Rīgas dome atsūta rēķinu par 1 santīmu (93)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto

Rīgas domei būtu jāstrādā efektīvāk. Par to pārliecināts kāds portāla TVNET lasītājs, kurš ir sašutis par to, ka šajos laikos, kad daudzviet runā par elektronisko saziņu un darbības optimizāciju, pašvaldība viņam atsūtījusi vēstuli, pieprasot samaksāt 1 santīmu.

TVNET saņēma lasītāja vēstuli saistībā ar viņam atsūtīto rēķinu no Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes.

Vīrietim ir atsūtīts maksāšanas paziņojums par nekustamā īpašuma nodokli 2012.gadam.

Vēstulē rakstīts, ka saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu viņam jāsamaksā 0,01 Ls.

Lasītājs uzskata, ka šādas vēstules sūtīšana ir nelietderīga.

Būtu daudz lētāk, ja viņi man šo rēķinu atsūtītu e-pastā.

Rīdzinieks norāda, ka šādā veidā pašvaldība ietaupītu līdzekļus, kas jātērē vēstules sūtīšanai. Arī viņam būtu savs labums - viņš rēķinu saņemtu daudz ātrāk un to varētu vieglāk samaksāt internetbankā.

«Es nesaprotu, kāpēc mūsdienu elektronisko norēķinu laikmetā Rīgas dome joprojām tērē naudu parasto vēstuļu sūtīšanai. Tas ir arhaisms,» vīrietis uzskata.

Pat viena marka izmaksā daudz vairāk nekā 1 santīms, ko viņi no manis saņems!

«Domāju, ka vienas šādas vēstules sagatavošana un nosūtīšana varētu maksāt vismaz 50 santīmus, bet, visticamāk, es neesmu vienīgais, kurš šādu vēstuli saņēma. Parēķiniet paši, cik izmaksā šādas vēstules nosūtīšana vairākiem tūkstošiem cilvēku!»

Viņš uzskata, ka vairumam cilvēku šādus rēķinus varētu sūtīt elektroniski. Protams, izņēmums būtu pensionāri un citi cilvēki, kuriem nav e-pasta adreses.

Cik lietderīga ir šāda vēstule?

Lai noskaidrotu, cik pašvaldībai izmaksā šādas fiziskas vēstules sagatavošana un nosūtīšana, TVNET sazinājās ar Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas nodaļas vadītāju Irēnu Lāzo.

No aprakstītās situācijas viņa secināja, ka nodokļa maksātājam bija nosūtīts atkārtots maksāšanas paziņojums par nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu, kā rezultātā atlikusī iemaksājamā summa pašvaldības budžetā ir Ls 0,01.

Foto: TVNET lasītāja foto

Tas nozīmē, ka tika veikts nodokļa samazinājums vai piemēroti nodokļa atvieglojumi un, ņemot vērā iepriekš iemaksāto summu, nesamaksātā summa atlika Ls 0,01. Tikpat labi var būt situācija, kad pārrēķina rezultātā personai vairs nav jāmaksā nodoklis vai arī jau ir izveidojusies pārmaksa.

Nepaziņojot personai par šo pārrēķinu, nodokļa maksātājs nebūs par to informēts

un veiks nepamatotus nodokļa maksājumus.

Cik izmaksā šāda vēstule?

Viņa skaidroja, ka pašvaldībai ir jāpaziņo ne tikai par nodokļa aprēķinu, bet arī par nodokļa samazinājumiem un piemērotajiem atvieglojumiem. Paziņošana par izmaiņām aprēķinātajā nodokļa apmērā ir obligāts pašvaldības pienākums, un tas izriet no likuma «Par nekustamā īpašuma nodokli» normām. Nodokļa samazinājuma paziņošana pašvaldībai izmaksā tikpat, cik nodokļa aprēķina paziņošana. Lazo gan

neatklāja, tieši cik pašvaldībai izmaksā šādas vēstules sagatavošana un nosūtīšana.

Taču saprotams, ka summa ir lielāka par 1 santīmu, ko paredzēts iekasēt no cilvēka.

Amatpersona tikai norādīja, ka Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde maksāšanas paziņojumu nosūtīšanai izmanto VAS «Latvijas Pasts» pakalpojumus. Viena maksāšanas paziņojuma pasta izdevumu summa atbilst VAS «Latvijas Pasts» noteiktajam cenrādim.

Pastā TVNET noskaidroja, ka lētākās vēstules nosūtīšana vajadzīga marka par 35 santīmiem. Savukārt lētākā aploksne maksā 4 santīmus. Bet A klases sūtījumu markas cena ir 40 santīmu.

«Jums jāsaprot tas, ka konkrētajā gadījumā tika paziņots nevis par Ls 0.01, bet par veikto pārrēķinu, kā rezultātā tika samazināta 2012.gadam aprēķinātā nodokļa summa, un informācijai tika pievienots personas kā nodokļa maksātāja konta stāvoklis uz maksāšanas paziņojuma izdošanas brīdi, konkrētajā gadījumā par atlikušo maksājumu Ls 0,01,» viņa skaidroja.

Var maksāt arī nākamgad

Nodokļa maksātājs pats ir tiesīgs izvērtēt, vai šo Ls 0,01 viņš maksās uzreiz vai gaidīs nākamo gadu un iemaksās to kopā ar nākamā gada nodokli.

Likuma «Par nodokļiem un nodevām» 29.panta otrajā daļā ir noteikts nokavējuma naudas apmērs 0,05 procenti par katru nokavēto dienu.

Ja maksātājam ir atlicis maksājums Ls 0,01 ar termiņu 15.11.2012., tad teorētiski nokavējuma nauda apmērā Ls 0,01 varētu tikt aprēķināta tikai trešā gada laikā pēc termiņa kavēšanas.

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu