Ceļa būves plāni apdraud dabas liegumu «Lielie Kangari»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Skumji, bet diemžēl tiek plānota autoceļa Rīga-Ulbroka-Līči-Suntaži-Ērgļi asfaltēšana vēl nenoasfaltētajos posmos, kas diemžēl ir arī 37.-44. kilometrā, kur ceļš ved caur ainavisko, īpaši aizsargājamo un teiksmām apvīto Kangaru kalnu grēdu, kuras malās atrodas dabas liegums - Kangaru purvs. Jau tagad purvam kaitē tā tuvumā esošie dolomīta karjeri «Remīne» un «Tūrkalne», bet plānots asfaltēt pa kalnu grēdu ejošo ceļu, to arī izlīdzinot un iztaisnojot - kas pielīdzināms kalnu grēdas daļējai norakšanai. Negatīva ietekme būs arī pieaugošajai satiksmes intensitātei.

Manuprāt, ir jāatstāj esošais lauku tipa grants ceļš ar ainavisko vērtību, jāaizliedz jebkādi būvdarbi, bet pa esošo ceļu jāierobežo tranzīta kravas auto plūsmu (uz Ērgļiem var braukt arī caur Tīnūžiem, Madlienu, Suntažiem, kur arī ceļus var platināt un asfaltēt), jānosaka nedaudzajiem vieglajiem auto šajā posmā ātruma limits 40 km/h, saglabājot sabiedriskā transporta kustības iespējas. Jāslēdz dolomīta karjeri purva malās.

Pieļaujama un pat atbalstāma ir ideja par dzelzceļa līnijas Rīga-Ērgļi atjaunošanu, kas vēsturiski nenodarīja zīmīgus kaitējumus dabai, bet var kalpot kā tūrisma infrastruktūra, reizē arī nodrošinot satiksmi apkaimes iedzīvotājiem bez privātajiem auto.

Skumji, bet Dabas aizsardzības pārvalde uzskata, ka projektam nevajag pat ietekmes uz vidi novērtējumu.
Aicinu nepadoties, ja vajadzēs, cīnīties un kaut vai fiziski bloķēt būvdarbus!

Ceļa asfaltēšana un citi ar to saistītie vērienīgie darbi posmā Jugla-Vāverkrogs cauri Kangaru grēdai notiks 2013.-2014. gadā - mums jāpasteidzas, lai šie darbi nekad nenotiktu.

Lai novērstu apdraudējumus tagad un nākotnē Lielo Kangaru dabas liegumam, gan no autoceļa būves, gan dolomīta karjeru Remīne un Tūrkalne paplašināšanās tiešā lieguma tuvumā, esmu izveidojis iniciatīvu http://manabalss.lv/i/286 , par kuru vācu parakstus, prasot, lai tiktu izstrādāti šim liegumam stingri individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi. Parakstīties var ikviens internetbankas lietotājs, garantēta drošība un konfidencialitāte.

Edmunds

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu