Preiļu domes priekšsēdētāja: Lietavu sekas zemnieki izjutīs vairākus nākamos gadus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns / LETA

Šā gada stipro lietavu sekas Latgales zemnieki izjutīs vairākus nākamos gadus, intervijā pauda Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda (LSDSP).

Preiļu novadā, lai arī tas nav cietis tik stipri kā, piemēram, Baltinavas vai Kārsavas novads, plūdi pašvaldības ceļiem un infrastruktūrai ir nodarījuši iespaidīgus zaudējumus. Stipri no lietavām cietuši arī vietējie zemnieki.

«Pirmās emocijas plūdu dēļ Preiļos bija varbūt pat asākas nekā citos, kā vēlāk izrādījās, vairāk cietušos novados. Kad stipro lietavu rezultātā Preiļos stipri paaugstinājās ūdens līmenis parka dīķos un Preiļupē, applūda pludmale, Liepājas ielā divi uzņēmumi, ūdens vēlās pāri ceļam Preiļupes malā, zemniekiem applūda sējumi un pļavas. Viss kopā izskatījās draudoši,» stāstīja Plivda.

Taču kopumā Preiļu novads tomēr necieta tik stipri kā, piemēram, Baltinavas, Kārsavas un vairāki citi novadi. Kopējie pašvaldības infrastruktūrai - ceļiem, caurtekām, pludmalei un volejbola laukumiem - nodarītie zaudējumi tomēr nav mazi - 120 000 eiro.

«Smagākā situācijā ir zemnieki. Ja sākotnēji graudu raža tika prognozēta labāka nekā citus gadus, tad ar tās novākšanu zemnieki mokās vēl šodien. Joprojām ir vietas, kur novākt ražu nav iespējams. Lai gan zemnieki turpina vākt to, kas vēl ir savācams, ir skaidrs, ka nenovākti paliks vismaz 20-30% sējumu. Arī liela daļa nokulto graudu derēs tikai lopbarībai, nevis maizei vai sēklai,» uzsvēra pašvaldības vadītāja.

Pielijušo tīrumu dēļ zemniekiem ir pieauguši arī ar tehnikas bojājumiem saistītie zaudējumi, jo kombaini jau nav domāti buksēšanai. Plūdu sekas būs ilglaicīgas, zemnieki tās izjutīs ne tikai šogad, bet arī vairākus nākamos gadus, jo laicīgi nav tikuši iesēti ziemāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu