Puse Latvijas iedzīvotāju mēdz lietot telefonu, šķērsojot ielu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā 48% iedzīvotāju mēdz lietot mobilo telefonu, šķērsojot ielu, aģentūrai LETA pavēstīja risku apdrošinātāja «Gjensidige» Latvijas filiāles pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas veiktās aptaujas datiem.

Vienlaikus aptaujā 74% respondentu atzinuši, ka mobilo telefonu mēdz izmantot, ejot pa ielu. Pārvietojoties pa ielu, telefons tiek izmantots gan sarunām, gan interneta pārlūkošanai, gan arī e-pasta lasīšanai. Visbiežāk mobilās ierīces uz ielas izmanto gados jaunāki cilvēki (20-34 gadu vecumā), kas ir arī aktīvākie mobilo telefonu lietotāji, kā arī vīrieši.

Tāpat aptaujā gandrīz 90% respondentu atzinuši, ka izmanto mobilo telefonu pieturās, gaidot sabiedrisko transportu, bet iekāpšanas laikā no ierīces novēršas 50%.

Pēc aptaujas datiem, 50% respondentu lieto mobilos telefonus arī brīdī, kad tiek veikti maksājumi par pirkumiem veikalā.

«Izmantot mobilo telefonu kustībā, īpaši, šķērsojot ielu, ir ārkārtīgi bīstami. Mūsdienās populārs process ir «multitāskings», kad tiek apvienotas vairākas darbības reizē, taču ir jāsaprot, kuros brīžos tas var izrādīties dzīvībai bīstami. Sekas telefona lietošanai ejot pa ielu ir dažādas – palielinās reakcijas laiks un ievērojami samazinās uzmanība pret apkārt notiekošo, kā rezultātā tiek apdraudēta ne tikai pati persona, bet arī apkārt esošie gājēji, riteņbraucēji un autovadītāji,» sacīja «Gjensidige» Latvijas filiāles Personu apdrošināšanas produktu grupas vadītājs Kārlis Eberhards.

Viņš atzīmēja, ka, lietojot mobilo telefonu, tiek novērsta personas uzmanība arī no personīgajām mantām, kas savukārt dod iespēju kabatzagļiem nepamanītiem piekļūt personas kabatām, mugursomām un rokassomiņām.

Aptauja «Mobilo telefonu lietošanas paradumi iedzīvotāju vidū» veikta 2017.gada novembrī, aptaujājot 500 iedzīvotāju.

«Gjensidige» ir Norvēģijas vadošās apdrošināšanas kompānijas meitasuzņēmums. 2016.gada nogalē tika pabeigta «Gjensidige» pārrobežu apvienošanās, kurā Latvijas «Gjensidige Baltic» pievienota Lietuvas «Gjensidige». Pēc reorganizācijas Latvijā darbojas apdrošināšanas kompānijas filiāle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu