Turcijas latviete: cilvēkam izsit aci, sakropļo; pasaule klusē (85)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Protesti sākās otrdien, 28.maijā, kad Turcijas lielākās un kulturāli bagātākās pilsētas Stambulas centrā sāka izgāzt kokus no Gezi parka pie Taksim laukuma. Ziņas par notiekošo izplatījās sociālajos tīklos, un blīvs, bet vēl salīdzinoši neliels stambulnieku pulks sapulcējās parkā, lai sargātu kokus no izgāšanas. Protests parkā sākās miermīlīgi, tika dejotas turku dejas, atnestas arī teltis un guļammaisi. Trešdien protestētāju skaits jau bija pieaudzis.

Nojauktā Gezi parka vietā tiek plānots celt lielveikalu. Plāni gan mainās, iespējams, atkarībā no situācijas izdevīguma. Pagājušajā gadā Ministru prezidents Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoān) esot paziņojis par parka nojaukšanu, lai atjaunotu Osmaņu impērijas laika Halil Pasa kazarmas.* Šodien, 2.jūlijā, Ministru prezidents saka: «Varbūt mēs izveidosim šeit pilsētas muzeju.»*

Naktī no trešdienas uz ceturtdienu policija sāka izrādīt pieaugošu agresivitāti un pulksten 5 no rīta, kad protestētāji guļ, sāka demolēt un dedzināt to teltis.

Pakāpeniski protesti pieauga intensitātē un plašumā, kulmināciju sasniedzot piektdien un sestdien. Piektdienā protestiem pievienojās arī citas lielākās Turcijas pilsētas, kā Ankara, Izmira. Sestdien protestēja Kocaeli, Edirne, Afyon, Eskisehir, Bodrum, Antalya, Aydin, Trabzon, Mugla, Mersin, Ankara, Adana un Konya, protesti notika arī starptautiski.

Tāpat kā Stambulā, arī Ankarā protests sākās miermīlīgi nelielā gulbju parkā, no kurienes iedzīvotāji tika agresīvi iztrenkāti, policijai lietojot ūdens strūklas un asaru gāzes ieročus. Dzirdēju, nu jau vairs neatceroties, kur tieši, jo sociālie mediji bija informācijas plūdos, policijai sākot aptrūkties asaru gāzes. Ielās parādījās arī oranžā krāsā tonēti blīvi gāzes mākoņi, un sociālajos medijos izplatījās ziņas, ka tā esot ķīmiska, Apvienotajās Nācijās lietot aizliegta substance.

Izsit aci un sakropļo

Taču nav skaidrs, vai tiešām ir tikušas lietotas aizliegtas substances, bet ir skaidrs, ka atļautas substances triekušās ar spēku cilvēkos, atstājot arī ļoti nopietnas traumas vai nāves gadījumus. Apmēram 80 kg smags vīrietis ūdens strūklas ietekmē apmeta kūleni gaisā un tika aizsviests pāris metrus. Citam kungam acs izsista, citam – vaigā apaļš, trieciena radīts caurums.

Arī asinis, zemē sakrituši cietušie un policistu sisti iedzīvotāji.

Kāda policijas tankveida mašīna notrieca cilvēku Ankaras centrā.

Agrā sestdienas rītā ap pulksten 4 vairāki desmiti tūkstošu Stambulas iedzīvotāju soļoja pāri vienam no diviem Eiropu un Āziju savienojošajiem tiltiem. Sestdien Stambulā ieradās arī policijas papildspēki no Antālijas.

Pasaules mediji klusē

Piektdien, kad vēl domājām pievienoties tikko sāktajiem miermīlīgajiem protestiem Ankarā, sāka parādīties video liecības elektroniski par vardarbību arī galvaspilsētā. Stambula jau ap šo laiku bija nenomierināma, taču CNN Turk televīzija rādīja un rādīja, un rādīja, kā turku kungs ēd! Nīdes garšu raidījums. Vēlāk protesti notiek bez mitas, bet CNN Turk rāda pingvīnus. Sestdienas naktī Haber ziņu kanāls rāda miermīlīgus policistus un agresīvus protestētājus. Ziņu pirmajās dienās vispār nav, vēlāk ir maz vai sagrozītas. Šīs ir ziņas, ko redz turku iedzīvotājs laukos, kas nelieto sociālos tīklus un nostiprina savu drīzumā nepieciešamo vēlētāja viedokli.

Vakar flip flop čībās starp dziedošu, kliedzošu, rokām pret sētu rībinošu, grafiti pūšošu pūli gājām atbalstīt protestus. Tālu netikām un droši nebija.

Pūlis, jo tuvāk policijai, jo blīvāks, bet aiz tā - nerimstoši dūmi.

Nonācām vietā, kur policija viegli, ja vien gribēja, varēja mūs ielenkt bez jebkādas cerības jebkur mukt, devāmies prom. Kad jau liekas kad esam drošībā, pēkšņi cilvēki metas bēgt. Pagriežu galvu, un mazā vārtrūmē pūlis skrienot tuvojas tev. Tā pēkšņi, negaidot. Nekas jau liels nenotika, bet kājas vēlāk trīcošas un apziņa - skrienošs pūlis ir vēl viens drauds.

Plāni pagaidām apturēti

Tiesa vismaz uz laiku ir apstādinājusi Gezi parka nojaukšanu, taču premjerministrs ir apšaubījis šādas rīcības pamatotību. Protestētāji dēvē premjerministru par diktatoru, kas slēpjas zem demokrātiskas valsts tēla maskas. Premjerministrs sevi dēvē par iedzīvotāju kalpu, protestētājus par krimināli sodāmu grupu. Iedzīvotāji, izplatot informāciju, riskē ar savu drošību un izplata informāciju, kā padarīt sevi anonīmākus.

Šodien, kad policija atsaukta, iedzīvotāji tīra Taksim laukumu no gružiem. Premjerministrs neatsauc ieceri Gezi parka projektu turpināt. Tuvojas darba nedēļa, un pauze parka nojaukšanā ir tiesas uzspiesta. Taču protests nekad neizvērstos tik plašs, ja tas būtu tikai par parku. Tas ir pret «daru ko gribu» mentalitāti un pret patstāvīgi pēdējos gados pieaugošu varas koncentrēšanos, mediju cenzūru un tautas ignorēšanu.

Elīna Beilija

* http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2013/06/occupy-taksim-police-against-protesters-in-istanbul.html

* http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-pm-erdogan-remains-defiant-against-taksim-gezi-park-protests.aspx?pageID=238&nID=48035&NewsCatID=338

Elīna raksta, ka Turcijā dzīvo pusotru gadu. Viņa piebilst, ka pirmdienas vakarā gaidāma protestu turpināšanās.

«Pavisam īsumā redzētā turpinājums no vakar vakara Ankaras (šodien sajūta, ka gaidāms turpinājums vakarpusē):

Vakar vakarā pie Kugu parka (gulbju parkā) aptuveni 3 tūkstoši cilvēki ar dziesmām un saucieniem protestēja. Nenotika ne alkohola lietošana, ne demolēšanas. [Līdz kizilay neaizgājām, dzirdējām ka cilvēki ielenkti un tiek lietota gāze.] Erdoāns nosaucis protestētājus par marginālajām grupām, taču, braucot cauri Ankarai, cilvēki vakar jau protestēja visos turīgākajos un augstākā izglītības līmeņa rajonos. Nevar vairs pateikt, ka protesti notiek tikai centrā - Kizilay, Gulbju parks. Nabadzīgākajā Mamak rajonā mierīgi. Citur, arī gar mūsu dzīvesvietu, cilvēki ar kastroļiem laukā uz ielām tos dauza. Automašīnas signalizē un brauc ar avārijas signāliem. Cilvēki uz balkoniem un ēku logos signalizē, slēdzot gaismas iekšā-ārā-iekšā-ārā. Šodien atbalstītāji velk melnas drēbes. Kāpēc melnas, nezinu, bet AKP vai AK parti nozīmē arī baltā-skaidrā partija, jo saīsinājums ak nozīmē balts-skaidrs.

Šodien otro reizi Turcijas ziņu kanālā pamanīju komunistu karogus. Šie kadri nav no šiem pasākumiem,» viņa piebilst.

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu