Students pret studentu banku (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada septembrī sāku studijas maģistratūrā. Tā kā pats nevaru atļauties uzreiz segt mācību maksu un nestrādāju, jo studēju pilna laika klātienē, tad nolēmu pieteikties studiju un studējošā kredītiem.

Sagaidīju apstiprinājumu no LU komisijas, kura apstiprina, vai students var pieteikties. Gaidīju aptuveni mēnesi. Tad devos uz tuvāko SEB bankas filiāli, lai noslēgtu līgumu. Filiālē nebija nekādas aizķeršanās ar studiju līgumu, bet studējošā kredītu norādīja, ka LU vēl nav apstiprinājusi. Es teicu, ka tas nav iespējams, jo LU informatīvajā sistēmā man parādās, ka ir apstiprināts, un arī pirms tam zvanīju un visu noskaidroju SEB informatīvajā tālrunī, kurā apgalvoja, ka abi kredīti ir apstiprināti. Izrādījās, ka filiālē vienkārši nebija atjaunota informācija. Pēc aptuveni pusstundas situācijas noskaidrošanas varēju arī parakstīt studējošā kredīta līgumu. Uzreiz arī norādīju informāciju par savu galvotāju – savu mammu.

Mamma par studiju kredītu gribēja galvot, bet neļāva

Nākamais solis bija galvojuma līguma parakstīšana. Mana mamma devās uz SEB bankas Liepājas filiāli, lai noslēgtu līgumu, bet filiāles darbiniece norādīja, ka viņa jau ir galvojusi gan par manām bakalaura studijām, gan par brāļa bakalaura un maģistratūras studijām, kā arī ir aizņēmusies pirmās iemaksas segšanai 625 LVL, kas kopā pārsniedz 40% no darba algas mēneša maksas. Mamma lūdza sniegt rakstisku atbildi un pamatojumu pieņemtajam lēmumam. Atbildē filiāles vadītāja atsaucās uz MK noteikumiem Nr. 220 151. punktu, kurā ir noteikts, ka galvinieks, kurš atbilst šo noteikumu 15.punktā minētajiem nosacījumiem (rīcībspēja, tiesībspēja, minimālā alga), var galvot par vairākiem savu bērnu kredītiem. (..) Persona, kura pati saņem vai atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem vai no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņemtu kredītu vai citus kredītus, var galvot par studējošo, ja attiecīgās personas ikmēneša kopējie maksājumi kredītsaistību dzēšanai nepārsniedz 40 procentu no kopējiem ikmēneša ienākumiem.

Acīmredzot Liepājas filiālē notiek nepareiza tiesību normas tulkošana. Norma izdala:
1. Persona, kura pati saņem no valsts budžeta līdzekļiem vai no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņemtu kredītu;
2. Persona, kura atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem vai no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņemtu kredītu;
3. Persona, kura pati saņem citus kredītus;
4. Persona, kura atmaksā citus kredītus.

Tā kā ne man, ne manam brālim nav vēl sākusies kredīta atmaksa un ar to problēmu nebūs, tad nevar prezumēt, ka mamma ir persona, kas atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem vai no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņemtu kredītu, jo bankai nav radusies vajadzība pēc šā saistību nodrošinājuma izmantošanas. Vienīgais aizņēmums, kas šeit ir jāieskaita, ir 625 LVL, kas nesastāda ne tuvu no 40%.

Jāņem vērā arī normas mērķis, ka tā atvieglo situāciju, ja vecākiem ir vairāki bērni, kas vēlas studēt. Ja piemēro Liepājas filiāles tulkojumu, tad, piemēram, daudzbērnu ģimenēs, ja visi bērni vēlas studēt, tad pēc attiecīgās formulas tas ir iespējams tikai vienam bērnam, ja vecāks saņem minimālo algu. Pat ja vecāks nesaņem minimālo algu, tad visi bērni noteikti nevarēs saņemt ne studiju, ne studējošā kredītu.

Nākamais solis mēģinājumam rast risinājumu stūrgalvīgajai Liepājas filiāles rīcībai bija vēršanās Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas institūcijā – Studiju un zinātnes administrācijā, kas saskaņā ar Studiju un zinātnes administrācijas nolikuma 2.1. punktu nosaka, ka viena no administrācijas funkcijām ir piedalīties studentu kreditēšanas politikas veidošanā valstī. Jāpiebilst, ka viens no politikas veidošanas instrumentiem ir likumu izstrāde un rūpes par to, lai tas tiktu pareizi ievērots. Pēc mēneša tika saņemta atbilde no Studiju un zinātnes administrācijas, kurā teikts, ka Studiju un zinātnes administrācija nevar ietekmēt bankas lēmumus un tas nemaz nav viņu kompetencē.

Rodas loģisks jautājums – ja Ministru kabinets ir izstrādājis detalizētus noteikumus par studiju un studējošā kredīta izsniegšanu, tad tie nav nevienam jāievēro un Studiju un zinātnes administrācijai ir tikai lēmumu parakstīšanas funkcija?

Citā filiālē - nekādu problēmu

Novembra sākumā mans galvotājs vēlreiz devās noslēgt galvojuma līgumu, bet šoreiz vienā no Rīgas SEB bankas filiālēm. Šoreiz galvotājs tika apstiprināts un līgums tika noslēgts bez aizķeršanās. Vienas bankas ietvaros tiek pieņemti pilnīgi pretēji lēmumi, viens normatīvais akts tiek skaidrots pilnīgi dažādi. Vai ir iespējams paļauties uz šādu banku, kuras darbinieki ne tikai ir nekompetenti, bet, tā kā Liepājā ir tikai viena SEB bankas filiāle, tad faktiski trešajā lielākajā Latvijas pilsētā studentiem tiek liegta iespēja iegūt izglītību, jo bankas darbinieki savas nezināšanas dēļ liedz vecākiem kļūt par galvotājiem vairākiem saviem bērniem.

Kavēšanās ar naudas pārskaitīšanu

Noslēdzot galvojuma līgumu, darbiniece teica, ka nauda tiks pārskaitīta 3-4 nedēļu laikā. Šobrīd ir pagājušas 5 nedēļas, bet šajā administratīvajā aparātā ir iesaistīta arī Finanšu ministrijai, kurai arī vēl ir jādod savs akcepts.

Ceturtās nedēļas laikā sāku interesēties, kad nauda tiks pārskaitīta. Sazinājos ar SEB banku, kura atbildēja, ka līgumi ir nodoti apstiprināšanai Studiju un zinātnes administrācijā un Finanšu ministrijā. Sazinājos ar Studiju un zinātnes administrāciju, kas atbildēja, ka banka ir apstiprinājusi galvojumu, taču uz valsts galvojumu līgumi no bankas puses vēl nav saņemti, iespējams, tie tiks saņemti nākamnedēļ, un tad jau tie tiks sūtīti uz parakstu uz IZM un FM. Abas atbildes ir pretrunā, jo SEB banka apgalvo, ka līgumus ir nosūtījusi (precīzāk sarakstu ar līgumslēdzējiem), bet Studiju un zinātnes administrācija apgalvo, ka neko nav saņēmusi.

Šodien sazinājos arī ar Finanšu ministriju. Neceru, ka atbildi saņemšu ātrāk kā pēc mēneša, jo valsts iestādes tradicionāli tulko, ka atbildēt "mēneša laikā" nozīmē "pēc mēneša".

Esmu vīlusies...

Esmu zaudējusi jebkādu paļāvību pret SEB banku. Esmu vīlusies gan bankas darbiniekos, gan dažādu iestāžu darbiniekos. Rodas sajūta, ka banka un valsts šos kredītus nevēlas piešķirt. Saprotu, ka kredīta ņemšana ir atbildīgs solis, bet uzskatu, ka ieguldīt izglītībā ir viens no visdrošākajiem ieguldījuma veidiem. Ilgtermiņā tas noteikti var nest daudz lielāku peļņu. Šos kredītus vēlos saņemt ne jau tādēļ, ka vienkārši gribu ņemt kredītu, bet tādēļ, ka tie ir būtiski nepieciešami. Tomēr tas netraucē SEB bankai un valsts iestādēm vilcināt laiku.

Man ir zināms vēl viens analoģisks gadījums Liepājā, kad galvinieks tika noraidīts, jo bija galvojis jau par saviem diviem iepriekšējiem bērniem. Arī šis galvinieks izvēlējās doties uz Rīgu pie cita SEB bankas darbinieka. Bažas rada tas, ka iespējams, ka ir studenti, kuriem tādēļ ir liegta iespēja studēt vispār.

Students

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu