Latvijā - apmēram četri tūkstoši kilometru neizmantotu ceļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Latvijā šobrīd ir apmēram četri tūkstoši kilometru ceļu, kas praktiski netiek izmantoti, šorīt intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» teica satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Viņš norādīja, ka lielākoties šie neizmantotie ceļi ir vietējās nozīmes un pašvaldību ceļi. Tādējādi, līdz ar Latvijas autoceļu tīkla inventarizācijā secināto, šiem neizmantotajiem ceļiem tiks būtiski samazināta uzturēšanas intensitāte. «Būtu jau labi, ja valsts varētu uzturēt ceļu uz mežu, piemēram, sēņotājiem, taču to mēs nevaram atļauties,» teica ministrs.

Savukārt apmēram 200 kilometriem ceļu, kas tiek izmantoti intensīvi, jau ir paaugstināta uzturēšanas klase. Tas nozīmē, ka ziemas periodā šos ceļus būs iespējams tīrīt biežāk.

Augulis piekrita, ka Latvijā ceļu stāvoklis nav apmierinošs un ceļu remonta deficīts ir apmēram puse no viena gada valsts budžeta jeb apmēram četri miljardi eiro. Taču, tā kā valstij ir daudzas citas vajadzības, ceļu sakārtošanai nav iespējams atvēlēt tik daudz, cik nepieciešams. Ministrs informēja, ka, piemēram, nākamgad ceļu remontdarbiem papildus piešķirti 25 miljoni eiro. Tie lielākoties tiks iegudīti reģionālajos ceļos, kas līdz šim atstāti «pabērna lomā» - nākamgad tādējādi varēs rekonstruēt apmēram 300 kilometru reģionālo ceļu. Šogad tam bija atvēlēti vien deviņi miljoni eiro.

Pēc Auguļa teiktā, papildu līdzekļi ceļu sakārtošanai atvēlēti arī nākamajos gados. «Ja saprātīgā periodā noturam to līmeni [ceļu finansējumu], tad varam diezgan straujā tempā iet uz priekšu,» atzina ministrs.

Jau vēstīts, ka šodien Auguļa vadībā notiks Autoceļu padomes sēde, kurā pirmo reizi prezentēs Latvijas autoceļu tīkla inventarizācijas rezultātus un secinājumus. Autoceļu padomes sēde notiks plkst.11, Satiksmes ministrijas 4.stāva zālē.

Apjomīgo autoceļu tīkla izvērtējumu pēc Auguļa iniciatīvas un dotā uzdevuma veica VAS «Latvijas Valsts ceļi» sadarbībā ar «Jāņa sēta». Padomes sēdē plānota arī diskusija par pētījuma rezultātā gūtajiem secinājumiem un iespējamiem risinājumiem turpmāk. Augulis uzsver, ka apjomīgais pētījums būs nozīmīgs instruments turpmākai stratēģiskai plānošanai.

Tāpat padomes sēdes laikā informēs par 2018.gadā plānotajiem remontdarbiem valsts autoceļu tīklā, tai skaitā papildu piešķirtā finansējuma 25,6 miljonu eiro apmērā ieguldīšanu vietējo valsts autoceļu sakārtošanā. Tāpat informēs par veicamajiem darbiem valsts autoceļu ikdienas uzturēšana 2017.-2018.gadu ziemas sezonā.

Autoceļu padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt vienotas valsts politikas izstrādi un īstenošanu autoceļu jomā, lai nodrošinātu kvalitatīvu un laikus atjaunotu autoceļu tīklu valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu