Netrafarētie policijas auto uz ceļiem devuši rezultātus; būs reidi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Pēdējā laikā situācija ir uzlabojusies un pašlaik uz Latvijas ceļiem bojā gājušo skaits samazinājies par 20%, teica Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Valsts policija norāda, ka situācija uz Latvijas ceļiem uzlabojas, pateicoties netrafarētajiem policijas auto, fotoradariem, uzlabojumiem infrastruktūrā, kā arī pateicoties informatīvajām kampaņām.

Šo ceturtdien, 21.septembrī, nu jau otro gadu pēc kārtas, visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs norisināsies TISPOL (Eiropas ceļu policijas tīkls) sadarbībā ar Eiropas Komisiju organizētā kampaņa «EDWARD – European Day Without a Road Death» (Eiropas diena bez ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušiem un smagi ievainotiem cilvēkiem).

Visu ES dalībvalstu, tostarp arī Latvijas, ceļu policija kopīgiem spēkiem strādās, lai realizētu ambiciozu mērķi – aizvadītu šo dienu uz Eiropas ceļiem bez neviena ceļu satiksmes negadījuma ar bojā gājušajiem un smagi ievainotajiem cilvēkiem, tādējādi padarot šo dienu par drošāko dienu ceļu satiksmē.

Pērnā gada statistika liecina, ka no 31 valsts akcijas laikā 19 valstīs uz ceļiem neviens bojā negāja. Visiem iesaistoties, situāciju uz ceļiem varam uzlabot, piebilda Krapsis.

Policija akcijas laikā skatīsies, vai tiek lietotas drošības jostas, vai tiek lietoti bērnu sēdeklīši. Tuvojoties rudenim, arvien aktīvāka uzmanība tiks veltīta arī mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, kuri vēl joprojām bieži vien nenēsā gaismu atstarojošus elementus un tāpēc viņus ir daudz grūtāk ieraudzīt.

Savukārt Valsts policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre sacīja, ka internetā akcijas laikā ikviens iedzīvotājs var apliecināt gatavību piedalīties akcijā, apsolot sev un citiem, ka atgādinās radiem un draugiem par to, ka ievēros ceļu satiksmes noteikumus un aicinās darīt to arī citus.

Situācija uz ceļiem pamazām uzlabojas

2016.gadā par 25% ir samazinājies bojā gājušo autovadītāju un pasažieru skaits, bet nemainīgi aktuāla ir mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku problēma, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) analizētie statistikas dati par 2016.gadu.

Būtiski, ka pie nemainīga vai pat nedaudz augoša Latvijas autoparka pērn par 16% ir samazinājies avārijās bojā gājušo skaits (2017.gada 1.janvārī – vairāk nekā 752 tūkstoši transportlīdzekļu, kuri piedalās ceļu satiksmē).

2016.gads ar 157 bojā gājušajiem ir bijis rekordgads Latvijas valsts vēsturē. Salīdzinoši, 2015.gadā bojā gāja 188 cilvēki, bet līdz šim labākajā - 2012.gadā bojā gājušo skaits uz Latvijas ceļiem bija 177. Pērn labākais mēnesis ir bijis maijs, kad bojā gāja septiņi cilvēki, bet satiksmes drošības jomā sliktākais izrādījās septembris ar 20 bojā gājušajiem.

Pērn gaismu atstarojošā apģērba popularizēšanas rezultātā bojā gājušo gājēju skaits ir samazinājies par gandrīz 13%, taču problēma vēl aizvien ir aktuāla – katrs trešais bojāgājušais ir gājējs. Turklāt pēdējo gadu tendence iezīmē to, ka gandrīz puse gājēju iet bojā pilsētās. Tas ir kārtējais brīdinājuma signāls, ka gājējiem katastrofāli trūkst viņiem domātās infrastruktūras kā pilsētās, tā arī ārpus tām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu