieku vidusskola neizceļas ar augstu OCE indeksu, kas sasniedz 48,2%, un pašreizējo vidusskolēnu skaitu, tai ir potenciāls vairāk nekā dubultot skolēnu skaitu 10.-12.klasē, secināja pētnieki. Izglītības iestādei var pievienoties audzēkņi no reorganizējamās Misas, Skaistkalnes un Valles vidusskolas, tāpēc vismaz tuvākajā nākotnē šī skola varētu saglabāt vidusskolas statusu, pēc trīs gadiem no jauna izvērtējot kvantitatīvos un kvalitatīvos rādītājus.

Taču Valles vidusskolu pētījumā ieteikts reorganizēt par sākumskolu. Autori paredz, ka lielākā daļa vidusskolēnu varētu mācības turpināt Vecumnieku vidusskolā, divi skolēni no Mazzalves pagasta to varētu darīt Neretā, trīs jaunieši no Taurkalnes apkārtnes - Aizkrauklē -, kurai ir lielāka vilkme un izglītības un pakalpojumu pieejamība.

Savukārt Skaistkalnes vidusskolu nepieciešams pārveidot par pamatskolu, bet vidusskolēni - varētu mācības turpināt Vecumnieku vidusskolā un kādā no skolām Bauskā, jo pilsētai ir lielāka vilkme un izglītības un pakalpojumu dažādība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu