Līdz ar vēlāku pavasari šogad Latvijā mazāk avārijās cietušu riteņbraucēju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alexander Ryumin/TASS/Scanpix

Līdz ar vēlāku pavasari šogad Latvijā avārijās ir cietis mazāks skaits riteņbraucēju nekā pērn, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

No šā gada 1. līdz 22.maijam Latvijā fiksēts 61 ceļu satiksmes negadījums, kuros bija iesaistīti riteņbraucēji. Šajos negadījumos ievainoti 43 velosipēdisti, bet bojā gāja - divi. Salīdzinoši pērn šādā laika posmā avārijas tika ievainoti 80, bet bojā gāja viens velosipēdists.

Šogad maijā samazinājies velosipēdistiem noformēto administratīvo pārkāpumu protokolu skaits.

Lai arī statistikas dati liecina, ka ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti, ir krietni samazinājies, policija aicina būt modriem un vērīgiem un atgādina par septiņiem būtiskiem punktiem, kas velosipēdistam ir jāzina un kam jāpievērš uzmanība, piedaloties ceļu satiksmē.

Policija mudina riteņbraucējus īpaši uzmanīties pie māju iekšpagalmu izbrauktuvēm. Šajās vietās velosipēdistiem un autovadītājiem ir jābūt īpaši vērīgiem un uzmanīgiem un rūpīgi jānovērtē situācija.

Arī riteņbraucējus policija mudina izvēlēties atbilstošu ātrumu, jo diezgan regulāri notiekot negadījumi, kad velosipēdisti savā starpā saskrienas, jo neizvēlas atbilstošu braukšanas ātrumu. Braucot pa ietvi, ir jādod ceļš gājējiem, taču tas bieži vien netiek ievērots, turklāt ir gadījumi, kad, uzbraucot gājējam, velosipēdists pamet negadījuma vietu. Policija atgādina, ka velosipēdistiem ir jāpārvietojas pa tiem paredzēto infrastruktūru, bet, ja tādas nav, tad pa brauktuvi vai izņēmuma gadījumā - pa ietvi, kur jebkurā gadījumā priekšroka ir gājējiem. Tā kā gājējiem ir priekšroka uz ietves, tad velosipēdistiem ir jāizvēlas atbilstošs braukšanas ātrums, kas netraucē un neapdraud gājējus.

Ja veloceļš šķērso brauktuvi ārpus krustojuma, policija aicina iegaumēt, ka šādās vietās priekšroka ir transportlīdzekļiem, kas brauc pa šķērsojamo ceļu. Neievērojot šo noteikumu, bieži vien notiek ceļu satiksmes negadījumi.

Policija atgādina, ka velosipēdisti drīkst braukt tikai skaidrā. Tāpat nereti tiekot novērots, ka velobraucēji brauc pie sarkanā luksofora signāla ar domu, ka neviena automašīna nebrauc un, apzināti pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, šķērso brauktuvi. Ja nepieciešamas braukt pretējā virzienā vienvirziena ielai, ievērojot visus ceļu satiksmes noteikumus, velosipēdistam ir jābrauc pa ietvi.

Piedaloties ceļu satiksmē bez velosipēda vadīšanas tiesībām, pa brauktuvi braukt nav atļauts nevienam, atgādina policija, arī braucot pa velojoslu vai nomali, velosipēda vadītājam ir jābūt velosipēda vai jebkura mehāniskā transportlīdzekļa vadītāja apliecībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu