Trīs mašīnas dzelzceļa sliedes šķērsoja pie sarkanās gaismas - divas paspēja, trešā - nē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/LETA

Policija turpina izmeklēt traģisko negadījumu svētdienas rītā, kad sadūrās auto ar vilcienu un bojā gāja divi cilvēki. Nozīmēta virkne ekspertīžu, bet aculiecinieki stāsta, ka mašīna dzelzceļu šķērsojusi pie sarkanā luksofora signāla.

Svētdien, 16.jūlijā, pulksten 9.11 Valsts policijā tika saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta par to, ka Liepājā, Brīvības un Pulvera ielas krustojumā, uz dzelzceļa pārbrauktuves noticis traģisks ceļu satiksmes negadījums, kurā iesaistīta automašīna «Opel Vectra» un vilciens un gājuši bojā divi cilvēki.

Kā portālam pastāstīja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas priekšnieks Mareks Vītols, negadījumā dzīvību zaudēja automašīnas vadītājs - 1964.gadā dzimis vīrietis, pasažiere - 1977.gadā dzimusi sieviete un suns.
Kā portālam pastāstīja kāds negadījuma aculiecinieks, kurš ar savu auto stāvējis pirms pārbrauktuves transportlīdzekļu rindā, lai brauktu pilsētas centra virzienā, automašīna «Opel» krietnā ātrumā pie sarkanā luksofora signāla šķērsojusi pārbrauktuvi, kad notikusi sadursme ar vilcienu.

Vairākkārt izskanējis pieļāvums, ka mašīnai, iespējams, sabojājušās bremzes.

Auto eksperti lēš, ka traģiskās nelaimes cēloņi varējuši būt dažādi. Vai nu vadītājs pie stūres bijis sēdies reibumā, kā dēļ rupji pārkāpis satiksmes noteikumus. Vai arī kaut kur ļoti steidzies, domādams, ka paspēs pārbrauktuvi šķērsot pirms vilciena. Versiju, ka automašīnai varētu būt sabojājušās bremzes, eksperti uzskata par maz ticamu.

Valsts policijā par šo negadījumu ir uzsākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana, portālam pastāstīja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Uģis Āva.

Tajā pašā laikā viņš atzīst, ka diemžēl izskatās, ka pats avārijā bojā gājušais būs vainojams sadursmē ar vilcienu: «Vēl pārbaudīsim, vai lokomotīve aprīkota ar videoreģistratoru.»

Taču gan aculiecinieki, gan 1960.gadā dzimušais lokomotīves mašīnists savās liecībās stāstījuši, ka pirms pārbrauktuves no Grobiņas puses pie sarkanā luksofora signāla stāvējušas divas automašīnas, savukārt
«Cita lieta ir jautājums, kāpēc vadītājs neapstājās,» tā U.Āva: «Vai viņš aizmiga, bija dzēris, mašīnai bija defekts. To skaidrosim ekspertīžu laikā.»

Arī viņš kā pieredzējis autovadītājs apšauba, ka avārija varētu būt notikusi bremžu defekta dēļ: «Šādā situācijā pieredzējis braucējs stūrētu grāvī, riskējot sliktākajā gadījumā pārsist riepu.»

Kaut šajā krustojumā uz dzelzceļa pārbrauktuves, kā liecina Valsts policijas apkopotā informācija, smagu negadījumu iepriekš nav bijis, pēc svētdien notikušā traģiskā negadījuma aktualizējies jautājums: kāpēc šī pārbrauktuve nav aprīkota ar aizsargbarjeru?
VAS «Latvijas dzelzceļš» preses sekretārs Māris Ozols portālam skaidroja, ka to, kur tiek uzstādītas barjeras, nosaka Ministru Kabineta noteikumi.

«Nepieciešamība pēc barjeras tiek izvērtēta pēc vairākiem kritērijiem, piemēram, satiksmes intensitātes, sliežu ceļu skaita u.c.» Līdz ar to izriet, ka vietā, kur notika nelaime, aizsargbarjera pēc MK noteikumiem nav nepieciešama.

«Protams, šis negadījums ir traģisks! Vairākas mašīnas stāvēja pie luksofora, bet trīs dzelzceļa sliedes šķērsoja pie sarkanās gaismas. Divas paspēja, trešā nepaspēja,» tā M.Ozols, kurš uzsver:

Pēc M.Ozola teiktā «Latvijas dzelzceļa» apkopotā informācija rāda, ka no negadījumiem diemžēl nepasargā arī aizsargbarjeras: «Negadījumi notiek arī uz pārbrauktuvēm ar barjerām. Tās tiek apbrauktas vai sabojātas. Gada laikā aptuveni desmit barjeru Latvijā tiek sabojātas. Pēdējais šāds gadījums pēdējās nedēļas laikā bija Rīgā, pie Šķirotavas.»
Pirms pāris mēnešiem šāds gadījums bija arī Liepājā, kad kravas auto pabrauca zem barjeras, kura jau laidās lejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu