Draugiem.lv: Piedzinēju izdzīšana, jeb draņķis nav profesija (83)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien publicējām kāda TVNET lasītāja vēstuli, kurā lasītājs pauž sašutumu, ka sociālie portāli nevietā aizstāvot parādniekus. Parādu piedzinējs savā vēstulē uzsver, ka nereti vienīgais veids, kā iespējams sazināties un informēt personu par tās saistībām, ir izmantot sociālos portālus. Bet sociālais portāls Draugiem.lv pret viņiem izturoties nedraudzīgi un bloķējot viņu profilus.

TVNET lasītājam atbild Guntars Meluškāns, Draugiem.lv radošais direktors

Es gribētu ieviest skaidrību par draugiem.lv pozīciju attiecībās ar parādu piedzinējiem. Par šo tēmu norisinās aktīva polemika, un sev par kaunu man jāatzīst, ka vienīgā reize, kad izskanējis mūsu viedoklis, bija kāda nekorekti no radio raidījuma izrauta frāze, ka mēs „tos draņķus dzēšam ārā”. Toreiz jautājums bija par personām, kas terorizē citus portāla lietotājus, un viņus es arī par draņķiem nosaucu. Parādu piedzinēji, kas to dara, kalpoja tikai kā ilustrācija. Draņķis nav profesija, un nevienas profesijas pārstāvji nav draņķi. Es atvainojos visiem parādu piedzinējiem, kurus šī frāze aizskāra un kas nav draņķi. Esmu pārliecināts, ka tādu (kas nav) ir vairums.

Mana personiskā pieredze to pilnībā apliecina. Pavisam nesen biju situācijā, kad nācās sadarboties ar parādu piedzinējiem. Atklājās, ka dzīvoklī, ko pirms laika pārdevu, vēl kādu laiku griezās interneta pieslēgums, kas uzaudzēja smuku summiņu. Tā nu nonācu „reģistrā”. No piedzinēju puses viss bija korekti, lai gan es pats kādu brīdi iecirtos, jo uzskatīju, ka summa man uzrēķināta neadekvāta. Ar mani sazinājās, izmantojot telefonu, kas viņiem bija pieejams, jo tas bija klienta līgumā, un e-pastu, kas attiecīgi bija turpat pieejams. Abpusēji toleranti mēs nokārtojām šīs attiecības un nekāda naida vai personiska aizvainojuma manī nav. Pats biju vainīgs, un 99% parādnieku paši ir vainīgi.

Es saprotu arī, ka parādnieki slēpjas, ka mobilos numurus var mainīt katru dienu, ka e-pastā iekritušās vēstules var ignorēt, ka deklarēt dzīvesvietu var vienalga kur un tai var nebūt nekāda sakara ar īsto adresi, es saprotu, ka parādniekus noķert, ja viņi izvairās, nav viegli... Tomēr, kā teica klasiķis, – kam tagad viegli?

Tātad kāpēc draugiem.lv izdzen piedzinējus?

Sāksim ar pavisam vienkāršu patiesību – parādu piedzinējs nekad nevar zināt, vai tas, ko viņš dzenā pie mums, ir tas, kas patiešām ir parādā. Tātad pavisam reāla ir iespēja, ka pavisam nevainīgi portāla lietotāji var ciest no nepamatotiem uzbrukumiem. Mums viņi ir jāaizstāv? Protams.

Tagad parunāsim par metodēm. Zināt, kā parādu piedzinēji pie mums pamatā darbojas? Viņi izveido N viltus profilus un no tiem visiem burtiski bombardē iedomāto parādnieku un ne tikai viņu – viņi izsūta vēstules visiem draugiem ar informāciju, ka šim čalītim ir nopietnas problēmas, dodiet man viņa telefonu, citādi problēmas būs vēl nopietnākas. Cūcīgi? Fakts. Un iedomājieties šo situāciju kontekstā ar iepriekšējo rindkopu – cilvēku, kam nav nekāda sakara ar parādnieku reģistru, visu viņa draugu acīs pazemo. Vai mums vajadzētu to atbalstīt? Šaubos.

Šodien puisis, kas sevi dēvē par Nauri Igauni (interesanti, ka pirms izdzēšanas godavīra nelielo draugu loku veidoja divi citi(?) Nauri – Nauris Lietuvietis un Nauris Igauns), uz visām malām izsūtījis vēstuli, kurā sūrojas par grūto parādu piedzinēja mūžu.

Es patiešām neapskaužu viņa darbu un uzskatu, ka tie parādu piedzinēji, kas to dara profesionāli, ir pelnījuši apbrīnu. Tas ir emocionāli smags un, iespējams, pat bīstams darbs. Es no sirds novēlu jums veiksmi, bet, lūdzu, ne pie mums. Mēs nevēlamies, lai mūsu lietotāji turpmāk saņemtu vēstules ar saturu - jūsu draugam ir finansiālas problēmas. Es neesmu jurists un nezinu, cik tas viss ir likumīgi, bet zinu, ka tas nav krietni un nav cilvēciski. Iespējams, ka tas ir mazliet naivi, bet man ar to pietiek, lai arī turpmāk neatbalstītu cilvēku vajāšanu draugiem.lv. Piedodiet.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu