CSDD: ar motociklu drīkst pārvadāt bērnu, ja viņš spēj aizsniegt kāju atbalstus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

TVNET aculiecinieks ziņo, ka Rīgas centrā pieaudzis vīrietis uz motorollera pārvadā mazu meiteni, kas sēž uz aizmugurējā sēdekļa ar mugursomu plecos. Abiem satiksmes dalībniekiem ir uzvilktas ķiveres, bet bērna kājas nespēj aizsniegt kāju atbalstus. Vizuāli bērns izskatās sākumskolas vecumā. Jautājums - vai tas ir atļauts un droši?

CSDD atbild: pieaugušām personām ar atbilstošām transporta līdzekļu vadīšanas tiesībām ir atļauts pārvadāt bērnus, ja bērnam galvā ir ķivere un viņš spēj aizsniegt kāju atbalstus. Citādi nepieciešams speciāls sēdeklis.

Aculiecinieks ziņo, ka šajā gadījumā speciāla sēdekļa nebija.

Atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem transportlīdzeklī nedrīkst pārvadāt lielāku pasažieru skaitu, kā norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentā vai norādījis (paredzējis) transportlīdzekļa izgatavotājs. Pasažieri jāpārvadā tā, lai tie netraucētu transportlīdzekļa vadītāju un neierobežotu viņa redzamību.

Tāpat Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka aizliegts pārvadāt bērnus ar mopēdu, motociklu, triciklu, kvadriciklu vai sniega motociklu, izņemot gadījumu, ja bērns var noturēt līdzsvaru un aizsniegt kāju atbalstus vai sēž uz viņa vecumam un svaram atbilstoša sēdeklīša.

Ceļu satiksmes noteikumi arī nosaka: aizliegts braukt ar mopēdu bez aizsargķiveres vai ar neaizsprādzētu galvā uzliktās aizsargķiveres siksnu, kā arī vest ar mopēdu pasažierus, kas nav uzlikuši galvā aizsargķiveri vai nav aizsprādzējuši galvā uzliktās aizsargķiveres siksnu. Bērnus vecumā līdz septiņiem gadiem atļauts pārvadāt tikai pilngadīgām personām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu