EP aicina visas jaunās automašīnas aprīkot ar vadītāja atbalsta sistēmām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visas jaunās automašīnas būtu jāaprīko ar vadītāja atbalsta sistēmām - automātisku bremzēšanu, ātruma pielāgošanu un gājēju atpazīšanu, šodien pieņemtā rezolūcijā aicinājuši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Kā informēja EP Informācijas birojā Latvijā, deputāti rezolūcijā aicina ieviest obligātas ātruma pielāgošanas, braukšanas joslas ievērošanas un avārijas bremzēšanas sistēmas, labāku gājēju un velobraucēju aizsardzību un aicinājuši Eiropas Komisijai izvērtēt iespēja izlīdzināt pieļaujamo alkohola līmeni asinīs.

Deputāti norādījuši, ka

katru gadu uz Eiropas ceļiem tiek nogalināti vairāk nekā 25 000 cilvēku un aptuveni 90% nelaimes gadījumu izraisa cilvēku pieļautas kļūdas.

Pēc deputātu domām, daudzus no tiem varētu novērst, izmantojot sistēmas, kas bīstamās situācijās sniedz atbalstu autovadītājam. Šodien ar tām tiek aprīkoti augstākā segmenta auto modeļi, tomēr, ņemot vērā to sniegto ieguvumu, EP deputāti vēlas panākt obligātu šo sistēmu uzstādīšanu visos jaunajos auto.

Minētās sistēmas spēj automātiski bremzēt, pamanīt gājējus un riteņbraucējus un izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu.

Tāpat jaunās tehnoloģijas palīdz ievērot braukšanas joslu, norāda eiroparlamentārieši. Lai gan konkrētās palīgierīces parasti ir atrodamas vien augstas klases automobiļos, tās ir pieejamas arī standarta klases spēkratos, taču prasa lielākas izmaksas.

Lai nodrošinātu, ka ceļu satiksmes drošība nav atkarīga no Eiropas Savienības (ES) pilsoņu maksātspējas,

deputāti iesaka obligāti uzstādīt tikai tās palīgierīces, kas jau ir pieejamas tirgū un ir apliecinājušas spēju glābt dzīvības.

Tāpat EP deputāti spriež par iespēju līdz nullei samazināt pieļaujamo alkohola koncentrāciju nepieredzējušu autovadītāju un profesionālu autovadītāju asinīs.

EP rezolūcija tika pieņemta ar 593 balsīm, pret balsojot 39 deputātiem, bet 53 deputātiem atturoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu