Algu nemaksā jau piecus mēnešus (53)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/davdibiase

SIA „Stadions” strādāju jau vairāk nekā četrus gadus. Darba attiecības visu laiku bija vairāk vai mazāk normālas un tā saucamajos treknajos gados viss gāja labi, līdz valsti pārņēma vispārējā ekonomikas pasliktināšanās.

Periods no 2009. gada vasaras līdz pašreizējam brīdim uzņēmumam ir sevišķi smags, kas periodiski izpaudās algu regulāros kavējumos, bet sevišķi situācija ir nokaitēta šobrīd, kad uzņēmums ar saviem darbiniekiem nav norēķinājies par veseliem pieciem mēnešiem, sākot ar pavasari.

Uzņēmuma vadība bija solījusi ar mums, darbiniekiem, norēķināties 70 procentu apmērā līdz 10. jūlijam. Pirms šā noliktā datuma uzņēmuma direktors, pats Guntars Indriksons, darbiniekiem sacīja, ka mums ir tiesības celt pretenziju, ja paredzētā nauda nebūs laikus samaksāta. Protams, 10. jūlijā ilgi gaidītās naudas nebija, darbinieki bija apjukuši un nikni, jo katram ir ģimene un, lai šo periodu bez naudas izturētu, nācās izdzīvot, kā nu var, visbiežāk uz izmisuma un eksistences robežas.

Piemēram, dažs aizņēmās no radiniekiem, draugiem ar domu, ka jūlijā, saņemot naudu, spēs visu atdot. Mana situācija nav ne par mata tiesu citādāka, jo mobilo sakaru sniedzējs nesamaksātā rēķina dēļ atslēdza pakalpojumu, pat vēl ļaunāk - lauza ilggadējo līgumu, uzrēķinot sodu un nododot parādu Kredītreformam.

Secinājums: neadekvāts parāds ilgstoši nesamaksātas algas dēļ.

Tas nav vienīgais parāds. Ilgstoši nemaksājot par dzīvokli, draudēja iespēja palikt uz ielas, tāpēc īslaicīgs aizdevums ņemts no SMS Credit, kuru bija doma atdot, tiklīdz darba devējs norēķināsies. Tomēr uzņēmuma vadība savu solīto neizpildīja un nepilda vēl joprojām.

Patiesībā no vadības puses valdīja un valda klusums un neskaidri mājieni par to, kas notiks tālāk: vai uzņēmums pastāvēs, vai tas tiks likvidēts?

12. jūlijā kolektīvi vērsāmies Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par algu kavējumu (ar to, kā zināms, Indriksona kungs bija rēķinājies). Kā noskaidrojās - VDI pie lietas ķērās tikai labi ja mēneša beigās, kas mums par labu nemaz nenāca. Tad augusta sākumā VDI sastādīja SIA „Stadions” protokolu un uzlika uzņēmumam 500 Ls sodu, kā arī lika uzņēmumam norēķināties ar darbiniekiem līdz septembra vidum. VDI ietekmē „Stadions” katram darbiniekam augustā izmaksāja aptuveni vienu sesto daļu no samaksājamās summas. Tas, protams, deva mazu cerības staru visā šajā peripetijā,

bet laiks iet uz priekšu un labais turpinājums neseko.



Pa vidu notiek pārmaiņas: darbinieki tiek pievienoti citai struktūrai SIA „Skonto apsardzes dienests”, pārslēdzot līgumu. Ar SIA „Stadions” darba attiecības netiek izbeigtas nevienam, VDI iesaka uzņēmumam noformēt darbiniekus kā palaistus apmaksātā atvaļinājumā.

Augusta otrā pusē darbinieki pastāsta par problēmu TV3 raidījumam „Nekā personīga”, kas kopā ar žurnālistu komandu dodas noskaidrot, kas patiesībā notiek ar Guntim Indriksonam piederošo uzņēmumu SIA „Stadions”. Kā noskaidrojas, Skonto impērija un stadions ir milzīgos parādos, un šī situācija tiek atspoguļota 22. augusta raidījuma sižetā. Sākot ar 23. minūti.

Raidījuma atkārtojumu var noskatīties raksta resursos.

Uzreiz pēc raidījuma pret darbinieku, kas vērsās televīzijā, tika izdarīts psiholoģisks spiediens,

lai pārtrauc jaunizceptās darba attiecības ar uzņēmumu „Skonto apsardzes dienests”, kas ar augustu pārņem autostāvvietu (vieta, kur darbinieks strādāja), kas līdz šim bija SIA „Stadions” pakļautībā. Darbinieks morālā spiediena dēļ no darba aiziet. Interesanti ir tas, ka pavēle par atlaišanu tika sagatavota augusta beigās. Uz darbu neļāva vairs nākt. Uzreiz tika atrasts vietā cits cilvēks. Bet – darbinieks atteicās aiziet pēc paša vēlēšanās, kā to spieda uzņēmuma vadība. Līdz ar to uzņēmums vienkārši gaidīja, kad darbinieks salūzīs. Arī algu izmaksāja tikai 15. datumā, nevis pēdējā darba dienā. Beigu beigās darbinieks uzrakstīja iesniegumu tikai kādā 10. datumā.

Darba samaksu par augustu tomēr saņēma, bet darba tiesiskās attiecības ar SIA „Stadions” joprojām nav izbeigtas, kā arī nav izmaksāta gan solītā, gan VDI termiņā noteiktā darba samaksa. Situācija ir neapskaužama, jo vadība neliekas ne zinis un no darba aizgājušais darbinieks ir pievilts dubultā. Bez naudas un darba, un ar parādu nastu. Iemesls tikai viens - laikus neizmaksāta darba samaksa un uzņēmuma vadības neinformēšana par uzņēmuma maksātnespēju. Kad tika uzdoti jautājumi, vai ar uzņēmumu ir problēmas, tika pūsti ziepju burbuļi, apstāstīti lieli plāni. Maldināšana.

Jautājums – kāpēc tiek pieļauta tik absurda situācija? No valsts iestādēm uzņēmums saņem tikai brīdinājumus. Vai tas ir normāli (nerunājot par to, ka šajos laikos tam tā vajadzētu būt – nekā nebija! Jābūt ir savstarpējai cieņai un godprātībai!).

Tikai cilvēks

Portāls TVNET šo lasītāja viedokli darīja zināmu arī rakstā minētajam uzņēmumam, taču tā pārstāvji neko neatbildēja.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu